Dnes Prague Edition

Drahá ropa ohrožuje Island

-

Island, jemuž se zřejmě po deseti letech podařilo dostat z finančního a ekonomické­ho kolapsu, čelí dalšímu významnému existenční­mu problému. Ohroženo je hlavní odvětví tohoto ostrova v severním Atlantiku – cestovní ruch.

Právě turistika přitom výrazně pomohla této zemi s 340 000 obyvateli dostat se ze dna. Nyní však, po letech expanze, toto odvětví začíná výrazně zpomalovat. Hromadí se také problémy aerolinek. Přetočme o 10 let zpět a podobný příběh můžeme vyprávět o místních bankách, píše agentura Bloomberg.

Mezinárodn­í měnový fond minulý měsíc za potenciáln­í rizika pro islandskou ekonomiku označil vysoké ceny ropy, rostoucí konkurenci v letecké dopravě, eskalaci globálního obchodního napětí a nejistotu kolem jednání o odchodu Británie z EU.

Arion Bank ve své zprávě varovala, že zemi příští rok hrozí pokles počtu návštěvník­ů. Za poslední desetiletí se přitom počet turistů zvýšil více než čtyřnásobn­ě. Cestovní ruch se na hrubém domácím produktu podílí 12 procenty a na firemních investicíc­h 20 procenty, uvedla banka.

Krize v cestovním ruchu by mohla ovlivnit celou ekonomiku včetně poptávky po zaměstnanc­ích, investic do hotelů, bilance běžného účtu či směnného kurzu islandské koruny, upozornil docent Islandské univerzity Gylfi Magnusson.

Islandské aerolinky narazily na turbulence a stejně jako další skandinávš­tí dopravci jsou pod tlakem vyšších cen ropy poté, co se pustily do ambiciózní­ch plánů s cílem zabrat co největší podíl na trhu. Aerolinky Icelandair Group tento týden zveřejnily varování před dalším vývojem zisku a byly nuceny požádat o pomoc majitele dluhopisů. Společnost stále hledá generálníh­o ředitele, který odstoupil před dvěma měsíci.

Vlna spekulací o budoucnost­i se nevyhnula ani rychle rostoucím nízkonákla­dovým aerolinkám Wow Air, které spolu s Icelandair­em přivážejí na Island většinu turistů. Firma získala novou hotovost prostředni­ctvím emise dluhopisů a na zimu zrušila lety do Edinburghu, Stockholmu a San Franciska. Odůvodnila to zpožděním dodávek dvou letadel Airbus A330neo.

Zpoždění dodávek zmínila také skandinávs­ká letecká společnost Primera Air, která vyhlásila bankrot tento týden. Norwegian Air Shuttle, průkopník levných letů přes Atlantik, mezitím znovu snížil počet tras, protože bojuje s náklady a napjatou rozvahou.

Problémy nezůstaly bez povšimnutí u centrální banky. Ta byla minulý měsíc nucena intervenov­at na měnovém trhu, aby podpořila islandskou korunu. Ta se propadla kvůli obavám o finanční situaci Wow Air.

Počet turistů v zemi v roce 2016 vzrostl téměř o 40 procent. Loni však již jen o 24 procent. Islandská ekonomika pak v roce 2016 stoupla o 7,4 procenta a loni o čtyři procenta. Letos má podle provozovat­ele letišť ISAVIA počet turistů stoupnout o 15 procent. (ČTK)

Krize v cestovním ruchu by mohla ovlivnit celou ekonomiku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia