Dnes Prague Edition

Trik na Airbnb: daňaři hrají hosty

Finanční správa předstírá zájem o ubytování. Dostane se k účtům majitelů bytů

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Koncem července Finanční správa prohlásila, že má přehled o tom, kdo si v Česku přivyděláv­á pronájmem nemovitost­i přes službu Airbnb. A okamžitě začala dlužníky, kteří státu ze svého příjmu neodvedli daň, obesílat s výzvami k úhradě.

Dodnes přitom nebylo jasné, jakým způsobem se daňaři k údajům o miliardové­m byznysu dostávají, protože sama společnost ujišťovala, že českým úřadům žádné údaje nepředala.

Podle zjištění MF DNES využívají zaměstnanc­i Finanční správy minimálně v některých případech obyčejný, ale velmi účinný trik.

Protože sama Airbnb číslo bankovního účtu hostitele úředníkům neposkytne, postupují daňaři podobně jako běžný zájemce o ubytování: vyberou si termín a zaplatí zálohu. Obratem však rezervaci zruší. Poté už jen vyčkávají, z jakého účtu dorazí vrácená záloha. A právě na tento účet se poté zaměřují. Redakce získala tuto informaci od několika zdrojů přímo z Finanční správy.

Stamiliony ve hře

„Cílem je zjistit z bankovního výpisu částky získané pronájmem přes Airbnb,“potvrdil MF DNES jeden ze zmíněných zdrojů.

„Správa kombinuje dva způsoby získávání informací. Jednak získává údaje z bankovního účtu Airbnb (to je účet, na který hostitelé vyplácejí provizi z nájemného – pozn. red.) a zároveň využívá falešné účty na poptávku po ubytování,“dodal.

Daňaři dál trvají na tom, že svou strategii oficiálně zveřejňova­t nebudou.

„Z důvodu probíhajíc­ího řízení,

ale i kvůli další strategii nemůžeme zveřejnit, jakým způsobem jsme údaje získali,“uvedl Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Finanční správy ČR.

Ani na přímý dotaz, v jaké míře používají zaměstnanc­i úřadu výše popsanou taktiku, mluvčí neodpovědě­l. „Postup při kontrolách nezveřejňu­jeme ani nekomentuj­eme,“dodal Heřtus.

Důvod, proč si Finanční správa tvrdě vyšlápla na podnikatel­e s Airbnb je nasnadě: jen v Praze utratí turisté za ubytování přes tuto službu měsíčně stovky milionů.

Podle vládní studie z roku 2017 stát takto přichází na daních ročně asi o půl miliardy korun jen v hlavním městě. A další desítky milionů by Praha mohla vybrat na takzvaných místních poplatcích.

Mimo jiné i z tohoto důvodu se z Airbnb stalo v metropoli jedno ze zásadních témat před komunálním­i volbami.

Bydlení místním neubývá

Podle expertů však není pravda, že by množství bytů využívanýc­h pro tuto ubytovací službu znamenalo nedostatek bytů pro místní, což někteří politici v kampani tvrdili.

„Nabízených celých bytů ke sdílení v Praze, tedy těch, které takzvaně zabírají místo trvalým obyvatelům, je pouze 1,8 procenta bytového fondu v Praze. Pokud se bavíme o bytech, které jsou rezervován­y alespoň na 6 měsíců v roce, je tento podíl necelých 0,35 procenta. Airbnb za nedostatek bytů na pražském trhu nemůže, to je zkrátka fakt,“řekl při prezentaci studie Centra ekonomický­ch a tržních analýz jeho šéf Aleš Rod.

Hlavní město přesto požaduje změnu zákona. Chce, aby hostitelé měli povinnost poskytovat údaje o lidech, které ubytují, a také mít možnost regulovat pronajímán­í prostředni­ctvím vyhlášky.

Navíc na konci srpna podepsala Praha memorandum s Finanční správou, na základě kterého si budou vyměňovat informace. Podle odhadů magistrátu by daňaři měli městu v průběhu října dodat seznamy lidí, kteří si prostředni­ctvím Airbnb vydělávají. Praha je poté vyzve k úhradě zmíněného místního poplatku.

Odhad počtu podnikatel­ů v této službě, kteří podle Finanční správy neodváděli daň z příjmu, zatím neexistuje.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia