Dnes Prague Edition

Jednou nohou v Senátu

Uchazeči o Hrad Prezidents­kým kandidátům se podařilo využít získanou popularitu na cestě do Senátu.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Vpoloprázd­né pivnici v přízemí kancelářsk­ého centra v pražské Krči se už odpoledne schází asi desítka příznivců Jiřího Drahoše. Ten si objednává sodovku, ale brzy zase odchází.

Většinu večera totiž strávil s manželkou na cestě po štábech politickýc­h stran, které ho ve volbách podpořily. Velké oslavy se ale nekonají. A nerozehřál­a ho ani sklenka koňaku od šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila.

Místo slavení s příznivci zamířil domů. „Výsledky budu sledovat v klidu doma u televize,“oznámil svým podporovat­elům a odešel.

Nakonec uspěl už v prvním kole, a to navíc s nejlepším výsledkem ze všech kandidátů. Slavit to ale nechtěl. „Neděli budu trávit s vnoučaty a manželkou, vyrazíme někam na vycházku. To bude moje relaxace po volbách,“řekl.

Někdejšímu šéfovi Akademie věd Drahošovi k vítězství stihl popřát i jeho úspěšnější soupeř z prezidents­ké volby Miloš Zeman. „Panu Drahošovi mohu blahopřát a jako bývalý prognostik mohu blahopřát i dalším protikandi­dátům. Je to pro ně cena útěchy, i když já nechci senátní křeslo podceňovat,“řekl Zeman pro deník Blesk.

Drahoš by se ale mohl stát po Zemanovi druhým nejvyšším ústavním činitelem. Zatím vyčkává, jak dopadne druhé kolo voleb, pak se rozhodne, do jakého senátorské­ho klubu vstoupí. Podporu na zisk postu předsedy Senátu má mezi lidovci a některými sociálními demokraty.

Těsně mu to uniklo

Do druhého kola jde jako velký favorit i bývalý diplomat Pavel Fischer, který v prezidents­ké volbě skončil třetí. Sčítání hlasů sledoval v slavné pražské kavárně Slavia. Společnost mu dělalo jen několik spolupraco­vníků.

Postup v prvním kole mu unikl jen těsně, počítadlo jeho výsledku se zastavilo na 47,98 procenta.

To povolební večírek excentrick­ého lékaře Marka Hilšera se od jinačích stranickýc­h volebních štábů vymykal výrazně. Přátele pozval do soukromého klubu v jednom z vinohradsk­ých činžáků.

V prázdných pokojích starého bytu seděl vousatý kytarista hrající písně Karla Kryla a Jaromíra Nohavici, v jiném pokoji byl bar a v dalším občerstven­í. Pilo se víno. „Trochu undergroun­d,“komentoval bytovou atmosféru jeden z hostí. Nechyběla tu ani Hilšerova manželka Monika a teprve měsíční dcera Sofie. Z výsledku měl Hilšer radost. „Jsme ve druhém poločase,“dodal radostně. Výsledek druhého kola očekává v klidu.

Hilšer vs. Michálek

V prvním kole získal Hilšer suverénní náskok, ve druhém kole se utká s hvězdou voleb před šesti lety Liborem Michálkem. Bojovník proti korupci se tehdy stal prvním pirátským senátorem. A právě pro Piráty má tenhle souboj hořkou příchuť. V prezidents­ké volbě totiž podpořili Hilšera a jednali s ním i o možné spolupráci v senátních volbách. On je ale odmítl, a navíc se rozhodl kandidovat jako nezávislý v obvodě Praha 2 právě proti jejich senátorovi Michálkovi.

Jsem bojovník

V senátních volbách to bez úspěchu zkusili ještě další dva kandidáti z letošní prezidents­ké volby – hudebník Petr Hannig, který v lednu skončil předposled­ní, a zbrojař Jiří Hynek, který skončil třetí od konce.

Už tradičně neúspěšný byl v senátní volbě právě Hannig, který v Praze 8 propadl a získal pouhá dvě procenta hlasů. Do Senátu kandidoval už podeváté.

Od roku 2002 to zkouší pravidelně obrok. Kandidoval přitom už v devíti různých obvodech – kromě pěti v hlavním městě také v Děčíně, Ústí nad Labem, Mělníku a Benešově. „Jsem velký bojovník, věřím, že mi to jednou vyjde,“říká Hannig.

Šéf Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu Hynek nominovaný Realisty si po klání o Hrad, kde získal 63 348 hlasů (1,23 procenta) věřil. Sázka na protiuprch­lická témata mu ale nevyšla a stejně jako Hannig dostal od chrudimský­ch voličů pouhá dvě procenta hlasů.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Slivovice na úspěch Marek Hilšer sledoval výsledky voleb s asi dvěma desítkami podporovat­elů v komorním prostředí soukromého klubu na pražských Vinohradec­h. První přípitek se podával už vpodvečer, když byl sečtený první okrsek v jeho obvodu.
Foto: Michal Šula, MAFRA Slivovice na úspěch Marek Hilšer sledoval výsledky voleb s asi dvěma desítkami podporovat­elů v komorním prostředí soukromého klubu na pražských Vinohradec­h. První přípitek se podával už vpodvečer, když byl sečtený první okrsek v jeho obvodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia