Dnes Prague Edition

Babiš: ANO ztratilo Prahu kvůli Krnáčové

- Reportérka MF DNES

Eva Pospíšilov­á

Byť se do kamer snažil lídr hnutí ANO Andrej Babiš tvářit spokojeně a na volebním štábu i vtipkoval, výsledek v Praze ho nepotěšil. „Nemám z toho radost,“přiznal v rozhovoru pro MF DNES.

Vaší prioritou bylo vyhrát v hlavním městě. Proč to nevyšlo?

V rámci kampaně jsme se snažili dělat všechno. To, jak jsme dopadli, je ale samozřejmě jenom výsledek činnosti našich zástupců na magistrátu a paní primátorky, kteří sice dělali pozitivní věci, ale nebyli schopni je prodat. Nebo je zničili svými různými nešťastným­i výroky. Pan Stuchlík teď půjde na čtyři roky do opozice a dá do pořádku pražskou organizaci.

Podle prezidenta Miloše Zemana bylo handicapem ANO v Praze nasazení Petra Stuchlíka, protože ho nikdo neznal. Souhlasíte s tím?

To si nemyslím.

Nicméně nebylo chybou, že se pan Stuchlík neangažova­l dřív?

Ale my jsme měli problém ho v rámci organizace vůbec prosadit. Oni chtěli Patrika Nachera. Pražská organizace byla dlouho přesvědčen­a, že si vybrala skvělou kandidátku.

Váš pražský lídr i teď říká, že ANO ve hře o vedení Prahy není ještě zcela mimo hru, že pozice jsou dost vyrovnané. Budete mu doporučova­t, aby se pokusil zasáhnout do vyjednáván­í?

Já mu nic doporučova­t nebudu. Jsem premiér a mám na starosti jiné věci. Do koalic vůbec mluvit nebudu. Všude to bude jen otázka našich zástupců.

Na rozdíl od Prahy jste naopak s ANO získali většinu velkých měst.

Z toho samozřejmě radost mám a považuji to za velký úspěch. Reprezentu­je to dobrou práci našich primátorů třeba Ostravy, Brna a dalších měst. To bude záležet jen na tom, jak to naši dokážou vyjednat.

Může zejména špatný výsledek ČSSD ovlivnit fungování vlády?

Koalice z hlediska vztahového funguje podstatně líp než v minulosti, žádný vliv na vládu neočekávám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia