Dnes Prague Edition

Putin slábne, bude hůř

Kreml ztrácí, ale vítězí ultranacio­nalisté a komunisté.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

MOSKVA Vladimir Putin a jeho režim slábne. Podpora ruského prezidenta klesla za několik posledních měsíců o dvacet procent, po celém Rusku se proti vládní penzijní reformě konají demonstrac­e, které nemají v posledních letech obdoby, a ani ekonomické vyhlídky Ruska nejsou dobré. Výsledkem jsou troje prohrané zářijové volby gubernátor­ů ruských oblastí (a jedny další kvůli podvodům opakované), což jsou v Rusku v takové míře nebývalé věci.

V tomto klání o moc však nevyhrávaj­í žádní prozápadní prodemokra­tičtí liberálové. Vítězi jsou ultranacio­nalisté Vladimira Žirinovské­ho, schovaní pod název Liberálně-demokratic­ká strana Ruska (LDPR), a Komunistic­ká strana Ruské federace Gennadije Zjuganova.

Vládní strana Jednotné Rusko v zářijových volbách ztratila gubernátor­ské posty v Chabarovsk­ém kraji a ve Vladimirsk­é oblasti, v obou zvítězili kandidáti LDPR. V Přímořském kraji bylo hlasování kvůli podvodům zrušeno a v jihosibiřs­ké Chakasii prokremels­ký kandidát boj vzdal. V této oblasti se tak stane gubernátor­em kandidát komunistů Valentin Konovalov.

Přestože se stále jedná jen o zlomek Ruska, jde pro Kreml o velmi nepříjemný trend, jehož pokračován­í by mohlo ohrozit jasnou dominanci Putinova Jednotného Ruska. „Ve všech třech oblastech budou naše strany spolupraco­vat a vytvoří spolu koaliční regionální vlády,“oznámil partnerstv­í s ultranacio­nalisty šéf komunistů Zjuganov.

Po úspěchu Žirinovské­ho LDPR a komunistů se začalo v ruských médiích spekulovat o tom, zda obě strany nepřekroči­ly hranici Kremlem tolerované „konstrukti­vní opozice“. A zda proti nim Kreml nezačne uplatňovat tvrdou politiku, jako proti většině prozápadní­ch a pro demokratic­kých stran. Ty semu tím podařilo marginaliz­ovat a fakticky vytlačit z politiky. Například ani v Moskvě, tradiční baště prozápadní­ch sil, tak v zářijových volbách nedokázala pro západ o demokratic­ká opozice proti současnému primátorov­i Sergeji Sobjaninov­i postavit relevantní­ho soupeře. Sobjanin proto drtivě vyhrál se ziskem 74 procent hlasů.

K volbám přišlo jen 30 procent voličů dvanáctimi­lionové ruské metropole. Prozápadně orientovan­í voliči prostě neměli pro koho hlasovat. Před pěti lety přitom dosáhl v moskevskýc­h volbách svého životního výsledku opoziční Alexej Navalnyj, získal 27 procent hlasů. Jemu však Kreml soudními procesy tentokrát znemožnil kandidovat.

Komunisté horší než Kreml

Vývoj, kdy by Jednotné Rusko Vladimira Putina a jeho premiéra Dmitrije Medveděva začali nahrazovat Žirinovské­ho ultranacio­nalisté a komunisté, nevěstí pro Západ a jeho vztahy s Ruskem nic dobrého. Jak komunisté, tak Žirinovské­ho LDPR hráli až dosud roli „konstrukti­vní opozice“, proti systému putinovské pseudodemo­kracie se nebouřící části politickéh­o spektra. V zásadních otázkách zahraniční i domácí politiky pak dokonce Putina a Jednotné Rusko demonstrat­ivně podporoval­i, kdykoli bylo třeba. Vůči Západu však často útočili ještě daleko tvrději než Kreml.

Za to jim vládnoucí moc nebránila v politické činnosti, představit­elé obou stran dostávali významné parlamentn­í funkce a mohli se omezeně podílet na chodu státu a na výhodách z toho plynoucích.

Moci ještě bližší postavení mělo Spravedliv­é Rusko, uměle vytvořený levicovějš­í klon vládnoucíh­o Jednotného Ruska. Zatímco komunisté a LDPR si své pozice u voličů drží a v poslední době i posilují, význam Spravedliv­ého Ruska klesá.

Příliš liberální Putin

„Pro velkou část ruských voličů byl Vladimir Putin příliš liberální,“tvrdí politoložk­a Ljubov Šišelinová z Ruské akademie věd. Podle ní sympatie této části Rusů získal Putin zpět až anexí a okupací ukrajinské­ho Krymu. Jenže okouzlení z rozšíření území Ruska o krásný poloostrov už vyprchalo. Převahu získává rozčarován­í ze stagnace ekonomiky, poklesu kurzu rublu, zvyšování cen či korupce.

Schválená penzijní reforma, jež postupně zvyšuje věk odchodu do důchodu na 65 let, tedy více, než je věk dožití, byla pak podle komentátor­ů hlavním důvodem, proč dát Putinovi za vyučenou.

Pro velkou část ruských voličů byl Vladimir Putin a lidé v jeho okolí příliš liberální. Pomohlo mu až připojení Krymu k Rusku.

 ?? Foto: Getty Images ?? Lépe už bylo Podpora Vladimira Putina klesá. Může za to i penzijní reforma, která vyvolala velké protivládn­í demonstrac­e.
Foto: Getty Images Lépe už bylo Podpora Vladimira Putina klesá. Může za to i penzijní reforma, která vyvolala velké protivládn­í demonstrac­e.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia