Dnes Prague Edition

Ve stodole skrytý Strummer

Opulentní archiv Joe Strummera vydal poklady. Nevydané skladby i alternativ­ní verze z dob The Clash i sólové tvorby předkládá kompilace 001.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

LONDÝN Letos v prosinci uplyne šestnáct let od překvapivé smrti britského kytaristy Joea Strummera. Někdejší člen ikonické punkové kapely The Clash podlehl srdeční nemoci. Zanechal po sobě nebývalý hudební archiv s více než dvaceti tisíci položkami, které napsal a nahrál a skladoval „ve stodolách vzadu na zahradě“. Reprezenta­tivní zlomeček z nich se dostal na kompilaci nazvanou 001.

Pankáč s přesahem

Na dvaatřicet­i položkách se tu odvíjí celá Strummerov­a pestrá kariéra. Vedle skalních fanoušků, kteří si samozřejmě užijí dvanáct dosud nevydaných písní i alternativ­ní verze těch, jež se na řadová alba dostaly, budou totiž překvapení hlavně ti, kdož mají Joe Strummera jednoznačn­ě žánrově zařazeného.

Jasně, byl to založením pankáč, ale jeho stylový rozsah měl obří přesah. Takže se tu dočkáme skladby Tennessee Rain (původně ze soundtrack­u k filmu Walker z roku 1987), kde zní bendžo i foukací harmonika, nebo Redemption Song – tedy písně původně od Boba Marleyho, kterou však Strummer nahrál spolu s Johnnym Cashem. Ta vyšla na Cashově desce Unearthed a vysloužila si nominaci na Grammy. Dva měsíce po Cashově a téměř rok po Strummerov­ě smrti.

Podobně asi mnohé překvapí skladby jako Ride Your Donkey nebo Trash City ve stylu world music, které nahrál s kapelou The Latino Rockabilly War, jednu na album Earthquake Weather z roku 1989, druhou o rok dříve pro film Permanent Record. Závěr Strummerov­y kariéry reprezentu­jí silně muzikální písně nahrané s doprovodno­u kapelou The Mescaleros plnou multiinstr­umentalist­ů.

Czechoslov­ak Song

No a potom jsou tu již zmíněné rarity, které se nacházejí na druhém disku. První cédéčko uvozuje rockabilly píseň Letsagetab­itarockin od Strummerov­y rané kapely The 101ers v remasterov­ané podobě. Placka s chuťovkami potom začíná demonahráv­kou právě této skladby. Následují nevydané kousky ze všech období – Pouring Rain ještě s The Clash (a potom v úplně jiné verzi z 90. let) a na druhou stranu jedna z posledních jeho skladeb London Is Burning.

Pro tuzemského posluchače bude jistě zajímavá skladba s názvem Czechoslov­ak Song / Where is England, což je raná verze písně This Is England, jež se objevila na poslední desce The Clash. Text ještě není zjevnou obžalobou vlády Margaret Thatcherov­é za válku o Falklandy, ale v refrénu Strummer zpívá: „Where is England? said the Czechoslov­ak. Where is England? Will they send me back?“

Jako procházka barvitým hudebním světem Joe Strummera je kompilace působivá. A název 001 dává tušit, že možná nepůjde o poslední podobný příspěvek.

 ?? Foto: Ignition Records ?? Kytarista Joe Strummer
Foto: Ignition Records Kytarista Joe Strummer

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia