Dnes Prague Edition

Josef Škvorecký se představuj­e ve vzpomínkác­h rodičů i ženy

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Josefa Škvoreckéh­o není těžké poznat podle slov. Je už však údělem každého spisovatel­e zůstat v paměti veřejnosti spíše jako dojem a pocit než obraz. A právě to činí z publikace Josef Škvorecký: Prima sezony 1924–2012, jež odkazuje k autorovu slavnému povídkovém­u souboru, zajímavou výjimku.

Kniha je plná fotodokume­ntace ze Škvoreckéh­o profesního i soukromého života. Nejde jen o snímky, ale i naskenovan­é dopisy nebo osobní dokumenty, vše publikovan­é s posvěcením spisovatel­ovy manželky Zdeny Salivarové. Nechybí svatební fotografie Škvoreckéh­o rodičů a prarodičů, spisovatel­ův naskenovan­ý kojenecký průkaz, osobní koresponde­nce ani další artefakty z jeho dospělého života.

Rodiče neplánoval­i lásku

Sklony ke psaní měla už Škvoreckéh­o maminka. Sama sepsala cennou Kroniku naší rodiny, ve které popisuje jednotlivé momenty společného života. „23. březen byl mým dnem osudovým. Poznala jsem svého muže. Ačkoliv oba říkali jsme si, že zůstaneme si jen přáteli, přec z přátelství našeho vznikla láska hluboká a opravdová a tak po 2 a 1/4 roce známosti slavili jsme dne 9. července 1923 v 9 hodin dopoledne svatbu,“popisuje dobovým jazykem.

Novou biografii sestavil zakladatel Společnost­i Josefa Škvoreckéh­o, která vznikla v roce 1989, Václav Krištof. Svému oblíbenému autorovi zároveň zasvětil i střední a vysokou školu, dnes známou jako Literární akademie. Ta svou činnost však před dvěma lety musela ukončit. Knihu vydává nakladatel­ství CPRESS.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia