Dnes Prague Edition

Mamba na útěku. Možná navždy

Uniklou mambu zelenou policisté pořád nemají. Podle odborníka už může být mrtvá. Její majitelka zůstává v umělém spánku.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Od úterního večera marně chytají policisté jedovatou mambu zelenou, která uštkla svou majitelku a pak z bytu v Hlubočepec­h na Praze 5 unikla.

Zkoušejí přitom všechno možné. Hon na mambu má nejvyšší prioritu.

Policisté spolu se specialist­ou prohledali byt i zbytek domu. Ve středu nastražili tepelné pasti. Mamba je totiž had teplomilný, ale ani do nich se hada nepodařilo chytit.

Včera ještě dopoledne okolí prohledáva­li. Po obědě však změnili taktiku: místo úplně vyklidit a vyčkat, jestli se mamba nechytí do pasti bez jejich přítomnost­i.

„Pořád se tam něco dělo, a to hada jen vystraší. Aby mohl vlézt do nástrah, potřebuje klid. Tak jsme se snažili místo uvolnit od jakýchkoli zvukových efektů a počkáme do zítřka nebo do pozítří, jestli nevyleze a nechytí se,“popsal policejní mluvčí Jan Rybanský.

Herpetolog Tomáš Bublík, který pomáhal mambu hledat, uklidňuje, že lidé nemusí panikařit. Mamba sama člověka nenapadne, nebezpečí hrozí jen v případě neodborné manipulace. Navíc je podle něj vysoce pravděpodo­bné, že je mrtvá. Přesto lidé ve čtvrti Hlubočepy v klidu úplně nejsou. Obyvatele domu policie evakuovala. Jedna místní mateřská škola zakázala až do odvolání chodit s dětmi ven. Další k zákazu nepřistoup­ila, ale pro jistotu se poradila s odborníky. Majitelka uniklé mamby zelené pořád leží v umělém spánku v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. Hada chovala nelegálně. Za to jí hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Další pokuta jí hrozí za únik nebezpečné­ho zvířete – v krajním případě až ve výši půl milionu.

Legálně mají chovatelé v Česku 45 mamb. V Praze ani jedinou. s přispěním Alžběty Šimkové

Čtěte na str. 4

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia