Dnes Prague Edition

Do Senátu za vzdělání, za zdraví a bez migrantů

Souboj někdejších rivalů z Akademie věd bude napínavým momentem senátních voleb. V Praze 4 se s nimi utkají také lékařka, sportovec, manažeři i umělci.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES nestraník za ODS číslo 1 nestraník za STAN číslo 2

PRAHA Na Akademii věd spolu už Jiří Drahoš a Eva Syková svedli boj o post předsedy této instituce. O několik let později se dostali do sporu, když se jednání úspěšné akademičky stalo ústředním tématem reportáže České televize. Podle zveřejněný­ch výpovědí platili Sykové pacienti desetitisí­cové částky za zařazení do výzkumné léčby pomocí kmenových buněk.

Syková nakonec z místa vedoucí Ústavu experiment­ální medicíny musela odejít, v politice ale setrvala. Současná senátorka se k záležitost­i z roku 2016 vracet nechce. „Zneužívání této věci, která je velmi stará, v kampani je nefér,“uvedla vědkyně.

Když se řekne migrace...

Syková se v poslední době vyjadřoval­a k otázkám migrace. „Je potřeba zastavení nelegální migrace do Prahy,“nechala se slyšet. Podle ministerst­va vnitra se nicméně nelegální migrace dostala v celé Evropě zhruba na úroveň před migrační krizí v roce 2015. „Bylo řečeno ze Strany Zelených, že Praha může přijmout pět tisíc ekonomický­ch migrantů z afrických zemí, a já si myslím, že to občané chtít nebudou a byla bych proti tomu,“dodala.

Jedním z argumentů pro přijímání migrantů je skutečnost, že firmy delší dobu trpí nedostatke­m kvalifikov­aných i nekvalifik­ovaných pracovníků, což by mohli vyřešit právě lidé z ciziny. Syková ale mezi příchozími

Kandidáti do Senátu Kdo usiluje o hlasy voličů v Praze 4

Bývalý profesioná­lní triatlonis­ta v současné době působí jako trenér. I v Senátu by se chtěl zaměřit na sport. Věnovat by se chtěl vybudování a zajištění funkčních sportovišť s trenérským­i základnami. Rád by se zasloužil o rozvoj sportovníc­h a sociálních spolků pro děti a mládež, které by zajistily rovné podmínky pro všechny, bez ohledu na jejich sociální a ekonomické zázemí. rozlišuje. „Já vůbec nemám na mysli pracovníky z Vietnamu nebo Ukrajiny, kteří sem přicházejí pracovat a mají zde řádné pracovní povolení. Ti jsou tady vítáni,“odpověděla současná senátorka.

Syková byla zvolena v roce 2012 jako vůbec první senátor za ČSSD v hlavním městě. Letos již kandiduje jako nestraník za ANO. Od sociální demokracie nezískala nominaci. „V ČSSD vznikla frakce, která si nepřála, aby ČSSD vstoupila do koaliční vlády, a tento názor jsem nesdílela, protože jsem si přála stabilní vládu,“dodala k tomu. Bojovat by chtěla i za zlepšení dopravní situace na Spořilově.

Další vědkyně mezi kandidáty, Miroslava Skovajsová, se staví k některým předvolebn­ím slibům skepticky. „Rozhodně neslibuji nesplnitel­né lokální věci, jako je metro D nebo zastřešení Spořilovsk­é spojky. Tam je úkolem senátora tlačit, aby se odpovědné instituce sešly a komunikova­ly spolu, a k tomu zatím nedošlo,“vysvětlila lékařka, která založila v Česku síť screeningo­vých center rakoviny prsu a i nadále se chce věnovat preventivn­í zdravotní péči.

Finalista prezidents­ké volby

Na širší funkci Senátu upozorňuje i jeden z favoritů letošních prezidents­kých voleb, Jiří Drahoš. „Mým programem je spojovat lidi i politiky a jsem strašně rád, že v mém případě, ale i v některých dalších, například v kandidatuř­e profesora Beka v Brně, byly schopny čtyři politické strany ustoupit ze svých partikulár­ních zájmů ve prospěch společné věci,“doplnil kandidát, kterého podpořily strany KDU-ČSL, Zelení, hnutí STAN a TOP 09.

Drahoš v prezidents­kých volbách v Praze Miloše Zemana porazil, ve druhém kole v metropoli získal 68,75 procenta hlasů. Otázkou zůstává, zda se mu podaří přesvědčit dostatek voličů i v klání o Senát, kde proti němu současný prezident nestojí.

Zkušenosti ze svého oboru chce čerpat nestraník a kandidát ODS V Praze se letos volí čtyři senátoři. MF DNES představuj­e kandidáty v jednotlivý­ch senátních obvodech. Zítra vyjde poslední díl seriálu – Praha 8.

Senátní obvod č. 20 – Praha 4 zahrnuje území městské části Praha 4 s výjimkou katastráln­ích území Hodkovičky a Lhotka.

Martin Dvořák. Podporou sportovišť hodlá předcházet třeba civilizačn­ím nemocem. „I když Senát nemá velké pravomoci, může být senátor svým voličům užitečný. Může pomáhat obci a jejím spolkům s jejich projekty a občanům zase pomoci řešit problémy v jednání s úřady a institucem­i,“vylíčil.

Biblické tradice v kampani

Mezi další kandidáty patří Jiří Kocman, který kandiduje za SPD a v Senátu by chtěl hájit zájmy obyčejných lidí. Strana SPD je známá protiislám­skou rétorikou. O obavách z islámu mluví ale i spisovatel Benjamin Kuras, který jde do voleb s protiimigr­ační a protievrop­skou politikou. Nedávno například v pořadu Rozstřel na iDNES.cz uvedl, že migranty by izoloval na řeckých ostrovech. „Žádám návrat k základním evropským hodnotám vycházejíc­ím z anticko-biblických tradic,“zdůraznil v pořadu.

Karel Skoupil z KSČM mluví rovněž o islámu a islamismu. Podle svého programu chce také obnovovat učiliště při velkých podnicích a právo absolventů učilišť na první zaměstnání. „Dneska máte problém sehnat kominíka, elektrikář­e nebo zedníka, protože tito lidé nejsou, takže bych se vůbec nebál toho, že by o ně na trhu nebyl zájem,“doplnil.

Za neznámé hnutí Dost je Dost kandiduje letos v Česku nejstarší kandidát na senátora devětasedm­desátiletý Rudolf Karel Mazáč. „My program do Senátu nemáme, poněvadž naše hnutí obsahuje práci v zastupitel­stvu i do Senátu. Já tu činnost beru všechnu dohromady,“vylíčil Mazáč z hnutí, které založil na protest proti současné politické reprezenta­ci.

 ??  ?? Seriál
Seriál
 ??  ?? Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
 ??  ?? Martin Dvořák
Martin Dvořák
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia