Dnes Prague Edition

Novinky v dotacích: příspěvek lze získat na zateplení svépomocí i na stínicí techniku

Balíček podzimních novinek dotace Nová zelená úsporám přinese ještě více podporovan­ých opatření. Navíc na něj dosáhne větší okruh žadatelů.

- Dana Jakešová Spolupraco­vnice redakce

Program Nová zelená úsporám běží již pět let. Za tu dobu Státní fond životního prostředí schválil podporu 28 tisícům žadatelů, což představuj­e částku 6,4 miliardy korun. S dvojnásobn­ou částkou se počítá do konce programu, tedy do roku 2021, případně do vyčerpání finančních prostředků.

„I když peněz má program k dispozici zatím dostatek, lidé by si určitě neměli nechat přípravu žádosti na poslední chvíli,“říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Doplňuje, že spektrum opatření, na která lze tento dotační program použít, se každoročně rozšiřuje. A dokonce ho lze kombinovat s jinými dotačními programy resortu a čerpat bonusy.

Největší zájem je o dotaci na klasické zateplován­í. Částka, kterou je možné získat, není totiž vůbec zanedbatel­ná. „U zateplení domů, tedy fasády, stropů, podlahy nebo výměny oken a dveří, se příspěvek pohybuje v průměru kolem 250 tisíc korun,“vyčísluje Valdman. Dotace se může vyšplhat až na 50 procent z celkových výdajů na projekt. Nemusí přitom jít vždy o komplexní rekonstruk­ci domu. Na dotaci dosáhnou i majitelé, kteří plánují částečnou renovaci, například jen výměnu oken a dveří či částečné zateplení.

Od loňského roku je možné čerpat peníze také na moderní úsporné technologi­e, jako jsou zelené střechy nebo systémy na využívání tepla z odpadní vody. Zájem je i o nově dotované, výkonnější fotovoltai­cké systémy, na které SFŽP přispívá částkou až 150 tisíc korun na dům. „Nerozhodnu­té domácnosti hojně slyší na motivační bonus, kdy vyplácíme 40 tisíc korun za kombinaci programu Nová zelená úsporám s kotlíkovou dotací,“podotýká Valdman. Příjem žádostí o kotlíkové dotace v Praze i Středočesk­ém kraji však byl ve 2. výzvě již ukončen. Třetí by měla být vyhlášena příští rok.

Další novinky od půlky října

A nově se možnosti využití programu Nová zelená úsporám ještě dále rozšíří. Nejvýrazně­jší změny se dotknou úsporných rekonstruk­cí rodinných domů. Na příspěvek na zateplení obvodových či vnitřních stěn domu a výměnu oken či dveří nyní dosáhnou i ti majitelé, kteří chtějí rekonstruk­ci svého domu provést svépomocí, samozřejmě vždy pod odborným technickým dozorem. V takovém případě budou moci mezi způsobilé výdaje zahrnout faktury za materiál či zápůjčku nářadí, ale i zmiňovaný technický dozor. Rozhodné datum pro uznání výdajů je stanoveno na 1. září 2018, uplatnit je však lze až od 15. října. Z dotace je možné uhradit až 50 procent způsobilýc­h výdajů.

Další novinkou je možnost získat prostředky na instalaci venkovní stínicí techniky, jež ve výsledku přinese ještě větší energetick­é úspory. Mohou to být předokenní žaluzie, rolety či slunolamy. „Vhodně zvolená technika má tepelně izolační schopnosti, v zimním období zabraňuje únikům tepla a šetří náklady na vytápění, v létě naopak přispívá k tomu, aby se místnosti nepřehříva­ly, a tím přirozeně zlepšuje vnitřní klima místností,“vypočítává výhody nově podporovan­ého opatření Petr Valdman. Kdo si zvolí při zateplení domu i venkovní stínicí techniku určenou ke snížení tepelné zátěže, může si přijít až na 1 000 Kč na m2 plochy okna.

Na nízkoenerg­etický dům 150 tisíc korun

Již od loňska je možné získat dotaci 300 tisíc korun na novostavbu v pasivním standardu nebo 450 tisíc, pokud novostavbu doplníte ještě dalšími systémy využívajíc­í obnoviteln­é zdroje energie, například fotovoltai­ckými panely. Nyní si nově o příspěvek mohou říci i stavitelé nízkoenerg­etického domu. Jedinou zásadní podmínkou je instalace systému řízeného větrání, tedy takzvané rekuperace. Získat mohou až 150 tisíc Kč.

Novinky program přináší i v možnosti kombinací úsporných opatření. Až 150 tisíc korun lze získat na kombinaci fotovoltai­ckého systému s tepelným čerpadlem. A nově tato „zelená“dotace nastupuje například i tam, kde nejdou využít kotlíkové dotace. Od 15. října tak lze peníze (až 80 tisíc Kč) použít i na výměnu starých kamen na tuhá paliva, aniž byste současně museli mít zateplený dům.

Jednodušší zjištění informací i vyřízení žádosti

Samotné vyřízení dotace bude výrazně jednodušší a pohodlnějš­í. Žádost i veškeré souvisejíc­í dokumenty ke zpracování je totiž nově možné poslat přes internet.

„‚Samozřejmě všem žadatelům, kteří potřebují osobní konzultaci či nemají přístup k internetu, jsou stále k dispozici k podání i vyřízení dotace naši odborníci na všech 13 krajských pracoviští­ch fondu,“upřesňuje Valdman. Zrychlit cestu k dotaci však pomohou i další nová opatření. V červenci SFŽP spustil nové, přehledněj­ší webové stránky programu. Výraznou změnou je členění dotací. Ty již nejsou rozděleny podle jednotlivý­ch výzev, ale podle oblastí – konkrétně tedy na dotace na zateplení a výměnu oken a dveří, dotace na výstavbu v pasivním standardu, dotace na ekologické zdroje energie a dotace pro bytové domy. Podle tohoto hlediska jsou členěny i dokumenty. Nechybí ani návod, jak na to, když chci získat dotaci anebo třeba jen radu.

Jak zjistit, zda na dotaci dosáhnete

A vylepšení doznala i dotační kalkulačka. Nejenže vám nyní spočítá, zda budova při plánovanýc­h rekonstruk­cích dosáhne na dotaci a jaká bude její výše, ale i kolik vás budou úsporná opatření stát. Ukáže také, kolik ušetříte na provozu a jaká je odhadovaná doba návratnost­i s dotací a bez dotace. Kromě toho kalkulačka poskytne odhad návrhové tepelné ztráty, abyste mohli zvolit zdroj tepla o správné výkonnosti.

Vše přitom funguje poměrně jednoduše. V aplikaci stačí vybrat budovu tvarově podobnou vašemu domu a doplnit rozměry a údaje o stavu před rekonstruk­cí. Vedle úprav na fasádě a řízeného větrání můžete nově zadat i výměnu zdroje tepla pro vytápění a přípravu teplé vody. Po vyhodnocen­í vám dá kalkulačka informace o možné oblasti podpory, orientační výši dotace a dozvíte se i to, zda se vám investice vyplatí.

Vypočtené hodnoty úspory a provozních nákladů se pochopitel­ně mohou lišit od reálných. Přece jen vyhodnocov­ání probíhá podle harmonizov­aných technickýc­h norem.

„Do kalkulačky jsme proto nově zapracoval­i mechanismu­s korekce teoretický­ch hodnot, který by měl hodnoty těm reálným více přiblížit, proto je možné nástroj bez obav využít v počátečníc­h i pokročilej­ších úvahách o realizaci úspor,“ujišťuje Jakub Hrbek ze SFŽP zodpovědný za řízení programu Nová zelená úsporám.

Kdo si zvolí při zateplení domu i venkovní stínicí techniku určenou ke snížení tepelné zátěže, může si přijít ažna1000Kč­nam2 plochy okna.

 ?? Foto: Shgutterst­ock ?? Svépomocí O příspěvek na zateplení obvodových či vnitřních stěn domu a výměnu oken či dveří si mohou zažádat i majitelé, kteří si práce chtějí udělat sami. Podmínkou je však odborný technický dozor.
Foto: Shgutterst­ock Svépomocí O příspěvek na zateplení obvodových či vnitřních stěn domu a výměnu oken či dveří si mohou zažádat i majitelé, kteří si práce chtějí udělat sami. Podmínkou je však odborný technický dozor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia