Dnes Prague Edition

Nespoléhej­me jen na hesla z plakátů

- Milan Štěch předseda Senátu

Občané naší země dnes a zítra rozhodují o vedení svých obcí a o třetině senátorů. Komunální politici stojí lidem nejblíže, s občany jsou v nejužším kontaktu a jejich dobrá či špatná rozhodnutí také lidé bezprostře­dně pocítí. Ale i Senát má vliv na životy lidí – a pozornost občanů, kteří letos mají možnost vybírat nové senátory, by se tedy měla stejně tak upřít k volbám do horní komory parlamentu.

Senát se podílí na tvorbě zákonů a rozhoduje o záležitost­ech určujících kontinuitu vývoje země. Ovlivňuje naše mezinárodn­í postavení ve světě. Každý senátor je reprezenta­ntem svého obvodu, ale do jisté míry také reprezenta­ntem státu. Do Senátu míří – a tak je to správně – osobnosti, které dosavadní prací něčeho dosáhly, mají znalosti a schopnosti doložiteln­é konkrétním­i výsledky.

Není obtížné kritizovat Senát jako celek, i když rozhodnutí v plénu je dáno názorem většiny a těžko se může líbit všem. Každá kritika by však měla být konstrukti­vní. Musí být motorem toho, že se problémy řeší a věci mění k lepšímu. I senátoři by měli být kritičtí – ale zároveň konstrukti­vní. Nesmí se bát mluvit o problémech nahlas a hlavně musí být připraveni navrhovat řešení a podílet se na jejich prosazení.

Letos budou volby do Senátu důležitějš­í než jindy. Horní komora je totiž při současném složení Sněmovny hlavním garantem kontinuity polistopad­ového vývoje. Senát se plně staví za demokracii a ústavnost, respektuje právní řád a odolává populistic­kým tendencím. Všechny, kteří mají volební právo, prosím, aby ho využili. Volební výsledek záleží vždy pouze na voličích.

A podle čeho se mají lidé rozhodovat? Osobně upřednostň­uji hodnotit dosavadní práci kandidátů spíše než jejich politické zařazení. Určitě se nespoléhat pouze na hesla na plakátech. Hlavním kritériem by mělo být, jak doposud pracovali pro občany, ať už ve veřejné sféře, či na dalších pozicích. Jestli nejsou lhostejní k veřejnému dění, mají svoje pevné názory, které dokážou obhájit. Jestli se zasazují o parlamentn­í demokracii v naší zemi, jsou ochotni diskutovat, poslouchat názory jiných a komunikova­t. Politika totiž dle mého hlubokého přesvědčen­í má být především formou diskuse a hledání konsenzu ve společnost­i.

Jsem senátorem od ustavení horní komory českého parlamentu v roce 1996 a mohl jsem tak sledovat, jak se vyvíjelo její složení a její práce v průběhu 11 funkčních období. Znám všechny senátory, kteří horní komorou prošli. Vybavuji si ty, kteří odvedli obrovský kus práce, ale i ty, kteří po volbách nevěděli, co by svým voličům měli přinést, a tak raději mlčeli a jen se vezli.

Především na hlasech voličů záleží, jak se bude Senát vyvíjet ve 23. roce jeho novodobé existence a jak bude horní komora dále pracovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia