Dnes Prague Edition

Zase komiks? Jenom Venom

Ani ochranná známka Marvel není pojištěna proti šmíře, ukazuje premiérový Venom.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Novináři dostali žádost, aby se zdrželi prozrazová­ní „zásadních dějových bodů“. K smíchu: jednak ve filmu žádné nejsou, jednak v té době už seděli na prvních projekcích komiksu Venom nejen v našich kinech fanoušci, kteří se o dojmy dělí důkladně, a na světě byly i zdrcující zahraniční recenze.

V hlavní roli kolomaz

Podle Guardianu film „obsahuje jeden či dva gagy, ale ani nejsou vtipné“; Hollywood Reporter hovoří o imitaci; Telegraph o neštěstí a ve všech třech kritikách se hodnocení zastavilo u dvaceti procent.

Film vznikl v marvelovsk­é řadě produkce Sony, nicméně Venom je jednou z postav komiksové říše Marvel, mimozemšťa­n hledající svého hostitele. Najde ho v novináři v podání Toma Hardyho a přenese na něj své mimořádné schopnosti. Napohled je Venom něco mezi živým kostýmem a lepkavou kolomazí, vlastně jenom odporná černá hmota, pod níž se může skrývat oscarový hráč, vesnický ochotník či plyšák; výsledek je týž.

King Kong s helmou

Vedle novináře se příběhem potulují jeho bývalka čili Michelle Williamsov­á a zlý vědec, v jehož laboratoři se s látkou pracuje, ovšem vedlejší postavy tvoří jen křoví a jediný tahoun Hardy baví teprve od chvíle, kdy se s trikovým slizem začne přetahovat, jenže ho potká až v půli filmu. První třičtvrtěh­odina by se dala celá zahodit, ve druhé se dostaví žert v restauraci a pár honiček řízených víc rachotem než choreograf­ií. Režisér Ruben Fleischer asi pojal Venoma jako trénink na druhý díl svého Zombieland­u, „nakažení“totiž koulí očima jako zombíci, a ve finále už hrdina řádí coby King Kong bez srsti s helmou. Stavba pomýlená, zápletka tuctová, realizace zběžná, zkrátka i v kategorii komiksovýc­h omalovánek je to chudoba.

 ?? Foto: Falcon ?? Hora svalů Novinář Eddie Brock v podání Toma Hardyho díky vědeckému experiment­u získává podobu nepředvída­telného a výbušného mimozemšťa­na Venoma.
Foto: Falcon Hora svalů Novinář Eddie Brock v podání Toma Hardyho díky vědeckému experiment­u získává podobu nepředvída­telného a výbušného mimozemšťa­na Venoma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia