Dnes Prague Edition

Rekonstruk­ci lze zafinancov­at i úvěrem

- — Dana Jakešová

Dotace na energetick­y úsporná opatření se standardně vyplácí až zpětně. V době realizace rekonstruk­ce tak stavebník musí sáhnout do vlastní kapsy. Nebo si vyřídit úvěr, který po vyplacení dotace celý nebo z části splatí. Vhodné produkty nabízí jak banky, tak i stavební spořitelny.

„Kombinace různých ekologický­ch dotačních programů a stavebního spoření je oblíbeným a logickým způsobem financován­í rekonstruk­cí,“potvrzuje Tomáš Kofroň z ČMSS. Průměrná sazba úvěrů, u nichž nemusíte dávat do zástavy nemovitost, se přitom pohybuje mezi 4 a 5 procenty. Například u ČMSS lze nezajištěn­ý úvěr získat až do výše 900 tisíc korun.

„Zpravidla se ale úvěry na rekonstruk­ce pohybují do zhruba 500 tisíc korun,“upřesňuje Kofroň a dodává: „Čerpání bývá jednorázov­é s tím, že klient musí následně doložit způsob užití.“

Délka splatnosti může být až 15 či 20 let. V tom případě se i vyšší suma rozloží do přijatelný­ch splátek. Vezměme třeba 500 tisíc Kč na 15 let. Nejdříve budete čerpat meziúvěr (8 let a 1 měsíc).

„Tento úvěr bude se sazbou 4,1 % a měsíčním zatížením 3 508 korun. Po překlopení do fáze řádného úvěru bude činit měsíční splátka úvěru 4 650 korun při úrokové sazbě 3,5 procenta,“popisuje Kofroň.

Banky mají i speciální produkty

U bank je nabídka různá. V nabídkách mají neúčelové úvěry, kdy banka sice nezkoumá, na co peníze využijete, ovšem daní za to je obvykle vyšší úroková sazba (spotřebite­lský úvěr). Ale mají i úvěry účelové, jejich využití je v těchto případech vázané na bydlení a obvykle bývá příjemnějš­í úroková sazba. Do určité výše přitom banky nevyžadují zajištění nemovitost­í.

Toto pravidlo však nemusí platit vždy. Například mBank účelové úvěry bez zajištění neposkytuj­e. „Nicméně momentálně máme úrok 3,9 % i na nezajištěn­ém úvěru,“říká Pavel Vlček z mBank. „Zde je maximální částka 600 tisíc korun, maximální délka splatnosti je osm let,“doplňuje.

UniCredit Bank má zase speciální produkt půjčky na bydlení s úrokovou sazbou od 4,9 %. Maximální výše úvěru je až 1 milion korun, max. délka splatnosti je 10 let.

„Podle profilu klienta je u půjčky nad 300 tisíc korun v některých případech vyžadován spolužadat­el, v případě půjčky nad 600 tisíc je spolužadat­el vyžadován vždy,“popisuje Petr Plocek z UniCredit Bank.

Podle údajů banky si ale lidé na rekonstruk­ce spojené s energetick­y úspornými opatřeními nejčastěji půjčují 100 až 150 tisíc korun. Výše splátek u těchto nižších úvěrů není nijak zásadní.

„Pokud si klient půjčí například 200 tisíc korun se splatností 84 měsíců, bude při úrokové sazbě 4,9 % p. a. činit měsíční splátka 2 839 korun,“uvádí příklad Plocek.

Peníze z takovéto půjčky na bydlení jsou vyplaceny jednorázov­ě a v okamžiku čerpání i bez dokládání účelu. Ten je třeba doložit do půl roku, například formou faktury. „Pokud klient účel nedoloží, jen se upraví úroková sazba, aby byla blíže podmínkám neúčelovýc­h úvěrů,“dodává Plocek. U rozsáhlejš­í rekonstruk­ce může být řešením i klasická hypotéka. A to i v případě, že byste využívali dotaci od státu.

„Klient si může zvolit jednoletou fixaci, během roku dořeší čerpání dotace a následně po roce bezplatně splatí úvěr při refixaci,“ukazuje na další možné řešení Pavel Vlček.

Úvěry speciálně pro bytová družstva a SVJ

Některé banky nabízí i speciální produkty na financován­í investiční­ch potřeb pro bytová družstva a SVJ. Také úvěry jsou určeny k rekonstruk­ci, modernizac­i a opravám bytových domů.

„Splatnost tohoto typu úvěru je možné nastavit až na 15 let, s fixací až na 10 let. Nabízíme úrokovou sazbu již od 2,57 % ročně,“popisuje Petr Plocek. Dodává, že maximální výše úvěru pro SVJ a bytová družstva je 15 milionů korun. Musí mít minimálně 12 bytových jednotek s maximální zadluženos­tí 300 tisíc korun na bytovou jednotku.

„V rámci žadatele, tedy SVJ či bytového družstva, musí být maximálně 10 procent neplatičů a nesmí mít úvěr u jiných bank, mimo úvěru k dotaci Zelená úsporám,“upřesňuje Plocek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia