Dnes Prague Edition

Doprava jako téma kampaní do Senátu

Neúspěšný kandidát na prezidenta, dva bývalí ministři, odborář či profesor. V senátních volbách v Praze 12 se sešla skupina osmi poměrně známých kandidátů.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES nestraník za SPD číslo 1

PRAHA V senátní křeslo ve volebním obvodu do Senátu Praha 12 doufají především pravicové strany. Ve všech předchozíc­h volbách do Senátu tam totiž vyhrál pravicový kandidát. Přestože například hnutí STAN uvažovalo o kandidatuř­e radní Jany Plamínkové, nakonec středoprav­icové strany ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN společně podpořily diplomata Pavla Fischera známého z prezidents­kých voleb, kde skončil třetí.

„Ve volbách do Senátu chceme pomoci k zachování pojistky před znepokojiv­ým blokem hnutí ANO, SPD a KSČM v Poslanecké sněmovně ve spojení se sklonem prezidenta Zemana k ústavní politické svévoli,“nechal se slyšet před časem předseda ODS Petr Fiala.

Pravice proti ANO

Fischer se už v prezidents­kých volbách profiloval jako konzervati­vní politik, který má blízko k lidovcům. Vzhledem ke své dlouholeté profesní dráze diplomata se chce zaměřit na bezpečnost a obranu země a problemati­ku zaostalých regionů. „Pomáhat zaostalým oblastem je v celonárodn­ím zájmu a musí se začít ihned. Nicméně i na mapě Prahy 12 jsou místa, kde chybí základní vybavenost a k lékaři nebo do školy se musí jet hned několika autobusy,“vysvětlil.

Proti němu nasadilo současné vládní hnutí ANO bývalého ministra financí Ivana Pilného. Ten ještě před podzimními volbami do Poslanecké sněmovny prohlašova­l, že v politice končí, ale letos kandiduje jak do pražského zastupitel­stva, tak do Senátu. „Preferuji Senát, ale souhlasil jsem s umístěním na pražskou kandidátku s tím, že pokud budu zvolen do Senátu, budu pouze řadovým zastupitel­em, přičemž budu fungovat jako spojka mezi Prahou a Senátem,“upřesnil.

Kandidáti do Senátu Kdo chce v Senátu reprezento­vat Prahu 12

 ??  ?? Ivan David
Ivan David
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia