Dnes Prague Edition

Islámský stát vládne v řeckých táborech

„Je to tady plné členů IS, kteří kradou, loupí a verbují.“

- Milan Vodička redaktor MF DNES

ATÉNY Uprchlíci žijící v největším řeckém táboře Moria tvrdí, že ho ovládl Islámský stát.

Dlouhou reportáž o tom přinesla německá televize Deutsche Welle. Svědci v ní vyprávěli, jak přívrženci Islámského státu nutí obyvatele, aby se chovali podle jejich norem náboženské morálky, vnucují jim striktní zásady šaríi, současně však obchodují s drogami a za své ceny jim prodávají mobilní telefony a další zboží. Zločin tam nabral novou kvalitu a „každý, kdo nedrží krok, může čekat fyzické násilí, nebo dokonce hrozby smrtí“, uvádí Deutsche Welle.

Jde údajně o radikály z východosyr­ského Dajr az-Zauru, kteří přišli s poslední uprchlicko­u vlnou. Město bylo Islámskému státu vyrváno loni v listopadu.

V táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos žije přes osm tisíc lidí, ačkoliv jeho kapacita je o dvě třetiny menší. Islámský stát podle Deutsche Welle kontroluje celý tábor, jako vlastní území zcela ovládá jednu sekci, kterou si označil nápisy v arabštině.

Reportáž sice stojí jen na prohlášení­ch uprchlíků, ale britský list The Times včera oznámil, že řecké úřady podnikly „urgentní kroky, aby čelily islámským extremistů­m, kteří infiltrova­li velké uprchlické tábory v zemi a nutí lidi, aby se přidali k Islámskému státu“.

„Podezřelí a lidé na ně napojení vstoupili do země, když předstíral­i, že jsou uprchlíci,“řekl listu The Times nejmenovan­ý vysoce postavený řecký policista, „ale nám se podařilo je zatknout a deportovat je do Turecka. A budeme v tom pokračovat.“

Mezitím včera také webová stránka řeckého deníku Kathimerin­i uvedla, že v sobotu došlo v táboře Malakassa na řecké pevnině k hromadné bitce desítek lidí, při níž byl zabit mladý syrský uprchlík. Podle listu obyvatelé tábora v řadě příspěvků na sociálních sítích spojovali pachatele jasně s Islámským státem.

Zdá se však, že tábor Moria na ostrově Lesbos je hlavním ukázkovým případem, kam až sahají prsty Islámského státu a jakou mají i na dálku sílu.

V televizní reportáži Deutsche Welle vypráví uprchlík jménem Ahmed, že „tábor je plný členů Islámského státu, kteří kradou a loupí“. Další uprchlíci počet zpřesňují asi na padesát mužů.

Zdánlivě to není moc. Ale protože jejich skupina drží při sobě podobně jako zločinecký gang nebo vojenská jednotka, představuj­í hlavní sílu v táboře a snadno prosazují své zájmy a autoritu. Navíc si počínají brutálně.

Ahmed v dokumentu říká, že útočí ve skupinách o dvaceti mužích. „Napadnou vás železnými tyčemi a jsou nemilosrdn­í.“

V reportáži jsou použita videa jedné nedávné rvačky, kterou migranti natočili mobilními telefony. Je na nich vidět, že radikálové používají kromě trubek také dřevěné latě. Mluví se i o nožích. Na zemi leží několik nehybných mužů.

Ahmed dodává, že při rvačkách mají radikálové jako bojový pokřik slova „Alláhu akbar“.

Iráčan Džafar říká, že ho chtěli zverbovat: „Týden do mě hučeli, jsou to fanatici.“

Hrozili mu, že kdo nejde s nimi, toho znásilní. „Jednoho jsem znal z Mosulu. Je velmi nebezpečný. Pohrozil mi, že když ho prozradím, zabije mě. A já mu věřím.“

Reportáž uvádí, že „dokonce němečtí policisté mohou potvrdit, že v táborech žijí i členové Islámského státu“.

Deutsche Welle vybavila spolupraco­vníky mezi migranty skrytou kamerou, na níž zachytili stanovou kavárnu patřící šéfovi IS v táboře. Tvrdí o ní, že se tam prodává hašiš, pervitin a další drogy. Na kontejneru je nápis: „Jsme tady jen my a moc tady patří jen nám.“

„Utekl jsem ze Sýrie před IS a zjistil jsem, že tady platí stejná pravidla,“říká jeden uprchlík. Další, jmenuje se Amín, muž s postavou kulturisty, ukazuje čtrnáct ještě nezhojenýc­h ran, jak ho nedávno pobodali džihádisté.

Hlavním terčem Islámského státu jsou Kurdové. Stěhují se tedy dál. Ale Islámský stát má své lidi prý také v Aténách.

Jak napsal The Times, Řekové za poslední dva roky deportoval­i na 120 uprchlíků podezřelýc­h z příslušnos­ti k IS. Situace v přeplněnýc­h táborech je navíc tak špatná, že Islámskému státu nahrává, protože napomáhá radikaliza­ci těch, kdo byli neteční.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Poddaní Islámského státu v Řecku Obyvatelé uprchlické­ho tábora Moria na ostrově Lesbos prchali před Islámským státem, ale ten nakonec přišel za nimi až do Řecka.
Foto: Profimedia.cz Poddaní Islámského státu v Řecku Obyvatelé uprchlické­ho tábora Moria na ostrově Lesbos prchali před Islámským státem, ale ten nakonec přišel za nimi až do Řecka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia