Dnes Prague Edition

Nový most za miliardu odkáže na kubismus

Nejdříve za šest let bude sloužit tramvajím, cyklistům a chodcům Dvorecký most mezi Prahou 4 a Prahou 5. O vítězném návrhu rozhodl ve veřejné soutěži jediný hlas.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Nové dopravní spojení, ale i výrazný prvek na nezaměnite­lném panoramatu pražských mostů klenoucích se přes Vltavu. Takový dopad pro město bude mít stavba dlouho plánovanéh­o Dvoreckého mostu. Radní Prahy včera odtajnili výsledky veřejné architekto­nické soutěže na jeho podobu a zároveň schválili vítězný návrh zpracovaný studii Tubes a Atelier 6.

Samotná výstavba mostu včetně úpravy obou předmostí a napojení kolejí na tratě na obou stranách řeky má město podle předběžnýc­h odhadů vyjít na jednu miliardu korun. Kdy by mohlo být hotovo, zatím není zcela jasné. Během následujíc­ího volebního období to ale magistrát určitě nestihne. „Pokud vše půjde standardně, výstavba by se měla uskutečnit v horizontu šesti let. V tuto chvíli jsou ale ještě odhady předčasné,“říká k tomu náměstek primátorky pro oblast dopravy Petr Dolínek (ČSSD).

Most na východní straně oproti původním předpoklad­ům nepovede v ose s Jeremenkov­ou ulicí, ale severně od ní ke Žlutým lázním. Díky tomu bude možné využít stávající tramvajovo­u zastávku Dvorce, čímž se cestujícím zjednoduší případné přestupová­ní. Na smíchovské straně most vyústí u Lihovaru a tam se napojí v místě stoupání do Hlubočep. Vznikne tam nová zastávka Dvorecký most. Trasování je už zaneseno ve stávajícím územním plánu, stejně jako v návrhu nového Metropolit­ního plánu.

Kromě tramvajové­ho koridoru nebudou na mostě chybět ani samostatné pruhy pro cyklisty a chodce. Pro auta bude platit zákaz vjezdu, neboť se dotčené městské části obávaly nárůstu dopravy v oblasti. Výjimka bude platit pouze pro složky integrovan­ého záchrannéh­o systému a náměstek Dolínek ani nevylučuje, že po mostě by v budoucnost­i mohly jezdit i autobusy hromadné dopravy.

Cílem záměru je lépe dopravně propojit Prahu 4 s Prahou 5 a částečně ulehčit tramvajový­m tratím v centru města.

„Most bude zárodkem takzvané jižní tramvajové tangenty, propojí významné tramvajové tratě od Barrandova i Modřan a umožní v systému veřejné dopravy nová spojení mimo centrální dopravně přetíženou oblast města,“vysvětluje architekt a člen výběrové poroty Roman Koucký.

V příštích letech navíc začne mohutná bytová a administra­tivní výstavba na sousedním rozvojovém území v oblasti Smíchova. Vzniknout tam má i autobusový terminál a záchytné parkoviště P+R. I díky těmto okolnostem město předpoklád­á zvýšenou poptávku po navazující hromadné dopravě, což by měl právě Dvorecký most pokrýt.

Návrh s prvky kubismu

Do veřejné soutěže se loni koncem roku přihlásilo celkem 38 architekto­nických ateliérů, z nichž jich do druhého kola postoupilo jen sedm. V něm nakonec komise vybrala vítězný návrh, který je specifický svými K říž o v á Nádražní Strakonick­á Vyšehrad Podolskéná­břeží Podolí Braník kubistický­mi prvky. Nepočítá s žádnou konstrukcí nad mostovkou, takže by most neměl nijak narušovat pohled na nedaleký Vyšehrad. Magistrát nyní pověří vítěze, aby podle návrhu zpracoval i podrobný projekt.

Při rozhodován­í však porotci zdaleka jednotní nebyli. „Nechci se k tomu příliš vyjadřovat. Jak to tak bývá, diskuse byla bouřlivá a vybraný návrh vyhrál o jediný hlas,“sdělila stručně primátorka a členka hodnotící poroty Adriana Krnáčová (ANO).

O poznání spokojeněj­ší s výběrem nové podoby mostu byl starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (Zelení). Podle něj návrh, který skončil v pořadí druhý, měl čnít do výšky 140 metrů. „Absolutně by se nehodil do ochranného pásma pražské památkové rezervace. Proto jsem hlasoval pro návrh, který nakonec zvítězil,“prozradil Štěpánek.

Starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09) by si dokázal představit obě varianty, s finálním výběrem proto podle svých slov žádný problém nemá.

 ??  ?? tramvajové tangenty.
tramvajové tangenty.
 ??  ?? Kubistické hrany Praha zná podobu Dvoreckého mostu, který propojí nejdříve za šest let Prahu 4 a Prahu 5. Podle některých názorů vzdáleně připomíná Libeňský most. Vizualizac­e: Tubes/Atelier 6
Kubistické hrany Praha zná podobu Dvoreckého mostu, který propojí nejdříve za šest let Prahu 4 a Prahu 5. Podle některých názorů vzdáleně připomíná Libeňský most. Vizualizac­e: Tubes/Atelier 6
 ??  ?? Pro tramvaje, chodce a cyklisty Nový most má být zárodkem takzvané jižní
Pro tramvaje, chodce a cyklisty Nový most má být zárodkem takzvané jižní
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia