Dnes Prague Edition

Krutý slávistick­ý večer. Břevno, šance, převaha... A nic

- Reportér MF DNES v Petrohradu

David Čermák

Přes hodinu byli jasně lepší. Odvážní, nahecovaní a nebezpeční. Soupeře, který měl být favoritem, přehrávali tak lehce, že se možná sami nestačili divit.

Co se s fotbalisty Slavie stalo pak? Možná se na chvilku zalekli úspěchu, povolili a tak letí z Petrohradu s prázdnou po porážce 0:1. Škoda, velká škoda! Slávisté totiž ve druhém utkání skupiny Evropské ligy ukázali, že se umí na férovku porvat i se soupeřem, který má úplně jiné možnosti. Pod zataženou střechou supermoder­ní arény, která zvenku připomíná barvy měnící létající talíř, si vyšlápli na nejbohatší ruský tým, který dlouho nepřevedl skoro nic.

Až patnáct minut před koncem vyslal první vážné varování, když útočník Kokorin z malého vápna překopl branku. Nezabralo.

Do konce zbývala poslední desetiminu­tovka, když si slávisté ruského náhradníka nepohlídal­i podruhé. Tentokrát už udeřil – rána na zadní tyč rozhodla.

„Byli jsme lepší. Na výkon, který tu podali, mohou být hráči hrdí,“chválil přesto po utkání trenér Jindřich Trpišovský. Jeho tým v Rusku zanechal dobrý dojem, takže když na tiskové konferenci domluvil, domácí novináři mu tleskali.

Tahle scénka jen podtrhla, jak zvláštní večer čeští hosté v Petrohradě prožili. Už když rozhodčí slávisty vedl na hřiště, museli si připadat divně: obrovský stadion, pětačtyřic­et tisíc lidí na tribunách, důležitý zápas skupiny Evropské ligy...

A úplné ticho!

Obří aréna je vítala vlažně, mlčení prořízlo až skandování „Pitěr, Pitěr“, které se po pěti minutách začalo rozléhat zpod obřího chorea v kotli Zenitu: čtyři komiksové postavičky v něm s výhrůžnými výrazy v obličeji shlížely na přikrčenéh­o kresleného Milerova Krtečka v sešívaném dresu.

Jenže Slavia včera neškodnou pohádkovou figurku dlouho ničím nepřipomín­ala. Že by se zakopala jako krtek a vyčkávala, co domácí hvězdy předvedou? Ani nápad, na soupeře vlétla a šancí měla víc.

Stochova povedená rána zdálky narazila do břevna, další ostrý pokus Hušbauera vyškrábl brankář Luňov, který se štěstím zlikvidova­l i šanci Matouška.

Mladý útočník, který ještě na jaře hrával druhou ligu, poznal jiný fotbalový level a zvykl si na něj rychle. Nečekaně dostal v sestavě přednost před drahou letní posilou Balutou a stoperům Zenitu motal hlavy, dokud ho Trpišovský v 51. minutě nečekaně nestáhl: „Byl unavený, už v poločase toho měl dost.“

Matouškův příběh kopíruje pokrok, který na evropské scéně udělala celá Slavia. Ještě na zimním soustředěn­í v Dubaji ji Zenit vypráskal 1:5, proto si Trpišovský před utkáním přál: „Chceme ukázat, že jsme se od té doby zlepšili.“

To se Slavii povedlo. Navázala na povedený výkon doma proti Bordeaux, jenže se znovu trápila v koncovce. Bylo jí k ničemu, že na soupeřovu branku vypálila devatenáct­krát, zatímco Zenit jen pětkrát tentokrát na zahozené šance doplatila a dostala snad až příliš krutou lekci.

Včera hrál i Jablonec, který doma po špatném úvodu proti Dynamu Kyjev dohnal ztrátu 0:2 a Hovorka s Trávníkem trefili bod za remízu 2:2.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia