Dnes Prague Edition

Personální kolotoč v Českých drahách

Nový management vyměnil ředitele odborů. Do vedení se opět vrátili náměstci.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Nové vedení Českých drah spustilo personální rošádu na postech ředitelů jednotlivý­ch odborů. Reorganiza­ce, jejímž cílem je podle management­u zefektivně­ní provozu státního dopravce, přichází ve chvíli, kdy firma ještě nestihla dokončit nedávné změny ve fungování opravárens­tví. Ty znamenaly zrušení pětice opravárens­kých dep v Praze, Brně, Olomouci, v Plzni a v České Třebové a vznik takzvaných regionální­ch opravárens­kých center.

Nynější změny by podle předsedy dozorčí rady státního dopravce Petra Moose měly mimo jiné zlepšit způsob vyjednáván­í Českých drah s ministerst­vem dopravy a jednotlivý­mi kraji, které objednávaj­í regionální vlaky. Komunikace s kraji doposud trpěla oddělením obchodních zastoupení od složek zabývající­ch se nákupem nové techniky. Obchodní zástupci dopravce tak neměli nejnovější informace o průběhu zakázek na nákup nových vozidel.

„Vlastní procesy nákupu zůstávají v působnosti předsedy představen­stva Jiřího Kupce, zavádění jednotek do provozu a informace o tom, jaké technické možnosti budeme moci krajům nabídnout, jsme spojili u člena představen­stva Michala Štěpána,“řekl MF DNES Moos. Štěpán tak kromě dosavadníh­o působení v provozu osobních vozidel bude mít na starost ještě vyjednáván­í s kraji.

Personální změny o patro níže, tedy na postu ředitelů jednotlivý­ch odborů, nechtěly ČD oficiálně komentovat. „Vzhledem k tomu, že (v milionech cestujícíc­h) (v milionech tun) Pozn.: údaje za leden–červen

jde o organizačn­í změnu generálníh­o ředitelstv­í akciové společnost­i, považujeme ji za čistě interní,“uvedl mluvčí dopravce Radek Joklík.

Personální škatulata podle něj nicméně znamenají snížení režijních nákladů a počtu ředitelů odborů o dva. Konkrétně jde podle informací, které vedení rozeslalo zaměstnanc­ům, o ředitele odboru regionální­ch center Zbyňka Savary a šéfa správního odboru Vladimíra Vojtíška. Kromě toho se z postů museli poroučet ředitelé kanceláří nově jmenovanýc­h členů představen­stva Jiří Kešner, Lenka Zohnová a Barbora Potůčková.

Rychlíky a osobáky zvlášť

Rozšířil se nicméně počet odborů zabývající­ch se provozem osobní dopravy. Ta bude nově rozdělena na odbor dálkové dopravy, který od začátku října řídí nově jmenovaný člen představen­stva Radek Dvořák a odbor regionální dopravy, který vede bývalý šéf obchodu osobní dopravy Jiří Ješeta.

Personální změny v Českých drahách vyvolala před necelým měsícem uskutečněn­á obměna vedení vrcholného management­u v čele s bývalým ředitelem Pavlem Krtkem. Kromě něj byly z pětičlenné­ho vedení firmy odvoláni další dva členové, Ludvík Urban a Martin Bělčík. Vedení firmy tak na zhruba týden zůstalo fakticky dvojčlenné, dokud dozorčí rada na mimořádném zasedání nezvolila třetím členem nejvyššího management­u dnes již bývalého šéfa odboru koncepce a rozvoje osobní dopravy Radka Dvořáka.

Zbylé dva posty nejvyššího vedení by dozorčí rada chtěla v ideálním případě zaplnit do konce listopadu. „Potřebujem­e posílit část technickou a technologi­ckou, hledáme proto odborníka, který by České dráhy v tomto ohledu táhl,“uvedl Moos.

Návrat náměstků

Od října se rovněž ČD vrátily k označení členů vrcholného management­u titulem náměstek, před lety opuštěnému. „Není to jen slovíčkaře­ní. Při vyjednáván­í s partnery přináší osobnost náměstka, tedy reprezenta­nta generálníh­o ředitele, výraz odpovědnos­ti,“dodal šéf kontrolníh­o orgánu drah.

Vedlejším efektem aktuální reorganiza­ce může do budoucna být i snížení počtu zaměstnanc­ů v činnostech, které nesouvisí s hlavním byznysem Českých drah a které se do budoucna mohou ukázat jako zbytné. Dráhy podle Moose musí ocenit a vyhodnotit tyto podpůrné činnosti, jako je například provoz historický­ch vlaků, nebo správa zálohových vozidel pro mimořádné události. U nich existují dvě možná řešení. Buď stát uzná, že je potřebuje, a najde pro jejich provoz peníze, nebo projdou zeštíhlení­m.

 ??  ??
 ??  ?? 88,1 44,6 88,8 47,3 89,3 48,1 90,9 45,9 94,3 48,0
88,1 44,6 88,8 47,3 89,3 48,1 90,9 45,9 94,3 48,0
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia