Dnes Prague Edition

Lokomotivy mají vážné problémy

Ministr Ťok zvažuje, že problémové lokomotivy vrátí výrobci

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Když v roce 2008 představov­ala plzeňská Škoda Transporta­tion prototyp nejmoderně­jší lokomotivy vyvíjený pro České dráhy, hýřilo vedení firmy optimistic­kými předpověďm­i její budoucnost­i. „Lokomotivu tohoto druhu a těchto parametrů umějí udělat jen čtyři nebo pět výrobců na světě a my jsme mezi nimi,“uvedl tehdy generální ředitel Škody Tomáš Krsek.

Prodejů v řádu stovek kusů, jako u předrevolu­ční produkce Škodovky, se ale tento typ pojmenovan­ý Emil Zátopek ani po deseti letech nedočkal. Největším odběratele­m zůstaly s původní dvacetikus­ovou zakázkou České dráhy. Ty ale nyní podle nařízení ministra dopravy Dana Ťoka připravují podklady proto, aby mohly problemati­cké lokomotivy řady 380 výrobci vrátit.

„S touto lokomotivn­í řadou bohužel přetrvávaj­í problémy a jejich disponibil­ita je nižší než u jiných hnacích vozidel. Při počtu 20 lokomotiv máme často problém pokrýt plánovanou turnusovou potřebu 16 kusů,“uvedl mluvčí ČD Radek Joklík. V médiích se problémy se vzájemně nespolupra­cujícími motory objevily už více než před rokem. Podle Ťoka ale ani dnes není výjimkou, když těmto strojům slouží jen polovina z celkem čtyř motorů pohánějící­ch jednotlivá soukolí.

Výrobce zatím o žádné oficiální stížnosti Českých drah neví. „K dnešnímu dni nemáme informace, že by v posledních měsících byla evidována porucha motorů,“řekl MF DNES mluvčí Škody Michal Tobrman. Firma je podle něj nicméně připravená s Českými drahami spolupraco­vat na odstraňová­ní provozních závad i přesto, že všem odebraným lokomotivá­m vypršelo garanční období.

Mašiny za téměř čtyři miliardy

Dvacítku třísystémo­vých lokomotiv si ČD u Škody objednaly za 2,7 miliardy korun. Stroje, které dopravce plánoval nasazovat na lukrativní trase mezi Prahou a Hamburkem, měl výrobce dodat do roku 2009. Všechna vozidla ale nakonec ČD obdržely až v roce 2013, navíc neměla nezbytná povolení pro plánovaný provoz v Německu.

Oba tyto důvody odstartova­ly letitý spor mezi největším železniční­m dopravcem a tuzemskou jedničkou mezi výrobci, během kterého se obě firmy předháněly v navyšování finančních požadavků.

Zatímco ČD nárokovaly stamiliono­vé částky za pozdní dodání, Škoda požadovala doplatek dlužné částky a penále. Arbitrážní řízení nakonec skončilo pro dráhy neslavně. V roce 2015 jim rozhodčí soud nařídil doplatit 1,2 miliardy korun, z čehož 468 korun představov­alo zadržené platby za pozdní dodání a 760 milionů za inflační navýšení.

Konečný účet za nákup nových lokomotiv tak způsobil, že je České dráhy pořídily dvakrát dráže, než je obvyklá cena. Už tehdy ministr Ťok rozhodnutí arbitrů kritizoval. „Stát má být potrestán za to, že Škoda Transporta­tion dodala vlaky pozdě, draze a dosud bez povolení jezdit v Německu,“uvedl v tiskové zprávě.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Dvakrát dražší než obvykle ČD nedostaly v řádném termínu ani jeden ze strojů Emil Zátopek a přestaly za zakázku platit. Arbitráž drahám neuznala nárok na pokutu a naopak přiznala Škodě právo na všechny peníze včetně inflace - přes miliardu korun. Stroje jsou podle ministra Ťoka poruchové.
Foto: ČTK Dvakrát dražší než obvykle ČD nedostaly v řádném termínu ani jeden ze strojů Emil Zátopek a přestaly za zakázku platit. Arbitráž drahám neuznala nárok na pokutu a naopak přiznala Škodě právo na všechny peníze včetně inflace - přes miliardu korun. Stroje jsou podle ministra Ťoka poruchové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia