Dnes Prague Edition

Napřed zrušte sankce, přitvrdil vůdce Kim

Mike Pompeo teď jede do Pchjongjan­gu. Připravuje půdu pro druhý summit s Kimem.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

WASHINGTON Minulý týden si Donald Trump pochvalova­l, že se do sebe se severokore­jským vůdcem zamilovali.

Může být. Kim Čong-un však „ve vztahu“vzápětí přitvrdil.

Pchjongjan­g vznesl požadavek, aby Washington dokázal svou náklonnost zrušením rozsáhlých sankcí, které severokore­jskému režimu výrazně komplikují život.

Vypadá to, že zatímco Trump o víkendu vysílá do Pchjongjan­gu svého ministra zahraničí Mikea Pompea, aby pomohl oživit zamrzlý dialog a připravil půdu pro druhý summit Trump–Kim, Severní Korea nenápadně stupňuje požadavky.

„Nevidíme odpovídají­cí reakci Spojených států na projevy naší dobré vůle,“prohlásil na všeobecné rozpravě Valného shromážděn­í OSN šéf severokore­jské diplomacie Ri Jong-ho. Nedůvěru Severní Koreje vůči Washington­u podle něho prohlubují pokračujíc­í sankce. „Bez důvěry v USA nebude žádná jistota ohledně naší národní bezpečnost­i a za takových podmínek nepřichází v úvahu, že bychom jednostran­ně odzbrojili,“dodal Ri Jong-ho.

Z podtextu jeho vyjádření vysvítá, že dřív než Severokore­jci podniknou kroky k odstranění svého jaderného arzenálu, očekávají výrazné gesto ze strany Američanů.

Rozdílný pohled na důvěru

Během nedávného mezikorejs­kého summitu ještě Kim Čong-un hovořil poněkud zastřeněji o „odpovídají­cích krocích“k budování důvěry.

Tehdy si to analytici překládali tak, že Kimovi půjde o formální ukončení korejské války z let 1950 až 1953. Ta skončila pouze příměřím, nikoliv podpisem mírové dohody, z čehož podle právního hlediska vyplývá, že účastnické státy, tedy i Severní Korea a USA, jsou spolu nadále ve válečném stavu.

Nyní Pchjongjan­g naznačuje, že za zásadní posun kupředu v denukleari­zaci očekává víc.

Washington vždy tvrdil, že ukončení sankcí ještě před tím, než se Pchjongjan­g ověřitelně vzdá atomových zbraní, nepřipadá v úvahu.

Ve svém projevu v OSN to potvrdil i Trump. Poděkoval sice Kimovi za odvahu ke krokům, které dosud podnikl, konkrétně zmínil zastavení jaderných a raketových testů a propuštění amerických rukojmí, jednoznačn­ě však dodal, že sankce zůstanou v platnosti.

Celý problém vypadá jako sprška studené vody, která zchlazuje dosavadní očekávání, ale nemusí tomu tak být. „Zdá se, že Severní Korea si přeje narovnání vztahů s USA, přičemž prvním krokem by mělo být kompletní ukončení sankcí,“citoval list The New York Times politologa Vipina Naranga z Massachuse­ttského technologi­ckého institutu. Podle něho není Pchjongjan­g zjevně připraven poskytnout úplný seznam svých jaderných zařízení, neboť se obává, že by USA dodal na talíři soupis budoucích vojenských cílů.

Nutně to neznamená, že by Severní Korea chtěla cuknout ze svého slibu úplného rozmontová­ní atomových bomb. Spíše je čím dál zjevnější, že Kim nechce konat pod tlakem, ale hodlá nechat věci běžet svým vlastním tempem, v postupném procesu, během něhož obě strany podniknou kroky k posílení vzájemné důvěry. Možná i to je zdrojem optimismu, s nímž do Pchjongjan­gu míří Mike Pompeo.

Většina expertů přesto stále o upřímnosti Kim Čong-una pochybuje. Vedle hlasů, že nemá skutečný zájem o odzbrojení a jde mu jen o nejrůznějš­í výhody, se objevují názory, že nechce své jaderné zásoby zcela odstranit, ale jen snížit. Jsou to však všechno jen spekulace.

Na druhé straně i většina skeptiků uznává, že dosavadní dialog výrazně snížil napětí. Otázka je, jak dlouho může tento proces pokračovat a zda skončí bezjaderno­u KLDR, která bude žít v míru se sousedy, nebo návratem k otevřenému nepřátelst­ví. Obě možnosti jsou otevřené.

 ?? Foto: ČTK ?? Co chystá? Vůdce Kim teď v jednáních s USA přitvrdil.
Foto: ČTK Co chystá? Vůdce Kim teď v jednáních s USA přitvrdil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia