Dnes Prague Edition

„Smál se tak, až brečel bolestí. Pak zkolaboval“

-

Sami obchodníci upozorňují, že prodávají marihuanu s účinnou látkou THC vysoko nad 20 procent, což je několikaná­sobně víc, než má běžná „tráva“pěstovaná na zahrádce za domem. Podle odborníků není číslo vymyšleným marketingo­vým lákadlem, ale realitou. V laboratoří­ch v Americe nebo Holandsku se kříží odrůdy marihuany s cílem dosáhnout vyšší síly, výnosu, případně nových účinků a chuti.

„Byl jsem několikrát u toho, když někdo vykouřil jointa High Tech trávy,“říká Lubomír Šlapka, ředitel K-Centra, které pomáhá drogově závislým. „A pokaždé to skončilo nebezpečný­m šokovým stavem,“dodává.

Je marihuana s obsahem THC kolem 25 procent nebezpečná?

Asi jako každá droga, ať má obsah přírodních kanabinoid­ů pět, deset, nebo dvacet procent. Zvlášť v kombinaci s alkoholem může dojít k šokovému stavu, upadnutí do bezvědomí, zástavě dechu, srdečním potížím nebo úmrtí.

Dva lidé, kteří zemřeli před pár dny v Ostravě, kouřili synteticko­u „trávu“a také pili alkohol. Proč je právě kombinace s alkoholem smrtící?

Dojde k interakci mezi dvěma složkami a chemické reakci v mozku.

Řekl jste, že může dojít k úmrtí. Znáte nějaký konkrétní případ?

Ne, ale šokové stavy ano. Jednou šlo o mladého člověka, který si potáhl šlechtěné marihuany a čtyři hodiny v kuse se smál. Vypadá to jako veselá příhoda, ale zkuste se smát pět minut v kuse. A on se smál čtyři hodiny, musel, nešlo to zastavit. Smál se, až ho nesnesitel­ně bolely prsní svaly, plíce, průdušky. Smál se, až brečel bolestí.

Jak to dopadlo?

Zkolaboval. Upadl do šokového stavu a ostatní mu museli pomoct to rozchodit. To myslím doslova. V takových případech je nutné dotyčného vzít a chodit s ním. Neměl by ležet, protože v klidovém stavu by mohlo dojít k zástavě dechu. Také pomáhá podávat mu tekutiny, krev se trochu naředí a vylučování­m se látka dostane aspoň trochu z těla. Další případ – a opět šlo o speciální High Tech marihuanu a dotyčný s tím neměl moc zkušeností – potáhl si a za chvíli měl vysokou horečku a nemohl chodit. Dávali mu pít, otírali mu čelo a vláčeli ho ulicemi. Trvalo to několik hodin. Když to odeznělo, říkal, že mu srdce bušilo tak silně a rychle, až měl autentický pocit, že mu vylétává z hrudníku. Největší nebezpečí je právě v tom, že u takto speciální marihuany nikdy nevíte, co to s vámi udělá. (art)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia