Dnes Prague Edition

Aroganci na silnici značka neodstraní

-

Vpátek ráno se na dálnici D11 u Vrbové Lhoty čelně srazilo terénní auto s náklaďákem. Oba řidiči zemřeli. Nehodu způsobil muž za volantem terénního vozu, který se z nevyjasněn­ého důvodu řítil dva kilometry po dálnici v protisměru. Okolnosti toho, proč se mercedes ocitl v nesprávném směru, možná odhalí policejní vyšetřován­í. Bez ohledu na to je jisté, že případy, kdy si řidič z nějakého důvodu splete nájezd a výjezd z dálnice, jsou poměrně časté.

Naposledy se podobná situace stala v pondělí, kdy policisté dostali oznámení, že na rychlostní silnici R35 na Liberecku jede automobil v protisměru. Vůz naboural dvě auta, nehody se naštěstí obešly bez zranění. Ne vždy ale končí tyto incidenty šťastně, čelní srážka na dálnici má už z podstaty věci tragický potenciál.

Od příštího roku by se riziko omylu při najíždění na dálnici mohlo o poznání snížit. Na silnicích se konečně mají objevit výrazné dopravní značky s rukou na žlutém pozadí a nápisem Jste v protisměru. Tuto značku již dávno používají třeba v Rakousku, Slovinsku, Chorvatsku či na Slovensku. Musíme doufat, že nová značka splní účel a smrtelně nebezpečné jízdy v dálničním protisměru ustanou.

Co však žádná značka odstranit nedokáže, je arogance a nabubřelos­t řidičů, kteří jezdí za hranicí rizika a ostatní účastníky silničního provozu považují za cosi obtěžující­ho. Nezaznívá to určitě poprvé, ale Šíleného silnic pána poznáme snadno. Ve městě předjíždí kolonu ve špičce zásadně po kolejích, pruhem určeným pro MHD nebo odstavným pásem. Po dálnici se řítí dvoustovko­u a nedej bože, že se někdo v dáli před ním rozhodne předjíždět. To pak Šílený silnic pán musí vztekle zpomalit, v lepším případě toho drzouna, co se mu cpe do cesty, probliká či protroubí. A v tom horším případě jej po předjetí lehce či důrazněji vybrzdí, aby jej vytrestal. Tak takhle nějak v kostce vypadá český silniční postrach. Takový řidičský typ občas způsobí vážnou nehodu nebo někoho zabije a jde před soud, pak jsou toho plné noviny. To se ale stane v jednom případě z tisíce. V ostatních 999 situacích vyvázne arogantní řidič bez trestu, prostě mu to projde.

A jak to může skončit? Třeba jako ta tragická nehoda, která se o víkendu stala u slovenskéh­o Dolného Kubína. Slovenská policie zveřejnila video z projíždějí­cího vozu, na kterém je nesmyslné chování polských silničních pirátů zaznamenán­o. Tři polští řidiči se za běžného provozu vysokou rychlostí řítili po silnici první třídy ve velmi silných autech. Při předjížděn­í přes plnou čáru na nepřehledn­ém úseku se dva „závodníci“lehce ťukli a jeden z nich se svým autem čelně narazil do protijedou­cího vozu. V něm zahynul sedmapades­átiletý řidič, který měl smůlu, že se ve špatný okamžik ocitl na stejné silnici jako tři vymaštění Poláci.

Jediným účinným lékem na aroganci za volantem je represe, pořádné tresty. Za způsobení vážné nehody bezohledno­u jízdou vězení a automatick­ý zákaz řízení na doživotí. Trochu by mohlo pomoci i povinné sledování autentický­ch záznamů nehod. Na internetu jsou k vidění celé hodiny záběrů od neškodných ťuknutí po strašideln­é záznamy čelních srážek a mrtvých těl v autech sešrotovan­ých při fatální srážce. Je to pohled jen pro silné povahy, nicméně by mohl mít výchovný význam. Přesně takové obrázky by se měly povinně pouštět řidičům, kteří se po českých silnicích řítí šílenou rychlostí nebo riskují při předjížděn­í, aby ušetřili pár minut času.

Jestli máte pevné nervy, pusťte si to taky. Garantuji vám, že pak už nikdy nebudete řídit auto nepřipouta­ní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia