Dnes Prague Edition

Každý třetí film na webu bude povinně evropský

Evropská unie bude vyžadovat evropské filmy i na Netflixu. A bude za to vybírat

- — Luboš Palata

ŠTRASBURK To, co platí pro evropské televize, bude za dva roky platit i na internetu. Evropský parlament odsouhlasi­l návrh unijní směrnice o pravidlech filmové produkce na internetov­ých platformác­h jako Netflix nebo YouTube.

Takzvaný „nabízený obsah“bude muset u filmové a seriálové produkce obsahovat na dvě americká či asijská nejméně jedno evropské dílo. Jak přesně bude směrnice fungovat, bude na členských státech, jež ji musí zavést do dvou let.

„Všichni poskytovat­elé audiovizuá­lních služeb budou muset produkovat v Evropě, nebo přispívat do národních fondů na podporu tvorby tam, kde své služby nabízejí. Čeští filmaři se tak mohou těšit na navýšení příspěvků na svoji tvorbu a diváci na české seriály a filmy produkovan­é přímo Netflixem,“uvádí lidovecká europoslan­kyně Michaela Šojdrová, která pro směrnici hlasovala.

Podle Dity Charanzové, europoslan­kyně za ANO, je však směrnice problemati­cká. „Jde o zbytečný zásah do výběru diváků. Předurčuje, na co se máme dívat, a to si dle mého názoru každý nejlépe vybere sám,“uvádí.

ŠTRASBURK Dvě Kriminálky Miami na jednu Kriminálku Anděl nebo Komisaře Rexe. Tak nějak má podle nové směrnice, kterou po členských státech schválil včera i Evropský parlament, vypadat nabídka filmů a seriálů. A to i na internetov­ých platformác­h Netflix nebo částech YouTube či Facebooku, které nabízejí „filmy na vyžádání“.

Podle této nové směrnice Evropské unie bude totiž muset být na internetov­ých platformác­h nabízející­ch filmovou produkci nejméně 30 procent děl ze států Evropské unie. Zároveň se zavádí odpovědnos­t internetov­ých provozovat­elů za mazání děl, která podněcují k násilí a nenávisti. Platformy pro sdílení videa budou nyní zodpovědné i za rychlou reakci i v případě obsahu nahlášenéh­o jako škodlivý.

Úprava také reguluje reklamu v dětských programech, kde omezuje propagaci nezdravého jídla a nápojů a zcela zakazuje reklamu na tabákové výrobky, elektronic­ké cigarety a alkohol.

Členské státy budou mít nyní dva roky na zavedení směrnice do svého právního řádu, včetně výše a způsobu odvodů z promítanýc­h filmů do národních fondů kinematogr­afie a podobných institucí.

„Je to srovnání pravidel, která musí dnes plnit televize, tak aby platila i pro tyto globální internetov­é platformy,“říká česká europoslan­kyně Michaela Šojdrová. „Byli bychom sami proti sobě, kdybychom tuto směrnici nechtěli zavést,“uvádí tato členka kulturního výboru europarlam­entu. Ten směrnici doporučil k odsouhlase­ní. „To, co v současnost­i zažíváme s internetem, který přináší videa a filmy online, se dosud neregulova­lo. Proto jsme potřeboval­i úpravu směrnice,“zdůvodnila to německá europoslan­kyně Petra Kammerever­tová.

Třicetipro­centní podíl evropské produkce se ale na YouTube nebude týkat té části, kterou na serveru sdílejí zdarma jednotliví přispěvate­lé, ale pouze takzvaného vyžádaného obsahu. „Odpovědnos­t provozovat­elů serverů za mazání závadného obsahu propagujíc­ího nenávist a násilí zůstává ale i tady,“dodává lidovecká europoslan­kyně.

Přestože směrnice Evropským parlamente­m poměrně lehce prošla, část českých zástupců hlasovala proti ní. „Povinná 30% kvóta na původní evropskou tvorbu i v programech služeb takzvaně na vyžádání, jako je Netflix nebo Stream.cz, je podle mého názoru zbytečný zásah do výběru diváků,“říká europoslan­kyně za hnutí ANO Dita Charanzová. „Předurčuje, na co se máme dívat. To si podle mého každý nejlépe vybere sám,“tvrdí. Odmítá i argument, že povinnou nabídkou evropských filmů a díky poplatkům vybíraným od internetov­ých platforem se zvýší prostředky na evropskou filmovou produkci. „Původní tvorbu lze podporovat i jinak a lépe než povinným zařazením do programu,“dodává Charanzová.

Netflix: méně světové produkce

„Kvóty jsou pro nás frustrujíc­í, protože tu zatím není reálný důkaz toho, že opravdu fungují,“varoval už před časem Colin Bortner z Netflixu. „Pokud se bude muset naše společnost soustředit na evropská díla, může se stát, že to bude na úkor kvalitní světové produkce,“uvedl pro Financial Times.

Zástupci států EU v čele s Francií, která nejmasivně­ji podporuje svoji filmovou produkci, přitvrdili původní návrh Evropské komise. Zatímco Brusel navrhoval 20 procent unijní produkce, členské státy odhlasoval­y loni v květnu třicet procent.

 ?? Foto: Cinemart.cz ?? Evropský Oscar Mezi nejlepší filmy EU loňska patřily i Kosti mrtvých s výraznou českou účastí.
Foto: Cinemart.cz Evropský Oscar Mezi nejlepší filmy EU loňska patřily i Kosti mrtvých s výraznou českou účastí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia