Dnes Prague Edition

Trest za Barošův „záchvat“

Vzkaz je jasný: Ani sebeslavně­jší fotbalista nemá nárok, aby se považoval za víc než ostatní.

- Komentář Jan Palička reportér MF DNES

Buďte si jisti, že většina Ostravy i blízkého okolí je od včerejšího odpoledne vůči velké Praze vyhraněná ještě víc než dřív. Na strahovské­m kopci totiž potrestali Milana Baroše, legendu Baníku.

Srdcaře a patriota. Příkladnéh­o bojovníka, který by za svůj tým klidně padl.

Chlapa, který milovanému Baníku, když byl zrovna zadlužený až po uši, jen tak daroval milion korun, aby si hráči nemuseli půjčovat peníze u rodičů.

Teď Baroš nesmí příštích pět zápasů hrát.

Těch 150 tisíc, což je druhá část trestu, vem čert. Když na to přijde, na pokutu se mu fanoušci demonstrat­ivně složí během pár desítek minut. Horší je to s první částí... Pět zápasů je adekvátní flastr. Ne nízký.

Ne exemplární.

Baroš v neděli surovým zákrokem (i když sám tvrdí, že nikoli zákeřným) trefil slávistu Součka. Loktem ve výskoku.

Samo o sobě to byl faul, za který se okamžitě uděluje červená karta. Hanba! Jenže ostravský bůh svoje provinění na hřišti neuznal a v emocích ho svalil na rozhodčí, kterým vynadal tak sprostě, že by se i dlaždič styděl.

Pustit Barošovu zlobu do televize, slyšeli byste jen: „Píp, píp, píp!“

Discipliná­rní komise pracovala s fakty. Čili s tím, co si přečetla v zápise o utkání. I to stačilo: „Odezírání výroků z úst jsme neprováděl­i, to by byla čirá spekulace a my pracujeme jen s fakty.“

Komise neshledala žádnou polehčujíc­í okolnost. Tím spíš, že to ještě není ani rok, kdy Barošovi za urážky rozhodčích napařila 100 tisíc. Recidivu logicky nepřipusti­la.

„Mrzí mě, jak jsem reagoval, a chtěl bych se rozhodčím za svá slova omluvit. Bohužel jsem neudržel emoce plynoucí z náročnosti zápasu a pocitu velké křivdy, s níž jsem se zkrátka v dané chvíli nedokázal vyrovnat,“vzkázal Baroš přes klubové stránky.

Bohužel až tři dny po incidentu, tudíž těžko uvěřit, že to nebyla omluva jen naoko.

Pokud si celý případ shrneme, vychází z toho, že:

– Baroš to vážně přehnal a svoje 37. narozeniny oslaví na konci října jen jako nehrající šéf,

– Baník může bez svého kapitána ve zbytku podzimu poztrácet dost bodů. Dosud byl rozjetý, na špičku ligy ztrácí jen dva body,

– trest Barošovi prospěje (a snad nejen jemu), aby propříště nevyváděl, protože něco takového si (nikdo!) nesmí dovolit; aby z pár centimetrů plival na rozhodčího vulgarity nejhrubšíh­o zrna, aby po něm vztekle sahal nebo do něj strkal,

– ligovým rozhodčím by měla včerejším rozhodnutí­m narůst autorita. Nechávají si od fotbalistů nadávat až příliš často a v pozápasové zprávě to zatajují. Tím pádem jdou sami proti sobě a hráči toho zneužívají.

Neudržel jsem emoce plynoucí z náročnosti zápasu a pocitu velké křivdy.

Milan Baroš

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia