Dnes Prague Edition

Dotace na góly

Do sportu stát letos pošle rekordní dotace. Jejich rozdělován­í je zahaleno tajemstvím.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Museli jsme zkontrolov­at všech 4,5 tisíce žadatelů.

Karel Kovář

náměstek ministra školství

Letos přidělil odbor sportu ministerst­va školství na dotacích sportovcům přes pět miliard korun, nejvíc v historii. Kolik a kdo dostal, není nikde zveřejněno, o přidělení dotací navíc rozhodují anonymní členové komisí.

Do odboru sportu na ministerst­vu školství (MŠMT) se zaměstnanc­i příliš nehrnou, aktuálně je čtvrtina míst neobsazená. Mimo jiné i kvůli obavě z výhrůžek neúspěšnýc­h žadatelů o dotace. „V momentě, když se zjistí, kdo zasahuje do dotačního procesu, máme s tím dost problémy, abychom pro ty lidi zajistili ochranu policie. Vyhrožují vám – posílají vzkazy, že vědí, kam vaše děti chodí do školy, kde se nachází vaše manželka, že auta jezdí rychle přes přechod,“říká náměstek ministra školství pro řízení sekce sportu a mládeže Karel Kovář.

Členové komise jsou v utajení

O dotacích pro sportovní organizace spolurozho­dují expertní komise. Jména členů jsou tajná – a zřejmě i zůstanou. „Komise jsou poradním orgánem. Výše dotace je určena metodikou, komise může dotaci upravit, rozhodnutí o dotaci v závislosti na její výši podepisuje na ministerst­vu oprávněný státní úředník,“vysvětluje proces Kovář.

Kvůli nedostatku lidí a také kvůli nové, administra­tivně náročné agendě odbor sportu nestíhá dotace vyplácet včas. Peníze měly dostat sportovní svazy do konce března, dostávaly je ale až v květnu. Což je například pro lyžaře po sezoně a olympionic­i odměnu za olympiádu inkasovali až v červenci.

Lokálním sportovním klubům, „klukům v trenkách“, přišly z nedávno vypsaného dotačního programu „Můj klub“peníze ještě později. „Museli jsme zkontrolov­at všech 4,5 tisíce

žadatelů, kterým se rozděloval­o více než 900 milionů korun, a nedokázali jsme to dříve než do konce září,“říká náměstek. Přiděluje se v průměru 228 tisíc na jeden klub a týká se to více než 500 tisíc dětí ve věku 6 až 23 let. Příští rok bude na odboru ještě větší frmol – kvůli popularitě programu je ministerst­vo připraveno rozdělit až 1,4 miliardy.

Peníze jdou i na komerční akce

A přibude nový dotační program „Pohyb a zdraví“– na podporu vícegenera­čního sportu – pro rodiny

a na sportovní aktivity prospěšné zdatnosti či zdraví. Pro začátek skromná alokace 100 milionů, půjde na veřejné sportovní akce, které dnes fungují komerčně, a tedy jen tam, kde se uživí – typově maratony, půlmaraton­y, lyžařské závody jako Jizerská 50, cyklozávod­y pro veřejnost či náborové akce jako Sporťáček.

Navzdory miliardový­m částkám a velkému množství žadatelů a žádostí se dotace z neznámého důvodu spravují poněkud zastarale. „Informační systém Sport, vyvinutý vlastními silami, kam se dotace elektronic­ky zadávají, je funkční až od roku 2016. Do té doby se to dělalo papírovou formou a z ní si to administrá­toři přepisoval­i do svých tabulek,“líčí Kovář. I nadále chybí propojení na jiné IT systémy – spisovou službu, rejstříky státu, ekonomické a kontrolní systémy ministerst­va. To je výhledově v plánu – ale až vznikne nová Agentura pro sport, kam se agenda dotací přesune.

Pokud by měl kdokoliv zájem se dozvědět, kolik jeho oblíbený klub či sportovní svaz získal na dotacích z různých programů, musí si o to na ministerst­vu zažádat. „V současné době jsme do 24 hodin schopni zprávu podat. Ručně jsme dali dohromady informace z tabulek za posledních sedm let, záměr je dostat informace nové na webové stránky, které plánujeme spustit koncem října,“říká Kovář. Za toto období rozdělilo ministerst­vo mezi sportovce 16 miliard korun.

Kostlivci ve skříni

Z nepřehledn­ého systému vyplouvají na povrch mnohá překvapení. S několikale­tým zpožděním se teď například zjistilo, že sportovní svazy ve snaze získat více na dotacích započítáva­ly do počtu členů i nesportovc­e, ale i ty, kdo dávno neplatili příspěvky – posledním příkladem je kauza Autoklubu ČR, kterou šetří policie a kde MŠMT nárokuje zpět 308 milionů za roky 2010–2016.

„Nyní se snažíme od organizací získat údaje o sportovcíc­h, kteří se účastní soutěží, které svaz či sportovní organizace pořádá,“říká náměstek. V červenci spustilo MŠMT rejstříky organizací, sportovců, trenérů a sportovníc­h zařízení. Ověřit, že je dotyčný sportovec, a ne třeba nesportují­cí člen rybářského spolku, je pro úřad téměř nemožné – spoléhá tedy na sportovní čest.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia