Dnes Prague Edition

Radůza vsadila na písně, které lze zpívat u ohně

- — Václav Hnátek

PRAHA Novinka od Radůzy je trojjediná. Album nazvané Muž s bílým psem doprovází kniha i audiokniha, již namluvil zpěvák František Segrado. Nádavkem vyjde i zpěvník, k němuž písničkářk­a jako ilustrace vybrala kresby ze skutečného zpěvníku svého dědečka.

„Nedávno mi odešli oba rodiče, hodně jsem tedy vzpomínala na to, co jsme spolu dělali, a došlo mi, že nedílnou součástí našeho života byl tramping a zpívání trampských písniček,“vysvětluje Radůza impulz ke vzniku celého projektu. „S dědou jsem si zpívala hlavně městský folklor, ale měl rád i písně jako Letí šíp savanou, které měl v repertoáru R. A. Dvorský.“

Výsledkem je tedy autorské album písní v trampském žánru, které by se prý daly zpívat u ohně. „To jsem si dokonce vyzkoušela. Na lukostřele­ckých závodech, které trvají celý víkend, jsem je spustila večer a fungovalo to,“líčí Radůza. A to navzdory tomu, že aranže na desce jsou daleko za možnostmi táborákový­ch kytaristů. „Zajímavé je, že já na desce vlastně nehraju. Tentokrát jsem byla jen za zpěvačku. Řekla jsem si, že to pro mě bude zajímavá nová životní zkušenost. A písním to prospělo,“soudí Radůza.

Napsala indiánku

Motivace se vzpomínkam­i na dětství stála i za vznikem doprovodné knihy. „Prostě jsem si chtěla napsat takový příběh z indiánskéh­o prostředí,“líčí Radůza. „A dost jsem se přitom dozvěděla. Jestli už v té době byly opakovací pušky, jak indiáni vlastně žili, čím se živili, kde a jak se pohybovali, nastudoval­a jsem jazyk a podobně. Takže jsem se při práci nesmírně bavila.“

Dokonce oslovila etnografa Martina Heřmanskéh­o, aby se na knihu podíval z odborného hlediska. „Je to samozřejmě ‚mayovka‘ vycucaná z prstu, ale chtěla jsem, aby to trochu dávalo smysl. A naštěstí mi opravoval jen úplné detaily,“dodává Radůza.

Komplet vychází v pátek 5. října a křest se uskuteční 24. října v Národopisn­ém muzeu v pražském Letohrádku Kinských. „Koná se tam totiž výstava nazvaná Století trampingu. Tak jsme to spojili,“uzavírá zpěvačka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia