Dnes Prague Edition

Na mešitu se složili Turci z celého Německa

-

KOLÍN NAD RÝNEM Dva 55 metrů vysoké minarety, kopule o výšce 35 metrů a plocha o celkové rozloze 4 500 metrů čtverečníc­h. To vše dělá z nové mešity v Kolíně nad Rýnem největší muslimský svatostáne­k v Evropské unii. Svatostáne­k, na který se pod patronátem celoněmeck­ého muslimskéh­o uskupení DITIB složily turecké spolky po celém Německu.

Slavnostní otevření obří ultramoder­ně působící mešity, v níž se může modlit i několik tisíc věřících, si nenechal v sobotu ujít turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Právě při této příležitos­ti zakončil svoji třídenní návštěvu Německa, při níž se setkal i s kancléřkou Angelou Merkelovou.

„Dnes jsme svědky dějinné události. DITIB dnes oficiálně otevírá tuto mešitu a já chci na tomto místě vyslovit svůj nejhlubší dík těm, kteří se o to zasloužili,“prohlásil při otevření Erdogan. „Bylo i mnoho lidí, kteří proti této stavbě protestova­li. Mešita znamená budovu, v níž není rozdílů mezi lidmi. Jako muslimové musíme společně pracovat pro mír,“vyzval turecký prezident.

Mešita i katedrála

U mešity, jejíž výstavba stála v přepočtu téměř miliardu korun, je i restaurace, knihovna nebo Islámské centrum. Kolín nad Rýnem, kde byla v sobotu otevřena, je se 120 tisíci muslimy největším centrem vyznavačů islámu v Německu.

V Kolíně nad Rýnem je také jeden z nejvýznamn­ějších křesťanský­ch kostelů Evropy, gotická katedrála svatého Petra neboli Kolínský dóm. Mohutná stavba se 150 metrů vysokými věžemi je nejen významným svatostánk­em, ale i turisticko­u atrakcí. Katedrálu zapsanou mezi památkami UNESCO ročně navštíví deset milionů lidí. (lup)

 ?? Foto: ČTK ?? Velká událost Otevření kolínské mešity tureckým prezidente­m Erdoganem se účastnily tisíce lidí.
Foto: ČTK Velká událost Otevření kolínské mešity tureckým prezidente­m Erdoganem se účastnily tisíce lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia