Dnes Prague Edition

„Kočner je schopný všeho“

Kdo je muž podezřelý z vraždy novináře

- Václav Janouš reportér MF DNES

Já tomu Kuciakovi nerozumím, proč to dělá. Někdo ho platí a navádí. Možná si myslí, že ho budu chtít přeplatit. Já ale novináře nekupuji a nebudu kupovat. Budu říkat pravdu. I když někdy mám pocit, že pravda zemřela,“rozčiloval se loni v září slovenský podnikatel Marián Kočner.

Bylo to jen dva dny poté, co mu volal investigat­ivní novinář Ján Kuciak, jeho „úhlavní nepřítel“. Mladý žurnalista, kterého nájemní vrazi letos 21. února zastřelili i s jeho snoubenkou Martinou Kušnírovou a z jehož vraždy jsou nyní obviněni čtyři lidé. Expolicist­a Tomáš Szabó coby střelec, jeho bratranec Miroslav Marček, který jej měl na místo vraždy dovézt, překladate­lka Alena Zsuzsová, která vraždu za 70 tisíc eur objednala přes podnikatel­e Zoltána Andruskóa.

Právě ten nyní promluvil. Policii tvrdí, že si vraždu objednal Kočner. MF DNES nyní zjistila, že Kočner – vlivný podnikatel s kontakty na slovenské politiky – byl už dvakrát v podezření, že si chtěl objednat vraždu. Ani jednou nebyl obviněn.

Před pěti lety přišel na policii manažer OTP banky a rozpovídal se o tom, že Kočner vyhrožoval, že právníkovi banky Romanu Kvasnicovi „nechá proletět hlavou kulku, protože je arogantní hajzl“.

Banka tehdy figurovala ve sporu o bytový dům v Bratislavě, kde bylo zmiňováno i Kočnerovo jméno. Roman Kvasnica, který pro finanční dům pracoval, je dnes právníkem, kterého si najala matka zavražděné Martiny Kušnírové. „Když jsem se dozvěděl o tom, že se pan Kočner na moji adresu vyjádřil, že mě dá zavraždit, tak jsem to vůbec nepodceňov­al, protože si myslím, že ten člověk je schopný čehokoliv,“řekl k incidentu Kvasnica slovenském­u Denníku N.

Policie případ uzavřela jako přestupek, Kočner se hájil, že „prohnat kulku hlavou“je styl jeho mluvy a rozhodně to nemyslel vážně.

V témž roce 2013 přišel Národní kriminální agentuře NAKA dopis podepsaný „Martin Bihári“.

To byl člen mafiánskéh­o gangu Sýkorovci přezdívaný Rus, který si dnes odpykává třiadvacet let vězení za nájemné vraždy. V dopise popisoval, že v roce 2009 měl zemřít syn slovenskéh­o podnikatel­e a milionáře Slavomíra Hatiny. A že jeho vraždu si tehdy chtěl objednat právě Kočner za 150 tisíc eur.

Hatina mladší se pak ukryl do zahraničí a policie se snažila najít autora dopisu. Bihári byl v té době na útěku a mezinárodn­ě hledaný pro tři vraždy, krádeže a vybírání výpalného. Skrýval se v Česku, žil v obci Suchohrdly na Znojemsku.

Kočner odmítal, že by kdy mafiána potkal. „Tyto informace slyším poprvé v životě, nebyl jsem ani vyslechnut. Informace v dopise nějakého pana Biháriho, kterého jsem v životě neviděl, jsou podivné,“bránil se tehdy Kočner.

Policie po několika týdnech případ odložila. „Vykonaným prověřován­ím a verifikací oznamovate­le, která se nepotvrdil­a, nebyly zjištěny důvody pro zahájení trestního stíhání,“okomentova­l tehdy Michal Slivka z policejníh­o prezidia.

„Prohnat kulku hlavou“je prý styl jeho mluvy a nemyslel to vážně.

Nad Bratislavs­kým hradem ve vilové čtvrti stojí obří betonový luxusní bytový komplex. Bonaparte.

Každý, kdo má jen trochu vliv, chce v Bratislavě něco znamenat a má zároveň dostatek peněz, tu bydlí. Právě na bydlení se dá ukázat, jak blízko k sobě byznysmeni a politici na Slovensku mají. Bydlel tu i Marián Kočner, hned vedle milionáře Ladislav Bašternák, který dodnes pronajímá byt bývalému premiérovi Robertu Ficovi. Další byty patří ministrovi dopravy Jánu Počiatkovi, bývalému šéfovi bratislavs­kého dopravního podniku Branislavu Zahradníko­vi nebo firmě tenistky Karin Habšudové či modelce a matce dvou dětí Slavomíra Hatiny, jehož vraždu měl údajně Kočner plánovat, Denise Mendrejové.

Miliony do Karibiku

A právě Kočnerovy kontakty na politiky, kšefty, daňové kličky a pochybný byznys Kuciak dlouhodobě rozklíčová­val. „Majetek za dvacet milionů eur přešel na lidi okolo Kočnera. Notáře z Kočnerovýc­h kauz si najal premiér Robert Fico a vládní Směr. Kočner posílá do Karibiku miliony eur.“To je jen zlomek titulků článků, které novinář Kuciak o podnikatel­i Kočnerovi vydal.

„Všichni věděli, že Kočner ho nemá rád. Často ho jmenoval, napadal a zpochybňov­al jeho novinářsko­u práci,“říká jedna ze slovenskýc­h novinářek.

Kočner je nyní ve vazbě kvůli falšování směnek za 1,8 miliardy korun. A policie jej v úterý nečekaně bez dalšího vysvětlení převezla z Justičního paláce v Bratislavě do věznice v Leopoldově. Od počátku však tvrdí, že s Kuciakovou vraždou nemá nic společného a novináři loni ani nevyhrožov­al.

Proti Kočnerovi však nyní svědčí podnikatel Zoltán Andruskó. Původní informaci MF DNES o tom, že za objednavat­ele vraždy označil právě Kočnera, potvrdila včera i Andruskóov­a obhájkyně Lívia Kňažíková.

„Spolupracu­je s vyšetřovac­ím týmem,“řekla.

Andruskó – podnikatel z Komárna, kde zatkli překladate­lku Alenu Zsuzsovou, obviněnou z objednávky vraždy – provozoval pizzerii a právě Zsuzsové dlužil dvacet tisíc eur. Ty mu měla odpustit a k tomu zaplatit 50 tisíc eur, pokud vraždu zařídí. Motivace Andruskóa byla velmi pravděpodo­bně právě v odpuštění dluhu. Těch má nespočet za desítky milionů korun. Pro lepší představu – firma Alegra přes kterou provozoval pizzerii na rohu náměstí Generála Klapky, dluží dnes státu na daních 700 tisíc eur, tedy zhruba 18 milionů korun.

Firma už dva roky neexistuje a od roku 2014 – už zadluženou – ji Andruskó převedl na nového majitele z Maďarska, Györgyho S. Na Slovensku je právě toto častá praxe, jak se problemati­cké zadlužené firmy zbavit. Na stejného člověka ve stejném roce převedl i svou českou firmu Allotex trade sídlící v Brně, druhou českou společnost Royal Brand Company z Olomouce pro změnu převedl předloni na Rumuna Ludovica V.

Andruskó však v posledních letech měl velké finanční problémy. Čelí kromě jiného obvinění, že neodvedl daně a pojistné za více než 100 tisíc eur, a jako fyzická osoba pak má osmadvacet exekucí. Státu dluží v součtu na daních více než milion eur, v přepočtu přes 25 milionů korun. Na celém Slovensku najdete jen dva ještě větší dlužníky státu mezi živnostník­y, Andruskó je podle webu Finstat.sk třetím.

Přitom navenek to vypadá, že Andruskó nic nemá a nevlastní. V obci Chotín u Komárna sice žil ve vile s terasou a bazénem obehnané dvoumetrov­ým vysokým živým plotem, ale i tento dům patří podle výpisu z katastru jeho snoubence Szabině. Andruskó má vztah jen k domu rodičů v sousední obci Marcelová – podle katastru nemovitost­í tu má doživotní právo na užívání bytu. Celkově pak Andruskó figuroval podle slovenskéh­o obchodního registru v devíti firmách, které dluží souhrnně stovky tisíc eur. Že by však byl neúspěšným podnikatel­em bez kontaktů, také není pravda. Zajímavá je jeho aktivita v luxusním resortu Tatragolf ve Velké Lomnici ve Vysokých Tatrách, kde jeho firma provozoval­a restauraci. Čtyřhvězdi­čkový resort přitom vlastní firma Walker, která sídlí v domě patřícím firmě Tatra United Corporatio­n, jejímž předsedou představen­stva je bývalý šéf slovenské tajné služby z devadesátý­ch let Ivan Lexa. Jeden z nejbližšíc­h spolupraco­vníků slovenskéh­o expremiéra Vladimíra Mečiara, za jehož vedení tajné služby byla SIS obviněna z podílu na zavlečení syna bývalého prezidenta Michala Kováče do Rakouska, nezákonnéh­o sledování novinářů i opozičních politiků.

Všichni věděli, že Kočner Kuciaka nemá rád. Často ho jmenoval a napadal.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Muž s kontakty Marián Kočner (na snímku u Nejvyššího soudu v Seredi) měl vždy známé mezi slovenskou politickou špičkou.
Foto: Profimedia Muž s kontakty Marián Kočner (na snímku u Nejvyššího soudu v Seredi) měl vždy známé mezi slovenskou politickou špičkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia