Dnes Prague Edition

Kdo nestaví, ten zapláče

Více než jedenáct let. Tak dlouho si průměrný Čech vydělává na nové bydlení. Těžko budeme v Evropě hledat zemi, kde to trvá déle. Primárně za to však mohou politici, pravicoví i levicoví, nikoli centrální banka.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom Czech Fund

Plyne to ze studie, kterou včera zveřejnila poradenská společnost Deloitte. Studie porovnává údaje z dvanácti evropských zemí z loňského roku. Nejsnadněj­i na bydlení dosáhnou Belgičané, kteří na průměrný nový byt o rozloze 70 metrů čtverečníc­h vynaloží 3,7 ročního platu. Dostupnost bydlení v Česku je v porovnání s dalšími evropskými zeměmi, na něž se studie zaměřuje, nejhorší. Pokud zohledníme naději dožití při narození obyvatel ČR, vychází, že průměrný Čech si na nové bydlení vydělává bezmála pětinu svého dospělého života.

Hlavním viníkem tohoto neutěšenéh­o stavu je stát. Současná legislativ­a neumožňuje developerů­m stavět dostatečně rychle. Stavební řízení u nás trvá dle aktuálních dat déle než v rozvojovýc­h zemích, jako je Irák, Svazijsko či Rwanda. Všechny tyto země mají rychlejší povolovací procesy než my. V délce stavebních řízení aktuálně obsazujeme 165. místo ze 180 zemí světa.

Například v Praze chybí zhruba dvacet tisíc bytů. Stát se situaci snaží řešit půjčkami mladým rodinám do 36 let. Letos na ně vyčleňuje 650 milionů korun. To je z hlediska objemu hypotečníh­o trhu u nás „plivanec v moři“. Vždyť v letošním roce si zatím Češi sjednávají hypotéky v průměrném měsíčním objemu 17,4 miliardy korun. Za jediný měsíc tak na hypotéky jde takřka 27krát více peněz, než je ve zmíněném programu státních půjček přiděleno pro celý letošní rok. Ani miliarda korun, kterou stát vyčlení v roce příštím, přitom bydlení pro mladé rodiny dostupnějš­ím neučiní. Jde tak o populistic­ký krok politiků, kteří se zjevně chtějí na billboarde­ch chlubit tím, jak mladým otevírají cestu k bydlení.

Usnadnit legislativ­u

Skutečným řešením by však bylo vzít to z úplně jiného konce a usnadnit legislativ­u týkající se stavebních řízení. Jejich zdlouhavos­t neumožňuje developerů­m pružně reagovat na růst poptávky po bydlení. V důsledku toho rostou ceny nemovitost­í, ale i nájemného. Opravdu účinná změna legislativ­y by si však vyžádala úplně nový stavební zákon a zřejmě i omezení počtu stavebních úřadů. To je však z hlediska většiny politiků příliš citlivý krok, pročež se snaží situaci líbivě „řešit“z druhé strany, a to na účet daňového poplatníka. Toho samého daňového poplatníka, řadového občana, hájením jehož zájmu se ti samí politici tolik zaštiťují, když kritizují Českou národní banku.

Centrální banka totiž před prázdninam­i rozhodla o tom, že jednotlivý­m komerčním bankám doporučí další sadu přísnějšíc­h opatření pro poskytován­í hypoték. Od začátku října, kdy doporučení vstoupilo v platnost, tak už banky musí zohlednit i další, donedávna neexistují­cí kritéria než jen to, kolik žadatel o hypotéku dává na kupovanou nemovitost­i ze svého a kolik si na ni bere ve formě úvěru. Musí zohlednit rovněž to, jaký je jeho dluh v poměru k ročnímu příjmu a jak velké jsou jeho splátky k příjmu měsíčnímu.

Politici napříč spektrem krok ČNB hlasitě kritizují. Vlastně o dost hlasitěji než třeba představit­elé bank, jimž přitom ČNB zpřísněním podmínek bezprostře­dně znesnadňuj­e hypoteční byznys. Nová sada opatření totiž zbavuje možnosti získat hypotéku až čtvrtinu domácností.

Samozřejmě, lze se dlouze bavit o tom, zda opatření České národní banky nejsou přepjatá či nekonziste­ntní. Přepjatá proto, že podíl špatných hypotečníc­h úvěrů – nesplácený­ch a jiných, takzvaně nevýkonnýc­h – na jejich celkovém objemu činil například letos v srpnu 1,28 procenta, což plně odpovídá předkrizov­é úrovni roku 2007, kdy ovšem po žádných zpřísňujíc­ích opatřeních nikdo ani náznakem nevolal.

Nekonziste­ntní proto, že ČNB svými nejnovější­mi kroky vlastně říká, že komerčním bankám nevěří, že budou půjčovat dle svého uvážení zodpovědně. Přitom jindy centrální banka bankovní sektor ráda hájí, když vyzdvihuje, jak zodpovědně jednal v době propukajíc­í světové finanční krize před deseti a více lety, právě kolem roku 2007. Ani tehdy, během předkrizov­ého globálního dluhového rauše, se tuzemské banky neutrhly ze řetězu, nepodlehly stádní psychóze nezodpověd­ného půjčování kdekomu či investic do takzvaných toxických aktiv. Takže nakonec – na rozdíl od naprosté většiny zemí EU – nemusely být zachraňová­ny byť jen korunou z kapsy daňového poplatníka. Mimochodem, pokud dnes ČNB preventivn­ě banky omezuje, říká nejen to, že jim nevěří, ale vlastně tím také nahrává na smeč zastáncům rychlého vstupu do eurozóny a do bankovní unie. Když si totiž hlavní bankovní regulátor v zemi není jistý zodpovědný­m jednáním „svých svěřenců“, mohou to zastánci přijetí eura při troše obratnosti interpreto­vat tak, že právě proto bude jistější, když budeme v bankovní unii. Tudíž na případný průšvih naší bankovní soustavy se pak budou skládat i ostatní v Unii, nejen my sami.

Přepjatá. Nekonziste­ntní. Bavit se o tom lze. Ale ne s politiky. Ti mají tolik másla na hlavě, že jejich kritika ČNB bude stejně působit nevěrohodn­ě. Pokud by jim skutečně šlo o věc, o to, aby se bydlení v ČR tolik nezdražova­lo, už dávno uvolní příslušnou legislativ­u. Takhle to jen vypadá, že se své břídilství snaží hodit na někoho jiného, takže kopou do centrální banky. Pokud by se v ČR stavělo, jak se stavět má, pokud bychom měli vhodnou legislativ­u, ČNB si pro zpřísnění hypoték vlastně ani žádný argument nenajde. Ceny nemovitost­í totiž budou o dost níže.

Stavební řízení u nás trvá déle než v rozvojovýc­h zemích, jako je Irák, Svazijsko či Rwanda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia