Dnes Prague Edition

Zeman: Pro Drahoše je Senát cena útěchy

- — Josef Kopecký

Prezident Miloš Zeman míní, že výsledek voleb nepovede k otřesu vlády Andreje Babiše. „Není naprosto žádný důvod, aby se vládní koalice otřásla v základech,“řekl prezident v rozhovoru pro Blesk. „Myslím, že se neodehrálo žádné zemětřesen­í,“dodal. Ocenil vzestup ODS, ale podle něj zůstane opoziční stranou do příštích parlamentn­ích voleb.

„Prošla údolím smrti a teď jde nahoru,“ohodnotil Zeman aktuální úspěch občanské demokracie.

„Některé strany, a konkrétně hnutí ANO, nemají dobudovano­u strukturu místních organizací. Některé strany, konkrétně TOP 09, se přeměňují ve strany regionální,“prohlásil Zeman. TOP 09 se podle něj stala výslovně pražskou stranou. „Praha je stát ve státě,“řekl prezident.

Lídr ANO v Praze, podnikatel Petr Stuchlík, se objevil až na poslední chvíli. „Nikdo ho předtím prakticky neznal,“připomněl prezident. Právě to podle něj vedlo k prohře ANO v Praze, když skončilo až na pátém místě, a k tomu, že nejspíš skončí v opozici, ačkoli pro Babiše byly volby v Praze prioritou.

Emotivní reakce Foldyny

O svém dlouholeté­m spojenci Jaroslavu Foldynovi, který se rozhodl rezignovat na post místopředs­edy ČSSD v reakci na debakl strany, prezident řekl, že Foldyna „reaguje emotivně“.

Úspěch Jiřího Drahoše, který byl zvolen v senátorem už v prvním kole, Marka Hilšera a Pavla Fischera, kteří výrazně uspěli a ve druhém kole volby do Senátu jsou obrovskými favority, přiměl prezidenta ke specifické gratulaci trojici jeho soupeřů v boji o Hrad. „Je to pro ně cena útěchy,“řekl Zeman s poukazem na to, v jakém křesle sedí on sám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia