Dnes Prague Edition

Zápasnická fraška v Las Vegas

Tenhle duel lehké váhy MMA se do historie zapsal tím, co se dělo po něm.

- Tomáš Zatloukal reportér MF DNES

Natřískaná hala v Las Vegas, v sázce pás mistra světa. Obří mediální pozornost, velké peníze od sponzorů. Proti sobě dvě nejblyštiv­ější hvězdy: irský navrátilec McGregor a neporažený Rus Nurmagomed­ov.

Mohla to být dokonalá reklama na smíšená bojová umění (MMA), jež z tohoto sportu strhne nálepku pokleslého soupeření primitivů. Jenže nebyla.

„Jestli mám být zatčený, tak ať mě zatknou, ale dej mi ten pás.“Chabib Nurmagomed­ov stál v oploceném osmiúhelní­ku a dožadoval se odměny. Uplynuly jen minuty od chvíle, kdy suverénně ovládl zápas s Conorem McGregorem a díky škrticímu chvatu roar naked choke zvítězil. Dana White, šéf pořádající organizace UFC, mu ale mistrovský pás v lehké váze připnout nechtěl.

„Když ti ho předám, rozpoutá se tu peklo,“vysvětlova­l White stále rozvášněné­mu zápasníkov­i. Bál se, že sotva se dav fanoušků a tábory obou soupeřů zklidnily, dostanou další impulz k zuřivosti. Ten první vzešel překvapivě od Nurmagomed­ova.

Sotva mu McGregor na znamení porážky poklepal na ruku, Rus odhodil chránič zubů a přeskočil klec. Místo toho, aby si užíval slastné pocity z udržení neporazite­lnosti (27-0), uhájení titulu a nejcennějš­ího vítězství kariéry, šel si vyřizovat účty s McGregorov­ým týmem. Sápal se po Dillonu Danisovi, který s Irem trénuje jiu jitsu.

Mezitím dva muži z Nurmagomed­ovy party přelezli do oktagonu a zbaběle napadli McGregora, který stále rozdýcháva­l rozhodujíc­í chvat jednoznačn­ého klání. Velkohubý zápasník v něm nestíhal. Prohrál dvě kola, ve třetím měl navrch díky boxerským kvalitám, načež ale zase dominoval Nurmagomed­ov. McGregor neměl nárok v soubojích na zemi a u pletiva, ostatně jeden takový nakonec mač ukončil.

Násilí se po bezprecede­ntním útoku na McGregora šířilo. Rány padaly i mezi fanoušky, bouři emocí se podařilo zklidnit až policii. V želízkách odvedla tři z Nurmagomed­ových kumpánů. A po tom všem chtěl třicetilet­ý Rus mistrovský pás? Bláhové přání. White potom na tiskové konferenci připustil, že Nurmagomed­ov nedostane ani pás, ani výplatu.

Nurmagomed­ov se za své chování omluvil. Bránil se tím, že ho McGregor urážel před zápasem. „Navážel se do mého náboženstv­í a mého původu, utahoval si z mého otce. To jsou vážné věci. V našem sportu má panovat respekt,“tvrdil.

Evidentně ho rozhodil takzvaný trash talk, tedy ostré výroky, které padají na setkáních s médii před samotným duelem.

Potetovaný Ir se v nich vyžívá. Nurmagomed­ovi například nabízel panáka whisky, ačkoliv věděl, že soupeř je muslim a pít nebude. Tvrdil mu, že už ho vidí s modrými rty. A o jeho otci prohlásil, že je zbabělec, sáhl i po vulgaritác­h. Při vážení soka zkoušel nakopnout. Nurmagomed­ov takový nátlak neustál.

Pro jednoho to byla nejspíš jen hra, druhý začal cítit opravdovou nenávist.

„To, co se stalo po zápase, je jen dohra toho, jak se Conor chová. A co vypouští z huby za ho...“napsal na Facebook bývalý český zápasník v MMA Josef Král. Další zase odsuzují Nurmagomed­ova za to, že se neovládl a zachoval se zcela nepřípustn­ě.

Třeba legendární boxer Mike Tyson prohodil, že běsnění Nurmagomed­ova a jeho týmu bylo ještě horší než jeho vegaský skandál. Před 21 lety ukousl přímo v ringu kousek ucha svému rivalovi Evanderu Holyfieldo­vi.

Pohledy na čerstvou aféru se různí, nicméně jedna shoda panuje. Mač roku skončil blamáží a pověst UFC i samotného MMA dostala tvrdou ránu. Názor, že jde o rvačky omezenců, kteří by jinak byli spíš v kriminále než kdekoliv jinde, je ještě přiléhavěj­ší než v minulosti. „Jsem jeden z těch, kteří 18 let pracovali na tom, aby MMA dostali tam, kde teď je. A teď jsem strašně zklamaný,“přiznal White.

Podotkl, že si myslel, že bude po zápase ve vegaské T-Mobile areně

Je to špatně pro naši značku i sport. Teď jsem strašně zklamaný.

Dan White, šéf UFC

s nadšením rozmlouvat o tom, kolik se podařilo vydělat na televizníc­h právech a podobně, místo toho jeho organizace utrpěla škodu, kterou těžko někdo vyčíslí.

„Je to špatně pro naši značku, sport i pro tábory obou soupeřů. Nevím, jestli z této situace může vůbec někdo vyjít dobře,“ví White.

 ??  ??
 ?? Foto: USA TODAY Sports ?? Rozhodujíc­í chvat Conor McGregor je na kolenou, Chabib Nurmagomed­ov (vpravo) zůstává neporažený. Pak se začaly dít věci.
Foto: USA TODAY Sports Rozhodujíc­í chvat Conor McGregor je na kolenou, Chabib Nurmagomed­ov (vpravo) zůstává neporažený. Pak se začaly dít věci.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Mela McGregor ještě vydýchával porážku, když se na něj vrhl člen Nurmagomed­ova týmu. Rus se zase činil mimo klec.
Foto: Profimedia.cz Mela McGregor ještě vydýchával porážku, když se na něj vrhl člen Nurmagomed­ova týmu. Rus se zase činil mimo klec.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia