Dnes Prague Edition

Mamba zelená

V Česku mají lidé téměř tří tisíc jedovatých hadů. Bude jich ale více.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Třicetilet­á žena, kterou počátkem týdne uštkla mamba zelená, stále leží v nemocnici. Dá se mluvit o štěstí, že přežila. Tento druh hada patří k jednomu z nejjedovat­ějších. Člověk se může udusit už do půlhodiny po uštknutí.

Protilátka, kterou ženě lékaři podali, zabrala. Majitelka hada však stále zůstává v umělém spánku. „Nicméně ten už nemá přímou souvislost s uštknutím. Antisérum u ní pravděpodo­bně zabralo, ale projevily se další zdravotní komplikace, u nichž není jasné, nakolik jsou způsobeny jinými problémy,“okomentova­l stav pacientky včera mluvčí nemocnice Filip Brož.

Mamba z bytu unikla. Kriminalis­té celou událost vyšetřují. Státní veterinárn­í správa potvrdila, že žena jedovatého hada v bytě na Praze 5 chovala nelegálně. „Celorepubl­ikově jsme vydali povolení 12 chovatelům na 45 mamb. V Praze neevidujem­e ani jedno povolení,“uvedl mluvčí Státní veterinárn­í správy Petr Vorlíček. Na chov všech jedovatých hadů pak vydali celkem 2 735 oprávnění pro 66 chovatelů. „Ve skutečnost­i těch zvířat může být méně. Stává se, že chovatel má v plánu pořídit si více hadů, proto si vyřídí třeba deset povolení najednou, ale nenaplní je,“dovysvětli­l.

Kontroly jsou na udání

Kolik lidí může podobně jako uštknutá žena z ulice V Bokách v Hlubočepec­h chovat jedovatého hada načerno, si netroufl odhadnout. Kontroly loni odhalily jeden takový případ, letos vyjma aktuálně uniklé mamby zelené rovněž jeden. Na kontroly však chodí na základě ohlášení, o dalších případech nelegálníh­o chovu nemusí vůbec vědět.

Mezi chovateli nejsou mamby příliš oblíbené. Troufne si na ně málokdo. Lidé dávají přednost škrtičům. Typicky užovce červené, hroznýši královském­u či krajtě královské. Podle chovatele Miroslava Slavíčka navíc není mambu zelenou lehké u nás legálně sehnat. „Koupit ji je velice obtížné. Na prodejní burze jsem se s ní setkal snad jen jednou,“řekl. Na svých webových stránkách dává rady lidem, kteří si chtějí domů pořídit hada. Jeho zkušenosti jsou takové, že o jedovaté plazy mají zájem spíše nezkušení chovatelé toužící po něčem speciálním. „Mamba zelená je vizuálně krásný had. Odhaduji, že její majitelka si chtěla prostě pořídit výjimečnéh­o hada, aniž tomu rozuměla,“dodal.

Prodejce plazů Pavel Žamboch si ale občas na internetu všimne inzerátů nabízející­ch mládě mamby zelené za cenu do pěti tisíc korun. „Prodej takového zvířete není vůbec jednoduchý. Obchodník by měl zkontrolov­at, jestli má kupující povolení. Na černém trhu nikdo žádné povolení nevyžaduje,“poukázal Žamboch na to, proč lidé kupují hady nelegálně.

O povolení k chovu si musí zájemce zažádat u Krajské veterinárn­í správy a musí mu být více než 18 let. Veterinárn­í správa k němu poté vyšle domů inspekci zkontrolov­at, ● Je smrtelně jedovatý had pocházejíc­í ze západní Afriky. Typicky se ukrývá v korunách stromů, v nichž číhá na svou kořist.

● Je menší než její známější příbuzná mamba černá. Dosahuje délky dvou metrů. Jak velký byl přesně had z bytu v pražských Hlubočepec­h, však policisté nevědí.

● Má ráda teplo a světlo. Proto policisté nastražili tepelné pasti a doufají, že se jim do nich podaří hada chytit. Tedy pokud je naživu.

● K chovu člověk dostane povolení od Krajské veterinárn­í správy. K tomu, aby je dostal, musí splnit několik podmínek. Musí být zletilý a například mít uzamykatel­né terárium. Had je totiž dostatečně silný, aby si víko terária sám otevřel.

● Veterinárn­í správa udělila 2 735 oprávnění pro chov jedovatých hadů. Z toho 45 se týká všech druhů mamb. V Praze nevydala na mambu žádné povolení.

● Za únik nebezpečné­ho zvířete hrozí pokuta až ve výši půl milionu korun. do motolské nemocnice. Jelikož tam nemají sérum proti uštknutí, transporto­vali ji do Všeobecné fakultní nemocnice.

Policisté v ženině domě nastražili pasti a čekají, jestli se do nich mamba

Mezi chovateli nejsou mamby příliš oblíbené. Troufne si na ně málokdo. Lidé dávají přednost škrtičům.

zelená chytí. Specialist­a Tomáš Bublík, který policistům s pátráním po mambě pomáhal, se domnívá, že had mohl uhynout. Tento živočich zvyklý na tropické podmínky se zřejmě schoval v temném a chladném prostoru, jako je sklep, a vyčkával na oteplení. To však nepřišlo, proto buď mamba mohla uhynout, nebo je ve velmi špatném stavu.

 ??  ?? Mamba zelená Je to velmi rychlý, hbitý a útočný had, kořist loví v korunách stromů i na zemi.
Mamba zelená Je to velmi rychlý, hbitý a útočný had, kořist loví v korunách stromů i na zemi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia