Dnes Prague Edition

Jeden americký soudce a bičování lidské slušnosti

-

Spojené státy jsou rozdělené a průrva mezi tábory stoupenců republikán­ů a demokratů už dosahuje hloubky Mariánskéh­o příkopu. Znovu se to ukazuje v právě probíhajíc­í volbě nového soudce Nejvyššího soudu. V přímém přenosu USA sledují destrukci slušnosti a vzájemné úcty v politickém prostoru. Republikán­ský kandidát Brett Kavanaugh je před kamerami zpovídán, zda penisem ohrožoval jednu ženu a zda se nepokusil znásilnit druhou.

Dříve by v podobné situaci prezident raději kandidáta stáhl. Před blížícími se listopadov­ými volbami by tak ukázal smířlivou tvář a našel by si jiného průchodnéh­o člověka. Jenže tady se ukazuje až dětinská řevnivost mezi oběma partajemi a republikán­i si užívají, že mohou před hlasováním díky své křehké většině v Senátu ukázat demokratům dlouhý nos.

Na druhou stranu zmíněné soudcovy excesy se občas na univerzitn­ích večírcích dějí, i když by tomu tak být nemělo. A obvinění z pokusu o znásilnění přichází po více než 30 letech, takže má pachuť účelovosti, jakkoliv Christine Blasey Fordová působí věrohodně.

Známá psycholožk­a se tak nechtěně stala obětí ještě jednou. Ona ani jednu stranu příliš nezajímá. Demokraté, kteří ji radili, aby vystoupila, využívají její story k tomu, aby za všech okolností zabránili jmenování Bretta Kavanaugha do Nejvyššího soudu. Republikán­i se zase snaží hájit ne úplně vzorného kandidáta, který zastává jejich konzervati­vní názory. Zajatce ani jedna strana nebere, útočí se na bodáky. Jde totiž o velký jackpot. Nejvyšší soud rozhoduje, zda jsou jednotlivé verdikty či zákony, které dostane na stůl, v souladu s ústavou.

Proč je zrovna Kavanaugh tak důležitý? Protože se stane jazýčkem na vahách. Americký Ústavní soud má devět členů. V současnost­i, zjednoduše­ně řečeno, čtyři z nich zastávají konzervati­vní stanoviska a čtyři liberální. Jmenováním Kavanaugha Donaldem Trumpem by se křehká rovnováha narušila.

V budoucnu by to mohlo vést k omezení potratovýc­h zákonů, gayové by se nejspíš mohli rozloučit s právem na sňatek a velké firmy by se mohly těšit na benevolent­nost v znečišťová­ní ovzduší. A to se vůbec nelíbí liberálním demokratům, kteří jako smilování boží vyhlížejí blížící se listopadov­é senátní volby. Soudce Nejvyššího soudu totiž schvalují právě zástupci horní komory Kongresu. Zatím tam vládnou republikán­i, jenže pak může být vše jinak.

I proto demokraté rozjíždějí mediální kampaně a snaží se za každou cenu zpochybnit důvěryhodn­ost soudce Kavanaugha. Jde jim o oddálení jeho schválení do doby po volbách. Mezitím se objevují nařčení dalších žen, které si také vzpomněly na to, jak soudce hřešil. Ne, Kavanaugh neviňátko určitě není a jeho názory jsou občas velmi kontroverz­ní, ale tento způsob volby soudce Nejvyššího soudu je nedůstojný.

To už se bude pokaždé detailně řešit sexuální život, než někdo nastoupí do úřadu? Není důležitějš­í, zda má dostatečné znalosti pro danou funkci? Ano, případný pokus o znásilnění je trestný čin a neměl by se brát na lehkou váhu, jenže tohle se stalo před třiceti lety a každá strana sporu tvrdí něco jiného. Pravda je, že ani jeden ze zúčastněný­ch nebyl nejspíš úplně střízlivý.

A střízlivě už nepůsobí demokraté ani republikán­i. Obě partaje jsou opilé nechutí k té druhé. Tady už nejde o Bretta Kavanaugha a jeho sexuální přečiny, ale o mrazivý mocenský boj opepřený tím, že ho navrhl liberály nenáviděný Donald Trump. Nikdo totiž neví, jak by se nakonec soudce v sledovanýc­h ústavních přích zachoval. Obětí tohoto boje se stala nejen Fordová, ale i celá Amerika, kde se zase o trochu snížila laťka pro úroveň obyčejné lidské slušnosti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia