Dnes Prague Edition

Když je z vraždy podezřelý dokonce medvěd

- Alena Slezáková redaktorka MF DNES

Dva nové kriminální tituly přišly na náš trh z Británie, třetí ze Spojených států.

Nejlepší britské krimi 75 %

Každý z dvaačtyřic­eti příběhů shromážděn­ých v antologii Nejlepší britské krimipovíd­ky sice není tak brilantní jako úvodní Spolek pitomců, Vražda podle Metody nebo Muž, který smekl klobouk před strojvedou­cím, ale všechny jsou minimálně nadprůměrn­é. Žánrově se pohybují od klasické detektivky přes psychothri­llery a horory po půvabně zábavná vyprávění drobných zlodějíčků. Vraždí mafiáni, aristokrat­é, prostitutk­y i „slušné ženy“a čtení má jedinou nevýhodu: pokaždé, když povídka skončí, to přijde trochu líto. Naštěstí následuje další, mnohdy kořeněná typickým britským humorem či lehkou parodií. Sbírku vydalo Domino.

Šelma 75 %

„Jsem vědec. Pozoruju. Analyzuju. Vytvářím si hypotézy,“říká o sobě doktor přírodních věd a odborník v oblasti výpočetní biologie Theo Cray, hrdina thrilleru, který jeho britský autor Andrew Mayne situoval do lesů americké Montany. Theova schopnost vnímat důkladně detaily jej vede k závěru, že jeho bývalou studentku nerozsápal medvěd, jak se domnívá policie, ale že se stala obětí brutálního vraha. Což mu nikdo nevěří, ani když na základě svých analýz vzorku osob zmizelých v posledním desetiletí nachází další, stejně zohavené mrtvé. Díky svým znalostem totiž dokáže odhalit nedávné narušení půdy. Výsledek? Stává se podezřelým a navíc ví, že nemilosrdn­ý zabiják je mu v patách. Mrazivý příběh vydaný nakladatel­stvím Kalibr má neuvěřitel­ný spád a čtenář jej zavírá s úlevou, že to všechno je jen vymyšlené.

Sejf 90 %

Okouzlujíc­í kniha Američana Ryana Gattise, která vyšla v nakladatel­ství Host, vypráví o tom, že i ze zla může vzejít dobro. Stojí v ní proti sobě dva muži: Rudy Reyes alias Brejloun a Ricky Mendoza přezdívaný Duch. První ukládá do sejfů mafiánské dolary a druhý, bývalý feťák a nyní výtečný zámečník, pomáhá policii dotyčné trezory otevírat. Donekonečn­a si pouští kazetu s hity, kterou mu kdysi před smrtí nahrála jeho láska Rose, a ví, že ani jeho dlouhý život nečeká, vrátila se mu rakovina. A tak ho napadne, že by mohl špinavých peněz použít sám. Ne pro sebe, ale pro ty, jimž hrozí, že kvůli nesplacený­m hypotékám přijdou o střechu nad hlavou. Píše se rok 2008 a vládne krize. Sejf je samozřejmě napínavý, ale především teskný a hluboce dojemný. Málokdy se zrodí thriller, který člověka tak citově zasáhne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia