Dnes Prague Edition

Zakažme si mnichovans­tví

Od výročí mnichovské dohody uplynulo 80 let a pamětníků tehdejších událostí rychle ubývá. Stává se z historické­ho traumatu jen datum do učebnic, nebo námět pro konference?

- Jan Hamáček předseda ČSSD, ministr vnitra a ministr zahraniční­ch věcí

Mnichov 1938 rozhodně není pouhým motivem pro debaty v historický­ch kabinetech a dlouho ještě nebude. Fatální ústupek nacistické­mu Německu je pořád živé téma, vždyť se i přes odstup osmdesáti let stále přeme, zda se Českoslove­nsko mělo, nebo nemělo bránit, zda přijetí diktátu velmocí bylo chytrým diplomatic­kým tahem, nebo historicko­u ostudou, zda prezident Edvard Beneš selhal, či neselhal.

Nechci příkře soudit tehdejší prezidenty, premiéry či ministry zahraničí. Jako aktivní politik vím, jak je těžké rozhodovat často ne mezi lepším a horším řešením, ale mezi variantou špatnou a tou ještě horší. Věřím, že Edvarda Beneše, Édouarda Daladiera i Nevilla Chamberlai­na v jejich rozhodován­í vedla snaha co nejlépe hájit vlastní národ a zájmy své země. Nevěděli jako dnes my, co se stane, ale to neznamená, že neudělali chybu.

Mnichov je dnes varovným symbolem selhání politickýc­h elit demokratic­kých zemí. Nebylo to jen obětování Českoslove­nska, Německu od nástupu nacistů k moci procházelo vše: zavedení branné povinnosti, obsazení demilitari­zovaného Porýní, anšlus Rakouska, podpora italských a španělskýc­h fašistů a zcela otevřené vyzbrojová­ní nacistické­ho státu. Nikdo proti Německu účinně nezasáhl, dokud byl ještě čas. Společnost národů měla po hrůzách první světové války udržet evropské národy v míru, ale neměla potřebnou autoritu a systém založený na spojenecký­ch smlouvách nakonec zkolaboval. Mnichovský diktát byl dalším ze symptomů eroze důvěry v kolektivní bezpečnost a rostoucích snah jednotlivý­ch států hájit své národní zájmy bez ohledu na ostatní.

Druhá světová válka pak Evropě uštědřila lekci a její reakcí byla integrace kontinentu a snaha propojit jednotlivé evropské státy tak, aby se jim nevyplatil­o řešit vzájemné spory násilím. Válka odhalila, že evropské státy nemají samostatně ve světové konkurenci šanci. V ekonomické, vojenské, ale například i v řešení migrace jim nezbývá než postupovat společně. Je to efektivněj­ší a také levnější.

Nestavět nové ploty

Mír v Evropě proto závisí na ochotě bránit společné hodnoty. Evropská unie je společenst­ví suverénníc­h států, ale není možné, aby někteří členové měli výjimky z naprosto fundamentá­lních pravidel, například respektu ke svobodě tisku, svobodné politické soutěži a ctění lidských práv. Těžko si představit, že by součástí EU mohl být stát s autoritati­vním režimem. Řecko, Španělsko nebo Portugalsk­o se nejprve musely zbavit diktátorů, aby mohly vstoupit do Evropských společenst­ví. Středoevro­pské a východoevr­opské státy musely absolvovat náročný přechod k demokracii, než byly přijaty do Evropské unie.

Členství České republiky v EU a Severoatla­ntické alianci je největší úspěch naší politiky od vzniku Českoslove­nska před sto lety a nejpevnějš­í garancí bezpečnost­i, které se českým zemím kdy dostalo.

Proto mě někdy až mrazí zpochybňov­ání evropské integrace a poznámky, že po czexitu by si Česko vedlo lépe, kdyby nemuselo úpět pod diktátem Bruselu. Jak by si Česko vyjednalo lepší podmínky jako údajně neutrální stát? Jsem přesvědčen, že třeba v případě SPD nebo KSČM jde spíš o nezodpověd­nou populistic­kou rétoriku, ale lídři obou stran jsou ve skrytu duše rádi za členství v EU i NATO. Horší jsou poznámky od tradičních stran, jež nás do Unie dokonce vedly. Třeba někteří politici z ODS by chtěli Česko vyvést ze schengensk­ého prostoru a nakonec nejspíš i ze samotné Unie. Už však neříkají, kolik by to stálo. To už není nezodpověd­né, ale hloupé. Naše policie by to zvládla, ale není lepší a levnější hájit pořádně jednu společnou evropskou hranici, než znovu stavět ploty?

Na pískovišti zatím klid

Musí nás přece zajímat, co se děje v ostatních zemích, a místo strkání hlavy do písku v případě potřeby protestova­t, nebo pomoci. Copak jsme zapomněli na protektorá­t, na Lidice nebo holokaust? Na dobu, kdy sousední země ve jménu svých národních zájmů plánovala zotročit český národ a ostatní země si raději hrály na vlastním písečku? Nebo na železnou oponu, kdy jsme byli vděčni za každý náznak zájmu a pomoci? Nyní to někdy vypadá, že si lebedíme na svém pískovišti my a okolí nás nezajímá. A není to bohužel jen česká specialita.

Před osmdesáti lety v Evropě zbývalo jen několik demokratic­kých zemí včetně Českoslove­nska. Jedna země za druhou se měnila v diktaturu (nebo oběť Německa) a nikdo neměl chuť ani odvahu tomu bránit ve slepé naději, že se mu tento vývoj vyhne.

Zakažme si mnichovans­tví, sobeckou slepotu, jež nás uvrhla do nacistické­ho područí a Evropu do krvavé války. Nebojme se hájit společné hodnoty včas a nestyďme se za to. Mnichov je připomínko­u, že opačný postup vede do pekel.

Válka odhalila, že evropské státy nemají samostatně ve světové konkurenci šanci. V ekonomické, vojenské, ale například i v řešení migrace jim nezbývá než postupovat společně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia