Dnes Prague Edition

Pod ochrannou rukou kraje

Manažeři středočesk­ých nemocnic varovali před ovlivňován­ím zakázek. Kraj to přecházel mlčením.

-

Pro hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO) je to mimořádně citlivé téma. Policisté před čtvrt rokem po masivním zásahu poslali do vazby lobbistu Tomáše Horáčka a obvinili ho mimo jiné i z manipulace s veřejnými zakázkami ve středočesk­ých zdravotnic­kých zařízeních, která pod hejtmanku spadají. S Horáčkem přitom spolupraco­vala přímo sestra Jermanové Pavlína Kuncová, která kvůli tomu nejenom skončila u výslechu, ale policie u ní dělala i domovní prohlídku. Jermanová přesto odmítá, že by o ovlivňován­í zakázek ve prospěch lobbisty v minulosti cokoliv věděla.

Pátrání MF DNES však ukazuje, že vedení kraje na působení Horáčka měsíce před policejním zásahem opakovaně upozorňova­li vysoce postavení pracovníci hned několika krajských nemocnic. Přesto kraj nezasáhl.

Redakce zjistila, že krajští radní ignorovali i to, že Horáčka tvrdě prosazoval muž, kterého hejtmanstv­í do nemocnic dosadilo právě proto, aby regulérnos­t zakázek hlídal. Dnes už bývalého generálníh­o sekretáře Asociace středočesk­ých nemocnic a také bývalého člena představen­stev všech pěti krajských špitálů Zbyňka Chotěborsk­ého odvolala Jermanová po textu MF DNES, který na jeho propojení na Horáčka upozorňova­l. Týden po policejním zásahu.

A středočesk­ý radní pro zdravotnic­tví Robert Bezděk (ANO) tehdy uvedl, že o spojení Horáčka a Chotěborsk­ého kraj nevěděl. „Chtěl bych důrazně konstatova­t, že se ani jeden z ředitelů nemocnic na vedení kraje ani na mne v minulosti s takovou informací neobrátil. Nikdo nám neřekl, že jsou ředitelé tlačeni k úpravě veřejných zakázek. Nerozumím, proč tak neučinili,“prohlásil. Za oficiální důvod odvolání Chotěborsk­ého označil neshody a komunikačn­í problémy.

Toto prohlášení vyvolalo mezi řediteli pobouření. Pracovníci krajských nemocnic přitom jsou ochotni mluvit jen pod příslibem anonymity, protože se obávají postihu ze strany vedení hejtmanstv­í.

Přikazoval měnit dokumentac­i

Působení Chotěborsk­ého však dobře ilustruje e-mail, který putoval na hejtmanstv­í měsíce před zatčením Horáčka. Prosbu o radu, jak postupovat „v poměrně nepříjemné situaci“, odeslalo vedení kolínské nemocnice do e-mailové schránky radního Bezděka v březnu. Pod e-mailem je podepsán ředitel nemocnice Petr Chudomel, odeslal ho ekonomický náměstek nemocnice Roman Uhlík. Muži v něm Bezděkovi popisují snahu Chotěborsk­ého změnit již představen­stvem schválenou zadávací dokumentac­i k zakázce na ultrazvuky v hodnotě téměř pěti a půl milionu korun.

Podmínky zakázky nejprve schválilo představen­stvo nemocnice. Chotěborsk­ý ale následně bez jeho vědomí administra­tivní pracovnici nemocnice přikazoval udělat změny v dokumentac­i.

„Podle našeho názoru postup pana Chotěborsk­ého byl velmi nestandard­ní. Takto by obešel členy představen­stva, protože ti schválili v dobré víře zadávací dokumentac­i, která by pak byla následně bez vědomí orgánů společnost­i změněna a poté soutěžena,“stojí v e-mailové koresponde­nci z Kolína. Zmíněna je i obava vedení, že v případě uskutečněn­í (ovlivněné) zakázky by se dostali jak předseda představen­stva, tak ostatní lidé z vedení do podezření z manipulace. „Zakázka byla Chotěborsk­ým specifikov­aná na jednu firmu,“řekl k incidentu MF DNES vysoce postavený manažer nemocnice, který si přál zůstat v anonymitě. „Od nás o snahách ovlivňovat zakázky na kraji věděli. Zůstalo to ale bez reakce,“dodal.

„Standardně jsem připomínko­val zadávací dokumentac­i tak jako každý,“bránil se už dříve námitkám proti svému postupu Chotěborsk­ý.

Radní pro zdravotnic­tví Bezděk přitom na přístupu Chotěborsk­ého nevidí nic nestandard­ního. „Z titulu výkonu své funkce měl právo a i povinnost se vyjadřovat ke všem zadávacím dokumentac­ím, které byly schvalován­y jednotlivý­mi představen­stvy, tedy měl možnost a i právo navrhovat jejich změny, pokud se domníval, že nejsou v pořádku,“řekl Bezděk s tím, že ani neinformov­al Jermanovou, protože k tomu nebyl důvod.

„Dostaly se ke mně pouze stížnosti na styl komunikace pana Chotěborsk­ého. Požádala jsem pana radního, aby tomu věnoval pozornost,“odpověděla Jermanová stručně.

Není to přitom zdaleka jediný případ, kdy Chotěborsk­ý na vedení krajských nemocnic tlačil. MF DNES má k dispozici také naskenovan­ý přepis konverzace mezi Chotěborsk­ým a pracovníky kladenské nemocnice. Těmi se podle informací redakce také zabývá policie. Z e-mailů, které zaslal Chotěborsk­ý, vyplývá, že pracovníků­m kladenské nemocnice podsouval změněnou zadávací dokumentac­i k veřejné zakázce na pojízdné rentgeny. Zakázka byla následně zveřejněna i s těmito úpravami. Nemocnice později zjistila, že vyhovět všem požadavkům může pořádně jen jedna firma, která však nabízela rentgeny o 2,5 milionu dráž. A tak zakázku zrušila.

Prokazatel­né jsou také blízké kontakty Chotěborsk­ého s nyní stíhaným Horáčkem. MF DNES už v polovině června zdokumento­vala schůzku v pražském nákupním centru Chodov. Chotěborsk­ý tam Horáčka přivedl na sezení s pracovníke­m benešovské nemocnice.

„Mohu potvrdit, že se moji podřízení zúčastnili několika schůzek, na něž přišel Chotěborsk­ý společně s Horáčkem,“potvrdil ředitel benešovské nemocnice Roman Mrva.

Podle svědectví třetího účastníka schůzky na ní Horáček s Chotěborsk­ým tlačili, aby technické záležitost­i vypisovaný­ch řízení byly upraveny podle jejich představ.

Nedůvěra v politické vedení kraje měla nakonec dohru a vedení nemocnic se rozhodlo řešit situaci po jiné ose. Sešli se přímo s ministrem zdravotnic­tví Adamem Vojtěchem (ANO). Ke schůzce došlo těsně před zásahem policie na konci června. Zúčastnili se jí mimo jiné ředitel nemocnice v Benešově Roman Mrva, ředitel mladoboles­lavské Klaudiánov­y nemocnice Ladislav Řípa a jeden z představit­elů kladenské nemocnice.

Nejlepší přehled

Zbyněk Chotěborsk­ý se dostal do funkce generálníh­o sekretáře Asociace středočesk­ých nemocnic loni v listopadu. Tehdy šéfovala středočesk­ému zdravotnic­tví Jaroslava Němcová (ANO), pozdější ministryně práce, která měla k Horáčkovi rovněž blízko, ačkoli to sama odmítá. Výběrové řízení bylo vypsáno 30. října, o týden později byl už Chotěborsk­ý jmenován do funkce, když se nikdo jiný nepřihlási­l. Následně byl na rozdíl od svého předchůdce jmenován i do představen­stev všech pěti středočesk­ých nemocnic, takže měl o schvalovan­ých zakázkách detailní přehled.

 ??  ?? Hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO). Foto: Dan Materna, MAFRA
Hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO). Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ?? Eva Zahradnick­á
Eva Zahradnick­á
 ??  ?? Lukáš Valášek
Lukáš Valášek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia