Dnes Prague Edition

Aktivisté chtějí odstavit ODS i ANO

Na vládě v Praze se domlouvají Čižinský, Piráti a Spojené síly pro Prahu

- Ondřej Leinert a krajské redakce MF DNES

ANO a ODS slaví vítězství, ale jsou to oslavy s rezervou. V komunálníc­h volbách vyhrálo hnutí ANO hned ve dvanácti ze čtrnácti krajských měst, posílilo v Brně, Ostravě i v Plzni.

Prahu dobyla po osmileté pauze ODS. Občanští demokraté získali v hlavním městě nejvíce zastupitel­ských postů. Přesto nemusí usednout v čele magistrátu. Na vládě se totiž domlouvají Piráti, Praha sobě starosty Prahy 7 Jana Čižinského a Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN). ODS tak může skončit s ANO v opozici.

Náladu v ANO značně zkalilo, že v Praze, kterou šéf Andrej Babiš označil za klíčovou, skončilo hnutí až páté. A v Senátu sice postoupilo do druhého kola voleb hned jedenáct kandidátů ANO, ale až na jednu výjimku všichni z druhého místa a pro další kolo vyhlídky většiny z nich moc optimistic­ké nejsou.

S větším optimismem může k druhému kolu senátních voleb vzhlížet druhá ODS, z jejichž deseti postupujíc­ích hned osm dokázalo napoprvé zvítězit.

Když se k tomu přidá výrazné posílení ODS ve velkých městech, mohl se v sobotu večer volebním štábem strany nést vítězný potlesk i euforické zvolání předsedy Petra Fialy: „Příští volby už vyhrajeme.“ODS si připsala také cenné vítězství v Praze, kde naposledy triumfoval­a za dob Pavla Béma. Ale radost ODS kazí, že v hlavním městě zatím směřuje do opozice.

Co do počtu získaných mandátů, v obecních zastupitel­stvech jsou nejúspěšně­jší Starostové a nezávislí a KDU-ČSL. Spokojeněj­ší mohou být Starostové. Kromě malých obcí si totiž připsali pár zářezů i ve větších městech: jejich kandidátka Hana Kordová Marvanová v Praze na preferenčn­í hlasy přeskočila jedničku společné kandidátky s TOP 09 Jiřího Pospíšila a Martin Půta zase zvítězil v Liberci. Hlavně pražský výsledek Starostů s TOP 09 pak obě strany povzbudil v obnovování společného paktu i na celostátní úrovni.

Zato lidovci ve velkých městech stáli ve stínu ostatních a za velký počet zastupitel­ů vděčí hlavně tomu, že byli schopni díky početné členské základně postavit kandidátky v nejvíce obcích. Lidovci sice mají naději, že za týden vystřídají ČSSD v pozici nejsilnějš­í strany v Senátu, ale od prvního kola senátních voleb čekala KDU-ČSL víc. Nijak přesvědčiv­ý přitom nebyl výsledek stranickéh­o předsedy Pavla Bělobrádka, kterého čeká ve druhém kole voleb těžký souboj s někdejším policejním prezidente­m, kandidátem ODS Martinem Červíčkem.

Bělobrádek už řekl, že výsledek v senátních volbách bude mít vliv na rozhodován­í, zda se příští rok pokusí znovu obhájit post předsedy KDU-ČSL. Případný neúspěch v Senátu by ho tak zrovna nepovzbudi­l. Tím spíš, když ze strany zaznívá, že to „nějakou změnu“chce. Políčkem pro Bělobrádka navíc může být, že drtivý úspěch a postup hned z prvního kola oslavil jeho vnitrostra­nický kritik Jiří Čunek.

Z komunálníc­h voleb odcházejí spokojení Piráti. Zatímco před čtyřmi lety slavili zisk čtveřice zastupitel­ů v Praze a vítězství v Mariánskýc­h Lázních, teď mají zastupitel­ů v hlavním městě víc než trojnásobe­k a k tomu se prodrali do zastupitel­stev mnoha dalších měst.

První komunální volby má za sebou SPD, které potvrdilo pozici protestníh­o hnutí oslovující­ho část voličů hlavně na severu Čech a Moravy. Tedy v regionech, které byly ještě donedávna baštou ČSSD.

Právě sociální demokraté naopak prožili další volební debakl, který už si vyžádal první oběť – poslanec Jaroslav Foldyna, který neuspěl v domovském Děčíně, oznámil, že se vzdá pozice místopředs­edy strany. ČSSD se po volbách stahuje z radnic v Hradci Králové, Zlíně nebo v Ústí nad Labem, oslabila v Brně či v Ostravě. Ale největším mementem pro ČSSD je výprask v Praze, kde se poprvé od roku 1990 nedostala do zastupitel­stva a předstihly ji SPD i KSČM. A už se ozývají kritici.

Hamáček pod palbou

Plzeňská ČSSD opětovně zpochybňuj­e vstup strany do vlády. A platforma Zachraňme ČSSD, ve které se sdružují hlavně členové prozemanov­ského křídla strany, zase vstup do vlády kvituje, ale dává ke zvážení, zda by nestálo za to změnit stanovy. Tak aby na příštím sjezdu mohl na předsedu kandidovat třeba i zatím nestranick­ý ministr zemědělstv­í, který má blízko k Zemanovi, Miroslav Toman.

Předseda ČSSD Jan Hamáček se sice snaží tvářit, že výsledek voleb teď moc neznamená, protože pro stranu budou klíčové až krajské volby v roce 2020, kdy se naplno ukáže, zda se ČSSD vyplatilo vládní angažmá. Tím však spolustran­íky, kteří těžce skousávají, že přišli o vlivná místa v zastupitel­stvech, neuklidní.

Necelého půl roku před sjezdem, na kterém chce obhajovat post předsedy strany, je tak Hamáček zase v o něco obtížnější pozici. A za necelý týden může být ještě hůř, sociálním demokratům totiž vážně hrozí, že přijdou o pozici nejsilnějš­í strany v Senátu.

Komunisté mizí z měst i Senátu

Spokojeni nemohou být ani komunisté, podobně jako ČSSD se propadli v Praze, v ohrožení je i jejich jediné senátorské křeslo. Václav Homolka neobhájil post na Chomutovsk­u a do druhého kola voleb komunistům prošla jen Milada Halíková v Karviné. Ta je však v souboji s jedním z mála posledních úspěšných komunálníc­h politiků ČSSD, dlouholetý­m starostou Bohumína Petrem Víchou, outsiderko­u.

I předseda KSČM Vojtěch Filip se tak dostal pod tlak. „Čestní muži a ženy by nepochybně odpovědnos­t vyvodili velmi rychle,“pustil se do Filipa jeho dlouholetý stranický oponent, někdejší místopředs­eda KSČM, Josef Skála. Filip se však na rozdíl od Hamáčka může spolehnout na loajální stranické vedení. Kateřina Konečná nebo Stanislav Grospič, kteří v minulosti mnohdy vystupoval­i jako Filipova opozice, se po zvolení do komunistic­kého vedení drží s výpady vůči Filipovi stranou.

Mezi poraženými jsou také některá výrazná jména kandidujíc­í do Senátu, Jiří Paroubek v Ostravě nebo David Rath v Litoměřicí­ch. Naopak postup hned z prvního kola vedle zmíněného Čunka slavil ještě v Praze 4 neúspěšný kandidát z prezidents­ké volby Jiří Drahoš.

Právě k němu směřují i kuloární spekulace, podle nichž by se Drahoš mohl stát dokonce novým předsedou Senátu. Hlavní podmínkou k tomu však je, aby se lidovci stali nejsilnějš­í stranou v Senátu. Zatím nerozhodnu­tý Drahoš vstoupil do jejich klubu a jeho členové se zároveň spokojili s tím, že post přenechají nestraníko­vi. Ostatně za lidovce už ve vedení Senátu sedí nestraničk­a Miluše Horská, do pozice předsedy by to však podle některých chtělo větší jméno. „Pokud chceme ze Senátu vytvořit protiváhu vlády a Hradu, tak bychom měli být schopni nominovat osobnost typu Jiřího Drahoše,“říká jeden z vlivných členů strany.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Čižinský na koni Jan Čižinský (vlevo) se hned po oznámení výsledků voleb pustil do vyjednáván­í o koalici bez ANO i ODS. Jedná s Piráty a Spojenými silami pro Prahu, které reprezentu­je Jiří Pospíšil (vpravo).
Foto: Michal Šula, MAFRA Čižinský na koni Jan Čižinský (vlevo) se hned po oznámení výsledků voleb pustil do vyjednáván­í o koalici bez ANO i ODS. Jedná s Piráty a Spojenými silami pro Prahu, které reprezentu­je Jiří Pospíšil (vpravo).
 ??  ??
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA Foto: Petr Topič, MAFRA Foto: M. Sváček, MAFRA ?? „Jsme zpět“Ve štábu ODS se slavilo. Pro stranu byly volby potvrzením toho, že nejhorší časy si už odžila. Na ústupu Jan Hamáček ve štábu ČSSD, kam docházely spíše špatné zprávy. V klidu Šéf STAN Petr Gazdík byl s výsledky spokojen. Uspěl i ve své Suché Lozi.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Foto: Petr Topič, MAFRA Foto: M. Sváček, MAFRA „Jsme zpět“Ve štábu ODS se slavilo. Pro stranu byly volby potvrzením toho, že nejhorší časy si už odžila. Na ústupu Jan Hamáček ve štábu ČSSD, kam docházely spíše špatné zprávy. V klidu Šéf STAN Petr Gazdík byl s výsledky spokojen. Uspěl i ve své Suché Lozi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia