Dnes Prague Edition

Plzeň na Římany nestačila

Krutá porážka v Lize mistrů. Plzeň prohrála 0:5 v Římě a příště narazí na Real Madrid.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES v Římě

Víte, jaký je rozdíl mezi Plzní a elitní značkou Evropy? Oba týmy se snaží hrát kombinační fotbal, ale jen jeden dává góly. Jiné to zřejmě nebude ani příště. Až bude fotbalová Viktoria konkurovat nejen uprostřed hřiště v mezihře, třeba by mohla v Lize mistrů získat výraznější postavení. Prozatím platí, že bude bita, pokud se ve finální fázi vůbec neprosadí. Anebo se to dá říct triviálním­i čísly. AS Řím – Plzeň 5:0. „Ukázala se realita. AS Řím je tak kvalitní tým, že byl prostě někde jinde,“uznal obránce Radim Řezník.

Římský oblouk za pravou brankou Stadio Olimpico ještě zpíval startovní chorály, když hosté poprvé sklopili hlavy. Tak zbytečně a naivně. Jako by na chvíli zapomněli, jak kvalitní soutěž hrají. Soutěž, která neodpouští sebemenší chyby. Vzhledem k tomu, že plzeňská ofsajdová past nesklapla správně, dostal se obávaný útočník Džeko do náběhu a vystřelil křížně levačkou. Ano, přesně tak se má chovat snajpr, za kterého už v lednu 2011 zaplatil Manchester City téměř miliardu korun.

Plzeň sice do druhého zápasu Ligy mistrů vstoupila psychicky posilněna vydřeným vítězstvím nad Spartou, snažila se držet vysoký obranný blok a hrát sebevědomě, jenže římský soupeř dokázal zapnout přesně ve chvíli, kdy to potřeboval.

To se mohl trenér Vrba v tmavém obleku před atletickou dráhou uvztekat, když jeho chlapci nadějnou pasáž nevyužili.

Klidně mohli. A několikrát.

Ve 12. minutě prokombino­vali celé hřiště, Limberskéh­o svítivě zelená kopačka pohladila míč nártem, vysunula Kovaříka a moc nechybělo, aby Krmenčík napálil zpětnou přihrávku pod břevno a vyrovnal.

Anebo za chvíli: po další akci Limberskéh­o centroval Hořava a Řezníkovi stačilo jen přesně hlavičkova­t.

Minul a trenér Vrba si jen smutně povyskočil na patách.

Jestliže poblíž řeky Tibery schytala Plzeň pětigólovo­u nálož, co ji asi čeká v příštím dvojutkání?

Na programu jsou šlágry s Realem Madrid, což je úřadující šampion.

Venku se hraje 23. října, doma 7. listopadu.

Pokud by měla platit přímá úměra, měli bychom předpoklád­at další nekompromi­sní porážky, ale ve fotbale se občas překvapení stávají. Jako včera v Moskvě, kde hvězdný Real senzačně padl 0:1 s CSKA.

Co když se Plzni podaří něco podobného? Pravděpodo­bnost vysoká není, ale co když...

Při premiéře se taky nečekalo, že Plzeň bude ještě v posledních vteřinách držet vedení 2:1 nad CSKA.

Proti AS Řím naděje zhasly před přestávkou, kdy se Džeko trefil podruhé. Tentokrát jej ledabyle bránil stoper Hejda, římský silák si pohodlně na prsou zpracoval centr z křídla a z druhého doteku pálil pod břevno. Trenér Vrba rozmáchl rukama a smutně se opřel o střídačku. Brankář Kozáčik zaklel, protože neměl nárok. Ačkoli v utkání předvedl tři brilantní zákroky a jednou ho zachránilo břevno, stejně si odvezl příděl.

Po přestávce útočilo prakticky jen jedno mužstvo. Bílé dresy z Plzně nestíhaly. Třetí gól vstřelil 21letý Turek Cengiz Ünder, čtvrtý si připsal 19letý Nizozemec Justin Kluivert. Teprve pak mohl do utkání vběhnout Patrik Schick, útočník AS Řím. Už bylo rozhodnuto. Schick dostal jen žlutou kartu za nechtěný zákrok do Hubníkovy brady.

Ovšem nenasytný Edin Džeko pořád neměl dost. V nastavení hlavičkova­l a míč, se kterým Plzni podruhé během dvou let nastřílel hattrick, si odnesl do soukromé síně slávy.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Hattrick Nejdřív Edin Džeko orámoval svými góly začátek a závěr první půle, pak dovršil hattrick na konci zápasu. Exteplický útočník byl hlavní zbraní AS Řím a nasměroval svůj tým ke snadné výhře v Lize mistrů.
Foto: ČTK Hattrick Nejdřív Edin Džeko orámoval svými góly začátek a závěr první půle, pak dovršil hattrick na konci zápasu. Exteplický útočník byl hlavní zbraní AS Řím a nasměroval svůj tým ke snadné výhře v Lize mistrů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia