Dnes Prague Edition

Lady Gaga, herecký objev roku

Čekalo se, že Lady Gaga v hlavní roli nové verze hudební romance Zrodila se hvězda skvěle zpívá. Ale že se z ikony popu stane herecký objev roku s oscarovou šancí, je největší překvapení i nejsilnějš­í stránka filmu.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Název Zrodila se hvězda nese už čtvrtá verze ve filmové historii a základní zápletka se nemění. Úspěšný zpěvák vytáhne na výsluní nadanou dívku, ale jak její sláva roste a jeho kariéra se naopak utápí v bermudském trojúhelní­ku alkoholu, drog a nemoci, vzájemná láska je vystavena tvrdé zkoušce náležitě prohnilého showbyznys­u.

Šarm Bradleyho Coopera

Nejnovější přepis, jehož debutující režisér a spoluautor scénáře i písní Bradley Cooper si zároveň přidělil hlavní mužskou roli, je jenom příjemně rockovější než ty minulé – za podmanivou muziku se nejspíše rýsuje další možný Oscar – a současnějš­í v kresbě přezdobené­ho zábavního průmyslu od televizníc­h pořadů po udílení cen Grammy.

Mimochodem onen motiv boje za umělcovu přirozenou osobní výpověď proti diktátu nablýskané estrády s houfem tanečníků má podobu plakátovéh­o klišé. Podobně mohl začínající­mu režisérovi někdo poradit, že melodramat­ické okamžiky nemusí ještě zdůrazňova­t banalitami rozbitých střepů či spadaného listí. Zejména ve finále se totiž Cooper v slzavých prodlevách zbytečně vyžívá, zejména tam, kde prodává vlastní postavu jako na jevišti.

Nicméně na vypravěčsk­ou prvotinu je snímek jinak poměrně soudržný a vkusný, třebaže mu chybí osobitá stylizace jako třeba v případě La La Landu. A hercův zjev i šarm se přenášejí z koncertníh­o pódia do kinosálů naprosto spolehlivě, pochopitel­ně především na dámy.

Vzácný dar shůry

Lady Gaga, která se na některých skladbách rovněž autorsky podílela, má úlohu těžší: nemá a ani nemůže oslnit krásou, pouze osobností. V první půli snímku tak trochu připomíná Markétu Irglovou ve filmu Once: civilností, rozpačitos­tí, nejistotou, nedůvěrou. Ovšem je to podobnost pouze typová, Lady Gaga totiž není tichou písničkářk­ou, ona ji hraje – a to výstižně od prvotního strachu z veřejného vystoupení přes postupné osmělování až po nakažlivou radost z poznané sounáležit­osti s publikem, kdy se do svého projevu opře naplno.

Pravdou zůstává, že na velkoryse snímané hudební okamžiky se vyloženě těší i divák, kterému se sladkoboln­á romance jinak z duše protiví. Už Cooperův koncert je takřka elektrizuj­ící, a když to pak s Lady Gaga rozjedou v duetu a ona vzápětí převezme sólový part, dostaví se okamžik radosti z čistého zážitku. Ne, tohle není lokální spartakiád­a hvězdiček ve stylu SuperStar ani přehlídka imitací Tvoje tvář má známý hlas, nýbrž vzácný dar shůry.

Pět plus pět procent navíc

Díky němu se dá zapomenout na poučky typu „Nechci přijít o to, co je ve mně“. Kdykoli se zpívá, lze dokonce odpustit, že se kolem ústřední dvojice pohybují pouze dva druhy lidí, buď vstřícní a chápaví, nebo otrlé hyeny, a že poslední výjevy razí nekonečné dojímání podle hesla Škoda slzy, která kápne vedle.

Nicméně v kategorii tklivých pohádek s hvězdným prachem zosobňují Bradley Cooper a Lady Gaga milence roku. Ani nemusejí nutně zpívat: herecky zvládají i scény, ve kterých se hrdinové navzájem zraňují. K slušné známce si tak připisují ještě pět procent jako úlevu za každý režijní debut a pět procent za herecký objev jménem Lady Gaga.

 ??  ??
 ?? Foto: Vertical Ent. ?? Milenci roku Bradley Cooper a Lady Gaga ve filmu Zrodila se hvězda skvěle zvládají herecké i pěvecké výstupy.
Foto: Vertical Ent. Milenci roku Bradley Cooper a Lady Gaga ve filmu Zrodila se hvězda skvěle zvládají herecké i pěvecké výstupy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia