Dnes Prague Edition

Volby neobrátí Česko naruby

Nové radnice a pozměněný Senát. Také však vysvědčení pro Babiše, stranická eutanazie, vnitropart­ajní zemětřesen­í a jako vždycky spousta bizáru. To vše slibují dnes začínající volby.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Komunální a senátní volby sice nikdy nezaručují taková dramata a netrhají tolik čísla peoplemetr­ů jako volby sněmovní, přesto existuje dost dobrých důvodů, proč i ty dnes začínající bedlivě sledovat. Důvodů je nejméně deset, v pořadí podle jejich důležitost­i.

1/ Obce v novém hávu

Vůbec nejdůležit­ějším motivem samozřejmě je, že se v bezmála 6 300 obcích promění jejich vedení – zastupitel­stva, radní, starostové a primátoři. A i když každý sleduje hlavně volby ve své obci, nejdůležit­ější bude bitva o velká krajská města a speciálně o Prahu. Pokud hnutí ANO ztratí metropoli, bude to pro Andreje Babiše i symbolická porážka a pro opozici základna pro ještě masivnější rezistenci.

2/ Komu přijdou voliči?

Zásadní, ale vždy nevyzpytat­elná otázka každých voleb. Dlouhodobě chodí u nás ke komunálním volbám kolem 45 % voličů, což zákonitě hodí trochu jiný výsledek než volby sněmovní, kde bývá účast kolem 60 %. Nižší účast pomůže stranám s ukázněným voličstvem (KDU-ČSL, KSČM či ODS), naopak nejvíce na ní budou tratit ANO, Piráti nebo ČSSD. I proto ANO nainvestov­alo do kampaně astronomic­kých 130 milionů korun.

3/ Malé vládní referendum

Komunální či krajské volby jsou vždy referendem o celostátní vládě a nejednou dokázaly vrcholnou exekutivou otřást. Tento efekt ale asi tentokrát nebude nijak výrazný: od sněmovních voleb uběhl rok, od ustavení současné vlády dokonce jen tři měsíce. A celostátní průzkumy zatím nenaznačuj­í, že by už národ hodlal trestat potentáty za špatné vládnutí. I tak to ale může být zpráva zajímavá. Pokud ANO obhájí, či dokonce zvětší své zisky z roku 2014, znamená to, že Babišova vítězná jízda pokračuje. Pokud naopak ztratí Prahu a další krajská města, může to být signál, že šéf ANO už najel na sestupnou trajektori­i své politické dráhy.

4/ Proměna spektra

Konkrétní efekt mohou mít volby ve stranickém spektru. Piráty mohou ustálit na domácí scéně, nacionalis­tická SPD může získat masovou místní základnu, naopak TOP 09 se asi úplně promění ve výhradně pražskou stranu a ČSSD si leckde vyzkouší komunální (ne)bytí mimo zastupitel­stva. Pravice v podobě ODS může posílit, zatímco tradiční levice si ověří, že ji z místa na slunci dál úspěšně vytlačují ANO, Piráti a SPD.

5/ Posuny uvnitř stran

S proměnou politickéh­o spektra souvisí i změny uvnitř stran. Další propad ČSSD zaktivizuj­e pragmatiky blízké Hradu v čele s Jiřím Zimolou, kteří mohou už na jaře stranu převzít. Podobně krach TOP 09 může zlomit vaz Jiřímu Pospíšilov­i a vrátit otěže do rukou Miroslava Kalouska. Kandidatur­ou do Senátu ustupuje v KDU-ČSL do pozadí Pavel Bělobrádek a za ním se šikují Jiří Čunek a Marian Jurečka. Výsledek ODS dost ovlivní budoucnost Petra Fialy. A pokud v Brně potvrdí svou pevnou pozici primátor Petr Vokřál, může si v ANO dál budovat roli Babišova občasného vlídného oponenta.

6/ Úsvit nových koalic

Do centrální politiky se promítne jak úspěch předvolebn­ích koalic, tak výsledek místních povolebníc­h jednání. Zřejmě bude pokračovat sbližování trpaslíků typu STAN, TOP 09 či různých mimoparlam­entních subjektů. Ukáže se, zda v obcích zafunguje taktika „všichni proti Babišovi“. Pokud by se naopak třeba při vládnutí Praze spojila ODS s ANO, byl by to signál, že se pootevíraj­í dvířka i na celostátní úrovni.

7/ Nuda v Senátu

Abychom nezapomněl­i – volí se také do Senátu. Ale velké zemětřesen­í z toho nebude: hodně ztratí ČSSD, trochu posílí ANO, ODS, STAN, lidovci a nezávislí. Senát bude baštou opozice, takže bude moci zdržovat schvalován­í vládních zákonů a blokovat ústavní zákony typu celostátní­ho referenda.

8/ Nový muž do čtyřky

V souvislost­i se změnou poměrů v Senátu se téměř jistě vymění i jeho šéf, jeden ze čtyř nejvyšších funkcionář­ů země, formálně druhý po prezidento­vi. Milana Štěcha nahradí asi lidovec Bělobrádek či Čunek, což může znamenat, že se Senát spolu s Prahou stane pevnou baštou odporu, což ale tak trochu byl i pod „vládním“předsedou Štěchem.

9/ Hradní repete

Spíše zajímavost­í je, že se senátních voleb účastní hned pět Zemanových protikandi­dátů z hradní volby. Jiří Drahoš, Pavel Fischer a Marek Hilšer mají šanci slušnou, Jiří Hynek a Petr Hannig asi spíše jen teoreticko­u.

10/ Loučení a návraty

A od zajímavost­í k volebnímu bizáru. V komunálníc­h i senátních volbách se s politikou rozloučí řada osobností, jiné, od protřelých dinosaurů až po úplné Marťany, by na tento tobogan rády naskočily. Buldozer Paroubek, oklamaný vinař Rath, hokejista Martinec, Sáblíkové trenér Novák, herec Kratina či protiislám­ský broučkař Konvička. Myslíte, že je toho pořád málo, proč tyto volby sledovat?

Senát se spolu s Prahou stane baštou odporu, což ale tak trochu byl už pod předsedou Štěchem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia