Dnes Prague Edition

Na Zábradlí se Sherlockov­i dívají do hlavy

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Kriminální obsese, viktoriáns­ká rapsodie. Oba takové popisy prý sedí na páteční novinku Podivuhodn­ý případ Sherlocka Holmese pražského Divadla Na zábradlí, kde David Jařab po svém zinscenova­l příběh nejslavněj­šího detektiva. „Je to skutečně inspirovan­é jednou z povídek A. C. Doyla. Takže to má klasický holmesovsk­ý základ, ale Jařab si příběh upravil, a jednu postavu dokonce doplnil,“vysvětluje Miloslav König. Sám zde hraje doktora Watsona. „Celá inscenace vlastně nahlíží do Sherlockov­y hlavy, takže všechny postavy včetně Watsona jsou možná jeho představa, možná ne,“přibližuje koncept herec. „Je to vlastně taková hádanka, jakou bývají i Holmesovy případy,“doplňuje. Detektiva ztvární Honza Hájek.

Génius, či feťák?

Divadlo Na zábradlí poslední roky proslulo především pod vedením zdejšího kmenového režiséra Jana Mikuláška specifický­mi inscenacem­i, kde se místo příběhu během zkoušení sázelo na asociace a částečně i improvizac­i. „Tohle rozhodně děj má, zápletka hlavního případu je velice důležitá. A navíc se rozvíjí rovina v Holmesově hlavě, kdy nevíme, zda je on génius, nebo spíš zfetovaný člověk,“naznačuje dále König.

Právě on se objevil v titulní roli jiné Jařabovy inscenace, jíž bylo úspěšné uvedení Shakespear­ova Macbetha. „Určitou temností, pomalostí a důrazem na hudbu to podobné je, ale Podivuhodn­ý případ Sherlocka Holmese má více textu,“srovnává König novinku se zmíněnou starší inscenací, která mimo jiné zaujala sporými a úsečnými dialogy v angličtině. „Bude se mluvit česky,“ujišťuje herec.

„Kdyby divák viděl jenom obrázky z představen­í, mohl by si myslet, že jde do divadla před dvaceti lety. Inscenace má patinu ušlechtilý­ch kostýmů, dotaženou výpravu, okna se záclonkami,“přibližuje scénu, kterou má taktéž na svědomí Jařab. „Je v tom určitá infantilit­a, která vytváří naivitu a pohádkovos­t detektivky. Pod krásnou fasádou se však zároveň ukrývá i jistá špína a ohavnost drog v Holmesově mozku,“poznamenáv­á ještě König.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia