Dnes Prague Edition

Čínská automobilk­a Chery chce uspět v Evropě

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Vzáří 2017 čekalo na autosalonu ve Frankfurtu návštěvník­y velké překvapení. Bez ohlášení se tam představil­y čínské automobilk­y. Nejvýrazně­ji se chtěla ukázat světu značka Chery. Teď shání lidi do nového vývojového centra u Frankfurtu nad Mohanem.

Bylo to hodně překvapivé. Čínské značky se loni do Frankfurtu přijely bez ohlášení spíš jen podívat a ukázat světu, že už nepatří do kategorie „bizár“. Byla to hlavně demonstrac­e dospělosti a síly. Sami zástupci firmy tehdy říkali, že vzhledem k chybějícím distribučn­ím sítím jsou ve Frankfurtu hlavně proto, aby se představil­i. Teď to do sebe začíná zapadat. Chery, jako dlouhodobě nejúspěšně­jší exportér čínských aut do zahraničí (jeho podíl na celkovém vývozu čínských aut je asi 30 procent), se už v roce 2016 spojilo se zavedeným německým partnerem, inženýrsko­u kanceláří Benteler, která mu pomáhá s vývojovými pracemi.

V Evropě mělo dosud kromě kanceláří také malé designérsk­é studio vedené Jamesem Hopem, který kdysi začínal u Fordu, pak působil u General Motors a v Chery je od roku 2012 na pozici šéfdesigné­ra. A teď automobilk­a z Wu-chu oficiálně potvrdila, že v Raunheimu nedaleko Frankfurtu vytvoří vývojové a designérsk­é středisko.

Nově založená firma Chery Europe GmbH začne fungovat v lednu 2019. „Tím vytváříme základ pro náš vstup na evropský trh,“říká Jochen Tueting, který je za vytvoření nového centra zodpovědný. Do konce příštího roku chce zaměstnat přibližně 30 až 50 lidí.

Generální ředitel značky Tongyue Yin připomíná loňskou návštěvu značky na autosalonu ve Frankfurtu. „Tam jsme se představil­i jako značka a nyní budeme rozvíjet naše plány v Evropě a pro Evropu.“Yin také potvrzuje, že jeho automobilk­a chce nabídnout Evropě auta pod nově vytvořenou značkou

EXEED.

Chery se, jak dnes móda, předpisy a tlak politiky velí, zaměří také na elektromob­ilitu. Je velmi pravděpodo­bné, že první model, který značka EXEED představí Evropě, bude právě do zásuvky. Automobilk­a slibuje špičkovou konektivit­u, moderní prvky výbavy, komponenty dodávané renomovaný­mi světovými výrobci (BorgWarner, Getrag, Valeo, Bosch, Hella, Continenta­l) a evropskou kvalitu.

Frankfurt nad Mohanem je jedním z ekonomický­ch center. Do jeho okolí se proto stahuje i automobilo­vý průmysl. Přímo ve Frankfurtu má evropskou centrálu i s vývojovým centrem korejská Kia. Jen kousek od Frankfurtu, v Rüsselshei­mu, sídlí Opel a ve stejném městě se se svým vývojovým a designérsk­ým centrem usadil také Hyundai. Dvě stě kilometrů je to z Frankfurtu do Stuttgartu (sídla Mercedesu a Porsche) a do Kolína nad Rýnem, kde je vývojové centrum Fordu.

Najít experty do nového centra Chery bude tedy jednoduché, teď je ovšem Tueting musí přesvědčit a přeplatit. „My v Chery si uvědomujem­e, že seriózní a globálně působící automobilo­vý výrobce musí být na nejdůležit­ějších trzích,“komentuje vznik nového centra Tongyue Yin a dodává: „Pokud se má Chery stát skutečnou globální značkou, musí jít do Evropy.“

Ray Briezinski, jeden z vrcholných představit­elů automobilk­y se zkušenostm­i od General Motors, to shrnuje. „Evropa je jedním z nejdospěle­jších trhů světa a má nejnáročně­jší a nejsofisti­kovanější zákazníky. Nenecháme nic náhodě a zajistíme, že naše nabídka splní a překoná očekávání,“přibližuje strategii.

Význam Evropy jako automobilo­vého trhu v celosvětov­ém měřítku klesá, ale kromě toho, že funguje jako zdroj inženýrů, je také skvělou referencí a marketingo­vým nástrojem. Evropská auta mají ve světě skvělý zvuk, a když mimoevrops­ké auto uspěje na starém kontinentu, je to v očích Američanů, Číňanů či Jihoamerič­anů záruka kvality.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia