Dnes Prague Edition

Cyklista, aktivista. A teď i primátor?

Po volební „remíze“se v Praze rodí koalice bez ODS i bez ANO

- Jakub Pokorný Radka Hrdinová

Starosta Prahy 7 a jeden z pražských volebních vítězů Jan Čižinský včera brázdil Prahu mezi vyjednáván­ím a rozhovory na „služebním kole“. Má na něm připevněno­u tabuli s nápisem „Skutečná změna“. Čižinský působí spíš jako aktivista. Jako aktivista i začínal, ale teď si říká o post pražského primátora.

„Tak je tady určitá vůle voličů a voliči vlastně mně dali nejvyšší počet hlasů vůbec,“naznačil Čižinský v odpovědi na otázku, jestli chce být primátorem.

Jeho sdružení Praha sobě o víkendu překvapilo. Dostalo 16,5 procenta hlasů a Čižinský osobně 80 tisíc preferenčn­ích hlasů (nejvíc ze všech stran). Hnutí skončilo třetí v boji o magistrát a v domovské Praze 7 vyhrálo s 55 procenty hlasů.

O prázdninác­h to ale vypadalo, že Čižinský vůbec kandidovat nebude. Zvolil totiž schválně nejtěžší cestu a místo relativně snadné registrace strany sbíral podpisy na petici za kandidatur­u. Zákon úplně nepočítá s tím, že by to někdo dělal v celé Praze, a vzhledem k tomu byla norma 90 tisíc podpisů. Čižinský je ale nasbíral pár dní před uzávěrkou. Sběrem podpisů on a jeho dobrovolní­ci strávili 13 tisíc hodin.

Strana jednoho Jendy

Sám by se tomu přirovnání určitě bránil, ale s Andrejem Babišem má společnou jednu věc. Jeho hnutí s ním stojí a padá. „Nejsme strana jednoho muže, ale bez něj bychom tu nikdy nebyli. Takže díky, Jendo,“vystihla Čižinského roli v sobotu ve štábu jeho kolegyně z radnice v Praze 7 Hana Třeštíková.

Bývalý učitel Čižinský začínal organizová­ním referenda o stavbě předražené radnice v Praze 7. Díky tomu se stal známým a v roce 2014 uspěl ve volbách na radnici.

Po čtyřech letech se chlubí navýšením počtu míst ve školkách a stavbou nové, levnější radnice. Ale o to tolik nejde...

Čižinský nekandidov­al ani tolik se sliby, žádnou MHD zdarma neinzerova­l, jako spíš s celým svým příběhem „chlapce z ulice“. Proto teď trochu propadá patosu, když hodnotí svůj výsledek. „Je to mimořádná, až bych možná řekl historická chvíle,“poznamenal včera.

Čin, za který se vylučuje

Jenomže Čižinský je pořád ještě také poslancem zvoleným za KDU-ČSL, který kandidoval proti vlastní partaji. Za tento „politický zločin“se v každé normální straně vylučuje a Čižinský tomu předešel svým dobrovolný­m odchodem.

„Bylo to nedávno, když jsme jim řekli, že máme nasbíráno dost podpisů. Nemuselo to tak být, KDU-ČSL se sbíráním podpisů souhlasila. Byla možnost, že s tím (s Čižinského vlastní kandidátko­u) bude souhlasit i poté, co jsme šli do voleb,“vrací se k tomu dnes Čižinský.

Ten bývalé kolegy provokoval i žlutou volební barvou lidovců, na které stála grafika jeho hnutí.

Další paradox je, že Jan Čižinský teď bude jednat o pražské koalici se svou bývalou stranou, protože lidovci jsou součástí Spojených sil pro Prahu Jiřího Pospíšila.

„To nehraje žádnou roli,“reaguje na to ale Čižinský. Křesťanští demokraté si Čižinského ponechají aspoň jako nestranick­ého poslance ve svém poslanecké­m klubu. „Z klubu ho určitě vylučovat nebudeme,“sdělila včera mluvčí strany Denisa Morgenstei­nová.

Kdyby Čižinský nerozjel vlastní projekt, na sjezdu v roce 2019 už by to dotáhl do vedení lidové strany. Prorokoval to sám předseda Pavel Bělobrádek v letním rozhovoru pro MF DNES. Bělobrádka „Jenda“hodně zklamal.

Nová „trojkoalic­e“

V hlavním městě může po volebním zemětřesen­í vzniknout i přičiněním Čižinského první koalice bez účasti ODS a dokonce i ANO. Do pražského zastupitel­stva se dostalo pouhých pět uskupení, která mají skoro stejně hlasů – mezi 15 a 18 procenty.

O koalici vyjednávaj­í Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu. V nich hraje prim topka, ale jsou tam i lidovci a STAN. Společně by měli většinu třiceti devíti zastupitel­ů z 65.

Jiří Pospíšil (TOP 09), Zdeněk Hřib (Piráti), Jan Čižinský (Praha sobě). Tři lídři mají dnes srovnateln­é šance, že se některý z nich stane primátorem.

Vyjednávaj­ící trojice ovšem musí projít „minovým polem“, kde na ni čeká několik nástrah. První konflikt už plyne z prostého faktu, že primátora může dělat jen jeden ze tří zmíněných. Hřib si o post řekl jasně, Čižinský po cimrmanovs­ku „naznačuje“, akorát Pospíšil se vyjádřil nejstřízli­věji, že je nejdřív potřeba vyjednat koalici. „Už jsem v politice dlouhou dobu a vím, že spousta věcí, které vypadají na první pohled nadějně a úspěšně, pak nemusejí dopadnout,“vyjádřil se včera Pospíšil.

Další komplikace může vzejít z programu. Čižinský – jak již bylo zmíněno – jezdí po městě na kole a na auta je poměrně přísný. V jeho Praze 7 jsou asi nejpřísněj­ší modré zóny v celém Česku a „cizí“člověk tam v podstatě ani nezastaví.

Jenže voliči v Praze považují dopravu za největší problém a přejí si dostavbu okruhu a pohodlný průjezd městem autem.

I proto vznikající koalice není jistá, ostatně ani vyšachovan­í občanští demokraté nezahálí. Včera už měli na programu vyjednáván­í se třemi rivaly ze zastupitel­stva. Jen čtvrtý Čižinský drží svůj styl. Vzkázal, že s ODS se ani nesejde.

 ?? Foto: M. Šula, MAFRA ?? Překvapení voleb Jan Čižinský přijímá potlesk. Podobně jako hnutí ANO, i jeho Praha sobě je hnutím jednoho muže.
Foto: M. Šula, MAFRA Překvapení voleb Jan Čižinský přijímá potlesk. Podobně jako hnutí ANO, i jeho Praha sobě je hnutím jednoho muže.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia