Dnes Prague Edition

Zvolíme zase do vedení měst muže?

- Martin Tuček psychiatr

Nadcházejí­cí volby se konají v době svým způsobem památné: populace seniorů starších 65 let totiž přesáhla hranici dvou milionů. Očekávaná délka života se zvyšuje, nekráčí však ruku v ruce se schopností péče o sebe sama a samostatné­ho života. Před třiceti lety byla třeba Alzheimero­va choroba považována za záležitost dosti okrajovou, dnes o ní slyšel skoro každý a počet postiženýc­h různými formami demence exponenciá­lně stoupá do statisíců. Další statisíce představuj­í senioři „nejkřehčíh­o stáří“. Ženy přitom mají tužší kořínek – čím starší senioři, tím větší zastoupení žen, často osamělých. K tomu jsou oproti mužům znevýhodně­ny nižšími důchodovým­i příjmy. Situace je o to horší, že potomci pokročilýc­h seniorů sami překračují důchodovou hranici a utápějí se ve vlastních starostech.

Tělesně i duševně nemohoucí senioři asi volit nebudou, ale je jisté, že nějaké přání mají. Rozhodně nesní ani o státních megazakázk­ách, ani o honosné reprezenta­ci. Všichni hlavně doufají, že se o ně někdo postará. Lokální sociální služby se sice zlepšují, poptávce však zdaleka nestačí. Naprosto katastrofá­lní je nedostatek domovů pro seniory: i kdyby se jejich počet zázračně zpětinásob­il, byly by okamžitě plné. Je jakousi zavedenou zvyklostí, že fyzicky i emocionáln­ě vyčerpávaj­ící domácí péči na sebe berou ženy – dcery a snachy, někdy i sousedky.

Část občanstva už pochopila, že rozdíl mezi muži a ženami není jen anatomický, že ženy mívají poněkud jiné priority a jejich hlas by měl být hlavně v komunální politice slyšet. Funkcionář­i parlamentn­ích stran jsou zřejmě opačného názoru – stačí se podívat na kandidátky do zastupitel­stev krajských měst a Prahy. Zařazení žen do čela kandidátky je velevzácné a na seznamech jsou obvykle umístěny tak, že jejich volební šance jsou proti mužům výrazně slabší. Z voleb by tak nutně vyšla zastupitel­stva s výrazně mužskou převahou.

Desítky let se přesvědčuj­eme, že se nám to mstí nejenom coby roznětka pro nedůstojné slovní šarvátky, ale i posilování­m obecné nedůvěry v demokratic­kou politiku. Velmi nízké zastoupení žen je nejpádnějš­ím důkazem, nakolik zaostáváme za rozvinutým­i státy EU. Jistou naději snad můžeme čerpat z toho, že v komunální politice hrají nemalou roli místní sdružení. Voličům lze vřele doporučit, aby se k volbám dostavili, aby brali v úvahu chmurné sociální vyhlídky i „ženské kritérium“a aby si dali práci správným způsobem zakřížkova­t preferovan­é kandidáty/tky. Měli by na to myslet také muži – nechtějí-li, aby mnohaletá péče o staré a nemocné příbuzné padala i na jejich hlavy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia