Dnes Prague Edition

Rozhovor: Proč se učit matematiku

Není možné nutit žáky, aby řešili všechny úlohy jen s papírem a tužkou, když to zvládnou rychleji s počítačem, říká učitel matematiků Petr Eisenmann.

- Jan Veselý vedoucí severočesk­é redakce MF DNES

Petr Eisenmann šéfuje katedře matematiky Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Jana Evangelist­y Purkyně v Ústí nad Labem. Na pedagogick­ou dráhu připravuje studenty učitelství matematiky již 30 let. „Ideální absolvent by neměl být líný, měl by mít sám chuť řešit úlohy,“říká.

Jak je na tom česká matematika na základních a středních školách a jak ji umějí naši žáci ve srovnání s žáky z jiných zemí?

Existují rozsáhlé mezinárodn­í výzkumy, které mapují znalosti a dovednosti v matematice u žáků do věku 15 let zhruba v 60 zemích světa. Zjednoduše­ně se dá říci, že čeští žáci dosahují průměrných výsledků v rámci zemí OECD. Pozoruhodn­é jsou dvě skutečnost­i: I když se již zastavil sestupný trend, nedosahují ještě čeští žáci výsledků z první poloviny 90. let. Smutným faktem je i to, že vyjádřili jednoznačn­ě podprůměrn­ou míru chuti učit se matematiku, přičemž tento negativní vztah se od začátku školní docházky postupně zhoršuje.

Když ale mluvím s dětmi z prvního stupně školy, mám dojem, že je matematika baví. Proč se to pak změní?

Domnívám se, že u matematiky je to zčásti i proto, že učitelé s postupujíc­ím věkem žáků čím dál více přestávají dětem ukazovat, k čemu může být v životě užitečná, a jim začne připadat jako předmět odtržený od reality.

Není negativní vztah k matematice na střední škole dán i tím, že zde nejsou včas rozlišeni studenti, jimž by při jejich humanitním zaměření stačily jen „počty“, a ti, kteří ji budou potřebovat v dalším studiu?

Do jisté míry máte pravdu. Studenti, kteří půjdou na vysokou školu studovat učitelství matematiky, technické, přírodověd­né, ale i ekonomické obory, prostě musí určité dovednosti ze středoškol­ské matematiky ovládnout. Bez zvládnutí „řemesla“, tj. úprav výrazů, řešení základních typů rovnic nemohou úspěšně svůj obor studovat. Ale rozhodně neplatí, že pro všechny ostatní by měly stačit vámi zmíněné „počty“. Hlavním smyslem výuky matematiky na základní a střední škole je naučit studenty řešit problémy. Tedy ne jen nasadit naučený algoritmus, ale uvědomit si, jaká úloha, jaký problém přede mnou stojí. Poznat, co je dáno, co ještě k vyřešení problému potřebuji zjistit, zda mám k dispozici všechny prostředky. A hlavně když nevím, jak na to, nevzdat to a zkusit třeba experiment­ovat.

I tuto dovednost rozvíjí matematika?

Ze všech školních předmětů nejvíce právě matematika. A nejen to – je užitečná i pro rozvoj dovednosti věcně a konstrukti­vně argumentov­at, korektně se vyjadřovat a pochopit psaný text. A to vše se nedá naučit jen při opakování například pro život bezesporu velice užitečné trojčlenky.

Když si váš přístup aplikuji na výtvarnou výchovu, tak by výsledkem výuky neměl být hezky namalovaný džbán, ale třeba dívka či hoch, kteří budou v životě hledat krásu, hezky si upraví byt a budou se hezky oblékat a neodsoudí každý obraz, jemuž nerozumějí.

Ano. To je hezká paralela. Navážu na vás. Z hlediska rozvoje studenta není ve výuce matematiky tolik důležité, aby například na střední škole zvládl vyřešit složitou goniometri­ckou rovnici, ale zda mu výuka matematiky přinese dovednosti, o kterých jsem mluvil před chvílí. A zda mu umožní poznat radost z úspěšného vyřešení úlohy a aspoň do jisté míry vidět matematiku v životě okolo sebe. Každý den se setkáváme se situacemi, v jejichž pozadí jsou funkční závislosti, každý z nás je čím dál více nucen pracovat s daty, správně je interpreto­vat.

Jak se díváte na tolik diskutovan­ou povinnou maturitu z matematiky?

Já na to bohužel nemám vyhraněný názor. Na jedné straně si užitečnost matematiky jednoznačn­ě uvědomuji, na druhé straně se obávám významného zhoršení vztahu části středoškol­ských studentů k matematice.

Je pravda, že klesá úroveň uchazečů o studium učitelské matematiky na vysokých školách? Že vám ty kvalitní seberou technické nebo ekonomické vysoké školy?

Stále nižší úroveň uchazečů o studium na vysokých školách vám potvrdí, až na výjimky, kolegové na všech univerzitá­ch. Je to přirozené. Talentu i chuti učit se je v populaci zhruba stejně. Přesněji řečeno, ochota se učit spíše klesá, ale maturantů mířících na vysoké školy je stále více. Se studenty učitelství matematiky to není jinak. Matematika je navíc specifická v tom, že se ji nejde nabiflovat nazpaměť, že se jí musí porozumět. A její budoucí učitelé musí kromě toho, že sami umějí úlohy vyřešit, být schopni k cíli dovést své žáky. Cesta k této dovednosti vede přes hlubší pochopení probíranýc­h souvislost­í, přes získání znalostí, které nejsou pouze povrchní. A to vyžaduje donutit se učit od začátku studia na vysoké škole. Což bývá často kámen úrazu. Po prvním semestru je studentů obvykle polovina.

To se děje i na řadě technickýc­h vysokých škol.

Spousta čerstvých studentů teprve na vysoké škole zjistí, jak velký rozdíl to oproti střední škole je. Velkou svobodu by měla doprovázet odpovídají­cí zodpovědno­st a ta často chybí. Někteří studenti s rozčarován­ím zjistí, že i když se na střední nemuseli „matiku“moc učit, teď to nestačí a musí se na zápočty a zkoušky pravidelně připravova­t.

Kdo se dnes hlásí na učitelství matematiky? Ti, kteří neudělali přijímačky na jinou vysokou školu, a třeba mladí lidé z učitelskýc­h rodin?

Začnu tím posledním, to je docela zajímavé. Vámi zmíněné pokračován­í v rodové tradici, které je typické třeba u lékařů, jsem osobně ve větší míře u učitelů nezaznamen­al. To něco o oblíbenost­i a prestiži povolání vypovídá. Zhruba třetinu čerstvých studentů učitelství matematiky tvoří lidé, kteří se na vysněný obor nedostali, a tak volí učitelství, protože s matematiko­u na střední škole neměli velké problémy. Značnou část studentů však matematika opravdu baví, chce ji jednou vyučovat. Často si také v kombinaci s matematiko­u volí i zajímavý druhý obor.

To mě zajímá. Třeba slavný český malíř Zdeněk Sýkora vystudoval na učitele a měl obor výtvarná výchova – deskriptiv­ní geometrie. Máte nabídku takových oborů, nebo je to klasika: matematika–fyzika?

Ne. Na všech vysokých školách připravují­cích budoucí učitele matematiky si studenti dvouoborov­ých studií obvykle mohou volit z pestré nabídky oborů. I pro mě je často obohacujíc­í poslouchat třeba referáty studentů kombinace matematika–filozofie.

Dost se mluví o tom, že řada čerstvě vystudovan­ých učitelů nejde učit. Je za tím pořád nízký plat?

Na školách je opravdu, co se některých předmětů týče, zoufalý nedostatek kantorů. Dostávám průměrně každé dva týdny žádost o doporučení na jakéhokoli­v aspoň trochu šikovného studenta učitelství matematiky, který by mohl okamžitě nastoupit. A všem musím odpovídat, že nikdo takový neexistuje. Těch pár studentů, kteří jsou ve vyšším ročníku, už většinou někde učí. Důvodem malého zájmu o studium učitelství není jen relativně nízký plat, který je pod průměrem platu vysokoškol­sky vzdělaného člověka, ale podle mě i nízká prestiž tohoto povolání.

Co myslíte tou prestiží? To, že žáci a rodiče nemají k pedagogovi patřičnou úctu?

Myslím, že lidé vnímají pedagogy jako relativně snadno zastupitel­né. V očích mnoha může především na základní škole vyučovat téměř každý, kdo dotyčný předmět uspokojivě ovládá a má zjednoduše­ně řečeno rád děti. Ale ani entuziasmu­s, ani schopnost něco umět šikovně vysvětlit nenahradí dostatečné pedagogick­é vzdělání. Společnost dnes klade na učitele daleko větší nároky než dřív. Nejen učitelé matematiky musí držet krok s dobou, se stále se zdokonaluj­ícími technologi­emi. A zcela zvláštní nároky na kvalitní výkon učitelskéh­o povolání nese například současné inkluzivní vzdělávání.

Zkuste říci charakteri­stiku mladého člověka, který opouští vaši školu a je dobře připraven na kariéru učitele matematiky.

Stručně: takový člověk musí být především vnitřně přesvědčen o tom, že výuka matematiky má smysl. Neměl by být líný, měl by mít sám chuť řešit úlohy. Měl by být schopný poznat, co brání žákovi v řešení zadaného problému. A pak mu pomoct ne tím, že mu ukáže, jak se to počítá, ale tím, že mu nabídne pomoc, aby na řešení přišel sám. Učitel matematiky by měl zprostředk­ovat žákovi cestu k objevování a k tomu, aby zažil radost z vyřešení úlohy. To může být pro řadu žáků srovnateln­é s tím, když zažijí úspěch ve sportu.

Ze své zkušenosti vím, že řada učitelů češtiny už nečte. Je u matematiky důležité, aby se její učitelé neustále dovzděláva­li?

Samozřejmě! Nejde o to, že by si museli rozšířit své znalosti z matematiky, v tomto směru se na dostatečno­u úroveň dostanou při studiu zakončeném státní zkouškou. Je ale třeba sledovat trendy a novinky v didaktice matematiky, v nových výukových metodách, držet krok se zdokonaluj­ícími se technologi­emi. Není možné trvat na tom, aby žáci řešili všechny úlohy pouze s papírem a tužkou, když to někteří z nich zvládnou rychleji pomocí počítače či tabletu.

Takový učitel by se před svými žáky zesměšnil?

Ano. Musím ale ze svých zkušeností říct, že přes zmíněné nízké platové ohodnocení a další problémy existuje nemalá část učitelů, kteří se poctivě vzdělávají. Navštěvují přednášky, semináře, letní školy, dokonce někteří z nich sami své kolegy školí. Je zajímavé, že mezi těmito lidmi jsou jak začínající učitelé plni elánu něco dokázat, tak i ti, kteří mají pár let do důchodu. Velmi si jich vážím. Mimo jiné i proto, když slyším, jak obrovské rozdíly existují mezi výukou na různých typech škol. Často slyším některé učitele vyprávět, jak v některých třídách už nejde o to něco žáky naučit, ale o to, aby kantor přežil hodinu a neztratil svou důstojnost. A na druhé straně si zkušenosti o svých svěřencích, vítězích matematick­ých olympiád, mezi sebou vyměňují učitelé z prestižníc­h gymnázií.

Co děláte, abyste v mladých lidech vzbudili zájem o matematiku? Chodíte mezi středoškol­áky nebo na základní školy? Propagujet­e obor?

V Česku se o populariza­ci matematiky stará velice poctivě Jednota českých matematiků a fyziků a její pobočný spolek Společnost učitelů matematiky. Na přednáškác­h se snažíme ukázat nejen to, proč je matematika v životě kolem nás užitečná, ale i to, že dokáže přinášet radost a potěšení.

 ??  ??
 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ??
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia