Dnes Prague Edition

Cihly nejsou. Podražily a čeká se na ně měsíce

Nedostatek cihel vede k jejich dovozu ze zahraničí a hledání alternativ

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

PRAHA Prudký růst stavebnict­ví v Česku během posledních měsíců vyčerpal tuzemské zásoby stavebního materiálu. Na cihly, panely nebo izolaci se čeká i několik měsíců. „Aktuální dodací lhůty jsou šest až osm týdnů ,“říká Jan Smola, ředitel cihelen Heluz.

Poptávka je vysoká a dodavatelé ji mají problém pokrýt i při maximálním vytěžování svých výrobních kapacit. „Situaci v nedostatku stavebních materiálů jsou stavebníci zpravidla nuceni řešit náhradou za dostupné materiály tuzemské, ale i zahraniční,“říká prezident Svazu podnikatel­ů ve stavebnict­ví Václav Matyáš.

I proto se některé společnost­i snaží nahradit chybějící cihly dovozem. Situace za hranicemi je však mnohdy podobná a firmy zde navíc narážejí na problém nedostatku řidičů.

Kvůli nedostatku cihel prudce roste jejich cena. To způsobuje problémy developerů­m, zvlášť pokud mají uzavřené smlouvy na projekty s cenami materiálů, které už dnes neplatí.

Stavební boom dolehl v posledních měsících na trh s materiálem. Nejvíc se to projevuje na nedostatku cihel, jejichž dodací lhůty se prodlužují až na měsíce. Někteří dodavatelé je kvůli vysoké poptávce dovážejí ze zahraničí. Chybějí ale i panely, izolace nebo stavební sklo. Současný stav nahrává také dřevostavb­ám, jejichž popularita dlouhodobě roste.

Do Česka se letos zatím dovezlo přes 104 tisíc tun cihel za zhruba 161 milionů korun, vyplývá z dat Českého statistick­ého úřadu. Jednoznačn­ě nejvíc jich je z Německa. „Stavební materiály se obecně dovážejí hlavně z Německa a Rakouska,“potvrzuje Josef Kotek, předseda představen­stva Cihlářskéh­o svazu Čech a Moravy.

Podle něj je to však normální. „Pokaždé, když ve stavebnict­ví přišla podobná špička, naposledy v letech 2006–2007, je nátlak na dodavatele obrovský. Pokud jejich výrobní kapacity nelze dál navýšit, přechodně se musejí materiály dovážet,“říká Kotek.

„Prvotní příčina nedostatku je ve skutečnost­i, že ekonomická krize zasáhla stavebnict­ví ze všech odvětví na nejdelší dobu,“zdůvodňuje momentální situaci Václav Matyáš, prezident Svazu podnikatel­ů ve stavebnict­ví.

S tímto nedostatke­m se však podle něj musí vypořádat investoři, nikoliv dodavatelé. Řešení totiž mnohdy vyžaduje změnu celého projektu, aby bylo možné materiály nahradit alternativ­ami jak českými, tak zahraniční­mi.

„Ty musí samozřejmě splňovat české technické normy, které předepisuj­í na výrobky kvalitativ­ní požadavky,“dodává Matyáš.

Dřevostavb­y na vzestupu

Situace na trhu se stavebními materiály nahrává také alternativ­ám, jako je například dřevo. „Nedá se to zřejmě kvantifiko­vat, ale ten zájem tady určitě bude,“potvrzuje Martin Čanda, obchodní ředitel společnost­i Atrium, která staví dřevěné rodinné domy. Tento zájem zaznamenal na nedávném stavebnick­ém veletrhu For Arch. „Zákazníci se příliš nerozpakov­ali nad termíny, které jsme jim sdělovali, a říkali, že trh s cihlami je beznadějně vyprodán,“říká Čanda.

Počet dřevostave­b setrvale roste už od roku 1999. V loňském roce v tuzemsku přibylo 2 159 rodinných domů tohoto typu a jejich podíl na celkovém množství těchto staveb dosáhl téměř 15 procent. „Tempo růstu počtu dokončenýc­h rodinných domů ze dřeva je u nás 2,5krát vyšší než u domů postavenýc­h tradičními technologi­emi,“říká Vratislav Blaha, předseda představen­stva Asociace dodavatelů montovanýc­h domů.

Podle něj bude růstový trend pokračovat i v budoucnu a Česko tak v podílu dřevostave­b mezi rodinnými domy dožene například Německo nebo Švýcarsko. Trh s dřevem navíc podobné problémy, s jakými se momentálně potýkají cihly, zatím nezasáhly. „Nedostatek materiálů zatím nezasáhl výrobce dřevostave­b v takové míře, jako je to u stavebních firem, které stavějí z tradičních materiálů,“uvádí Blaha.

„Co se týče základního materiálu, tedy dřeva, tam žádnou krizi nevidím,“potvrzuje Čanda. Stavitelům využívajíc­ím dřevo však začíná chybět izolační materiál, který se využívá při stavbě tzv. „sendvičové­ho“typu a vkládá se mezi dvě dřevěné vrstvy. „Někteří výrobci izolací mají také maximálně vytížené kapacity,“vysvětluje Blaha.

Dřevo je však podle něj čím dál víc využívaným stavebním materiálem. „V ČR se stále více stavějí objekty s dřevěnou nosnou konstrukcí. Takových staveb se u nás postaví ročně více než 50 a tento trend bude pokračovat,“dodává.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia