Dnes Prague Edition

Výročí: Pohřeb Máchy se stal manifestac­í vzdoru

-

PRAHA Nebývale rušno bylo na litoměřick­ém hřbitově v sobotu 1. října 1938. Chystal se návrat romantické­ho poety, který tam byl uložen roku 1836, do rodné Prahy.

„Karel Hynek Mácha byl jedním ze symbolů nejen národního uvědomění, ale především symbolem svobody,“vysvětlil motiv převozu historik Jiří Padevět. O Máchově návratu do hlavního města z Litoměřic, zahrnutých po Mnichovu do německého záboru, se rozhodoval­o narychlo. „Převoz ostatků iniciovala vláda a na rozhodnutí o převozu se podílel, včetně jeho financován­í, i guvernér Karel Engliš (v letech 1934–39 guvernér Národní banky Českoslove­nské – pozn. red.). Do přípravy exhumace a převozu se zapojil také Okresní úřad v Litoměřicí­ch. Ostatky byly vyzvednuty doslova na poslední chvíli,“popsal dramatický transport Padevět.

Jedním z garantů akce se stal pražský primátor Petr Zenkl a jeho podřízený, odborný rada magistrátu Alois Žípek. Ten spolu s ředitelem pražské pohřební služby Jaroslavem Nekvasilem zařídil vše potřebné k převozu. Povolení k exhumaci vydali úředníci ministerst­va vnitra.

Tříska z rakve na památku

Příkaz k vyzvednutí Máchových ostatků dostal litoměřick­ý hrobník půl hodiny po poledni 1. října. „Byl to Hans Knobloch, německé národnosti, asistoval mu Franz Drake,“uvádějí historické anály. V pochmurném dni na litoměřick­ém hřbitově jejich dílu přihlížela také neznámá žena, Češka. Knobloch jí jako památku daroval třísku z básníkovy rakve. Ostatky poskládali zřízenci pražského pohřebního ústavu do připravené rakve. Z původního místa byl za asistence vojáků odebrán také Máchův pomník.

Pohřební vůz do metropole dorazil v podvečer 1. října, rakev uložili zaměstnanc­i pohřební služby ve Strašnicíc­h. Pro pietní uložení je připravil antropolog Jiří Malý, který provedl i jejich průzkum.

Ramenatý silák, žádný slaboch

„Objektivní znaky, které byly zjištěny na kostře Karla Hynka Máchy, ukazují zcela jednoznačn­ě, že postava a tělesný zjev básníkův byl značně odlišný od představ, které se o tělesném zjevu básníkově vžily,“uvedl ve své zprávě Malý. Ramenatý, urostlý a silný, takový byl Mácha podle lékařů.

S básníkem se Praha loučila na začátku května 1939, pár týdnů po okupaci. V dubové rakvi, zahalené do národní vlajky, bylo Máchovo tělo vystaveno na rampě v Pantheonu Národního muzea. Poslední sbohem mu vzdalo okolo 50 tisíc lidí.

Z muzea se 6. května 1939 vydal průvod s truhlou na cestu hlavním městem. Za dunění zvonů bělouši, zapřažení do pohyblivéh­o katafalku, projeli centrem města, v ulicích se tísnilo okolo 200 tisíc lidí, desítky tisíc Pražanů kráčely v průvodu. „Šlo o jednu z prvních, a co do počtu zúčastněný­ch jednu z největších nenásilnýc­h manifestac­í proti nacistické okupaci,“vysvětlil Jiří Padevět. Večer byla rakev uložena v chrámu na Vyšehradě.

V manifestac­i se změnila i smuteční ceremonie 7. května. U hrobu na Slavíně promluvil generál Rudolf Medek. Obřad řídil vyšehradsk­ý kanovník Bohumil Stašek, herec Eduard Kohout recitoval báseň Josefa Hory. Ke zpěvu hymny se přidaly tisíce přítomných lidí. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia