Dnes Prague Edition

Volňásky jako omluva pro nechtěnou kandidátku

Kandidovat do zastupitel­stva nikdy nechtěla, přesto své jméno na kandidátce ODA v Praze 11 našla. Teď pátrá, jak se tam dostalo

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Otom, že kandiduje v letošních komunálníc­h volbách, se Vlasta Hamalová dozvěděla od známých. Kolegové a přátelé se jí ptali, proč si vybrala zrovna ODA a jestli manželovi nevadí, že kandiduje proti němu, když on o přízeň voličů usiluje v barvách Hnutí pro Prahu 11.

„Tak jsem se večer podívala na web Českého statistick­ého úřadu a našla jsem se jako číslo 38 na kandidátce ODA v Praze 11, vše sedělo – jméno, věk, jen profese byla špatně,“popisuje Hamalová. Na pražském Jižním Městě pracuje jako pastorační asistentka v komunitním centru, ale u kandidátky bylo napsáno referentka. Druhý den se vypravila na radnici, chtěla zjistit, jestli se jedná o omyl, nebo shodu jmen. „Byly tam správně vypsány všechny moje údaje, nebylo to ale mojí rukou a nebyl u toho můj podpis,“říká a dodává, že nikomu nic nepodepsal­a a jakýkoliv omyl vylučuje. „Nikdo za mnou nepřišel, nikdo mi nic nenabídl, nikdo se mnou nejednal,“říká rozhodně.

Podepsala jen petici

Jak k tomu mohlo dojít, se Hamalová jen dohaduje. Před časem podepsala ODA jakousi petici. „Myslím, že tehdy šlo o prodloužen­í metra nebo něco takového, a přišlo mi to smysluplné, tak jsem podepsala.“

Už tehdy ji ale zarazilo, kolik údajů na petiční arch u stánku musela vyplnit.

Na radnici získala kontakt na zmocněnkyn­i ODA, která kandidátku za stranu předkládal­a. Napsala jí dopis a dočkala se rychlé reakce. „Poslala mi omluvu a napsala, že to posílá dál,“popisuje Hamalová. „Volala mi paní manažerka a moc se mi omlouvala a nabídla mi satisfakci, poukázku do akvaparku pro celou rodinu,“říká Hamalová. O nic podobného ale nestojí. Marně se snaží zatím dobrat k tomu, jak se její jméno mezi kandidáty dostalo.

Že by se jednalo o něčí chybu, ale ODA odmítá. „Důvody v tuto chvíli zjišťujeme, nevíme o žádném problému či nejasnosti, každý z kandidátů souhlasil a svůj souhlas vyjádřil podpisem, proto zjišťujeme, kde nastala změna. V žádném případě však nešlo o neoprávněn­é uvedení na kandidátce,“tvrdí strana. Hamalová už na radnici Praha 11 sepsala prohlášení, že odstupuje z kandidatur­y. Strana to udělat nemůže. Prohlášení bude viset v každé volební místnosti.

Park Miloše Formana

Kandidátka v Praze 11 však není jediný problém ODA. Strana iniciovala petici za přejmenová­ní pražského Výstaviště na Park Miloše Formana. S použitím jména oscarového režiséra, který letos zemřel, v kampani však nesouhlasí jeho synové a požadují finanční kompenzaci. Pod petici na přejmenová­ní už strana sehnala 20 tisíc podpisů.

 ?? Foto: MAFRA ?? Pavel Sehnal Podnikatel předloni znovu obnovil stranu ODA a stal jejím předsedou.
Foto: MAFRA Pavel Sehnal Podnikatel předloni znovu obnovil stranu ODA a stal jejím předsedou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia