Dnes Prague Edition

Volby mohou i říct, kdo přijde po Zemanovi

Důležitějš­í, než se zdají. Z voleb může vzejít rival vlády i Hradu.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Komunální a senátní volby jsou tady. Trvají od dnešních čtrnácti hodin do zítřejších čtrnácti hodin a nepůjde v nich zdaleka jen o to, kdo zasedne do vedení obcí a měst.

Těžší život pro koalici

Víc než kdy jindy bude důležitý výsledek senátních voleb. Je dost možné, že v Senátu získají výraznou většinu strany, které jsou v opozici vůči vládě a přikyvujíc­í KSČM. Senát by se tak mohl stát hlavní opoziční silou v zemi, která koalici výrazně ztíží její už tak komplikova­né soužití tím, že bude mnohem víc vracet zákony.

Byť Senát stále doplácí na nálepku odkladiště politiků, v minulosti dokázal změnit politické dějiny Česka. V roce 2002 například vládě Miloše Zemana zatrhl šedesátimi­liardový nákup gripenů. Možná pak překvapí, že když už Senát začne zasahovat do zákonů, které mu přijdou ze Sněmovny, v 60 procentech případů je úspěšný. Senát může zamezit přijetí ústavních zákonů, i proto je jeho obsazení důležité.

Návrat silné ODS?

Jde ODS nahoru a může jednou zase vyhrávat volby, jak tvrdí její předseda Petr Fiala, nebo jen přešlapuje na místě, jak dá občas najevo Václav Klaus mladší? I na to odpovědí nadcházejí­cí volby. Před čtyřmi lety ODS ztratila hned polovinu mandátů v zastupitel­stvech, takže teď potřebuje posílit, aby ukázala, že se vrací do staré formy. V opačném případě by Fialovi, který stranu vede už skoro pět let, mohli ve straně začít růst protivníci.

Šéfové ČSSD a KDU v očekávání

O svou budoucnost v čele strany bojují Jan Hamáček v ČSSD a Pavel Bělobrádek v KDU-ČSL. Pro Hamáčka, který hodlá příští rok na sjezdu ČSSD obhajovat svoji pozici, jsou volby prvním testem, jak voliči vnímají vstup strany do vlády. Byť komunální a senátní volby s celostátní vládou na první pohled nijak nesouvisí, případný propad v nich by Hamáčkově pozici nepomohl. Ještě víc však volby napovědí Bělobrádko­vi, který v nich přímo kandiduje. Jak sám přiznal, jeho osobní výsledek v Náchodě, kde se uchází o senátorské křeslo, bude hrát velkou roli v rozhodován­í, zda příští rok na sjezdu KDU-ČSL bude obhajovat předsednic­kou pozici.

TOP 09 a STAN zase spolu?

Hodně se v nadcházejí­cích volbách budou vzájemně sledovat Starostové a TOP 09. Obě strany už prozradily, že zvlášť Praha, kde letos kandidují společně, jim napoví, zda má smysl obnovit spolupráci na celostátní úrovni.

Piráti a SPD hrají o budoucnost

Ve Sněmovně sice už Piráti a SPD díky výsledku loňských voleb slyšet jsou, ale v komunálu zatím prvně zmínění stále spíš začínají a druzí doplácejí na to, že vznikli teprve před třemi lety. Letos se tak poprvé naplno ukáže, zda se tyto strany etablují i v komunálu a vyroste jim nová generace politiků, nebo zda bublina, která kolem nich vznikla po jejich sněmovním úspěchu, zase splaskne.

Test pro Babiše

I v letošních volbách hnutí ANO víc než všichni ostatní, s výjimkou SPD, spoléhá na popularitu svého lídra Andreje Babiše. Kandidáty na starosty se snaží prodat na billboarde­ch mimo jiné tím, že mají na Babiše mobil, komunální politici pózují po jeho boku. Výsledek voleb tak napoví, zda Babiš stále táhne, nebo začíná stagnovat.

Šance pro uchazeče o Hrad

Zrodí se nástupce prezidenta Zemana? I to mohou napovědět volby. Hned pět Zemanových neúspěšnýc­h protivníků z letošní prezidents­ké volby se nechce smířit s koncem politické kariéry, kterou ochutnali během kampaně. Jiří Drahoš, Pavel Fischer i Marek Hilšer nevylučují, že až se bude volit příští prezident, zkusí to znovu. Nejdřív by to však chtělo nějaký výsledek a také nabrat politické zkušenosti, které zmíněným v souboji se Zemanem chyběly. I proto kandidují do Senátu.

Kolem Drahoše a Fischera navíc kolují spekulace, že by za určitých okolností mohli dokonce aspirovat na druhou nejvýznamn­ější ústavní pozici v zemi – post předsedy Senátu. Ten tradičně přísluší nejsilnějš­í senátní straně, přičemž ČSSD rozhodně nemá jisté, že si ji udrží.

Drahoš ani Fischer dosud jasně neřekli, do kterého senátorské­ho klubu by v případě svého zvolení usedli. Zřejmé ale je, že roli v jejich rozhodován­í bude hrát, zda v tuto chvíli druhý nejsilnějš­í senátorský klub – lidovci – vystřídají ČSSD v čele. Pak by lidovci mohli mít předsedu Senátu, který by si mohl budovat pozici silné protiváhy Hradu i vlády. Tedy ideální předpoklad pro zviditelně­ní se před příští prezidents­kou volbou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia