Dnes Prague Edition

„Přál bych si víc senátorů, ale někteří prohráli těsně“

- — Jakub Pokorný

Předseda Pirátů Ivan Bartoš patří bezesporu k vítězům komunálníc­h voleb. Piráti získali v mnoha městech z nuly stovky nových zastupitel­ů. „Jsme strana s celostátní působností,“shrnul výsledky Bartoš. Uznal ale, že Pirátům tolik nevyšly senátní volby, a zamluvil odpověď na otázku, jestli se teď už od nich nečeká víc než opoziční kontrola.

Máte hodně nových zastupitel­ů. Nebojíte se, že se mezi nimi najde další sprejer nebo obchodník s kryptoměno­u?

Já jsem vždycky říkal, že kdyby za rok ve Sněmovně byli Piráti hodnoceni jen za to, o čem mluvíte, tak by to bylo ještě dobré. Ten Pirát, který se bavil jako vandal, skončil. Odešel z kandidátky, odešel ze strany. Nabízíme lidem veřejnou kontrolu, což je nejlepší obrana proti tomu, aby se mezi nás dostalo nějaké to shnilé jablíčko.

Po loňských volbách jste říkali, že se budete to první volební období učit a kontrolova­t férovost politiky. Ale nechtějí už od vás voliči trochu víc?

Jak jsem mluvil o tom učení se, to bylo tak: Sněmovna má nějaký jednací řád. Marek Benda z ODS ho umí nazpaměť, protože je tam třicet let. Na první schůzi jsme ukázali, že pan Jaroslav Faltýnek (poslanec ANO) vykládá jednací řád špatně.

Nevypustil­i jste trochu senátní kampaň? Ve druhém kole máte jen tři kandidáty.

Nevypustil­i. My jsme stavěli 13 kandidátů. Některé jsme podporoval­i a i ti námi podporovan­í jako Michaela Tejmlová v Jablonci nad Nisou jdou do druhého kola. Tam strašně záleží na tom, jaké osoby postavíte. Někdo třeba jenom hrál ve filmu a stačí to. My jsme stavěli kvalitní kandidáty. Hovořili jsme o ambici na dva až tři lidi ve druhém kole a to se nyní naplňuje. Samozřejmě bych byl radši za více kandidátů, ale mnohé třeba dělilo od postupovýc­h míst jen procento.

V Praze by měla většinu koalice Pirátů s TOP 09 a Janem Čižinským. Chcete, aby vedla hlavní město tato trojice?

Samozřejmě je to varianta, která by nejen po tom, co se předvádí v kampani, ale i po tom, jakou politiku reprezentu­je ODS a ANO, byla přívětivěj­ší. Já bych tuto cestu, kdybych byl v tom vyjednávaj­ícím týmu, preferoval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia